Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir. Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Baharatlarınız kısa sürede bozuluyorsa, muhtemelen ortamda sıcaklık değişimi sorunu vardır. Bu durumda alınacak en etkili yöntem, baharatları buzdolabına kaldırmaktır. Pul biber, toz kırmızı biber, köri gibi sıcaktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayın.
Baharatın aromasını kaybetmemesi, böceklenmemesi için doğru şekilde muhafaza etmeniz oldukça önemli. Baharatları saklarken ilk kural elbette hava almayacak şekilde baharatları saklamak. Cam kavanozlar yerine güneş ışığına maruz kalmayan seramik kavanozlar her zaman daha sağlıklı bir seçimdir.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
Baharatların bozulması genellikle tadı ve kokusunun gitmesi şeklinde gerçekleşir.
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
Baharatlar hava geçirmez kavanozlarda veya baharatlıklarda saklanmalıdır. Cam kavanozlar yerine güneş ışığından koruyan seramik kavanozlar tercih edilmelidir. Evinizdeki serin ve kuru yer baharat saklamak için en uygun yerdir.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Kırmızı toz biber, hazırladığınız birçok yemekte kullanılabilir. Kendine has aroması ile yemeklerin lezzetine lezzet katar. Et yemekleri, çorbalar, sebze yemekleri ve soslar da kullanılabilir. Damak tadınıza göre uygun ölçülerde kullanarak, yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
İçerisinde sağlığa zararlı maddelerin bulunmadığına emin olduğunuz plastik kaplar saklama için uygundur. Cam, mika veya metal kaplar tercih edilebilir. Et ya da tavuk suyu gibi sıvıları donduracaksanız, sıvıların donunca kaplarına sığmaz olduklarını unutmayın.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Buzdolabında saklamayın!
İşin uzmanları baharatların kesinlikle buzdolaplarında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü buzdolabına giren baharatlar hem lezzetlerini hem de kokularını yitiriyor.
Pul biberin sahte olup olmadığını anlamak için su testini uygulayabilirsiniz. Suya dökülen pul biber direkt koyu kırmızı bir renk verirse bu gıda boyası kullanıldığının işareti. Hafif bir kırmızılık veriyorsa o pul biberin gerçek olduğunu gösteriyor.
Özellikle yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılan toz biber, genelde pul biber ile karıştırılsa da aslında tamamen farklı bir üründür. Kırmızı biberlerden yapılmış olması sebebiyle kırmızı toz biber adıyla da anılır. Acı kırmızı pul biberin metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırdığı biliniyor.
Beyaz Biber Kullanımı:
Özellikle sos bahartı olarak olarak kullanılır. Sebze, tavuk, balık çorbalarında, et soslarında (barbekü), çiğ köfte, kısır, et ve sebzeli yemeklerde, her türlü soslu et yemeklerinde, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, şarküteride kullanılır.
Toz zerdeçalın ortalama raf ömrü 3 yıldır. Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Güneş ışığına maruz kalmayacakları, serin ve karanlık bir yere yerleştirin. Zencefili bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Toz zencefili kapaklı bir kaba koyup buzdolabına yerleştirerek yaklaşık 3-4 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri