Büyük barajların Akdeniz ve yarı-kurak iklimlerin olduğu yerlerde yerel iklimi daha çok etkilediğini, nemli iklimlerin olduğu yerlerde ise daha az etkilediğini belirtmişlerdir.
Barajların iklim değişikliği üzerindeki etkisinin en önemli parametresi; belli sınırlar içerisinde olsa bile barajların sebep oldukları sera gazı üretimidir. barajlar metan gazı salgılama tehlikesine sahip oldukları için iklim değişikliğine ve dolayısıyla küresel ısınmaya yardımcı olmaktadırlar.
Barajlar, sinekler için uygun üreme yeri olup sıtma gibi hastalıkların yayılmasına zemin hazırlar. Ayrıca geniş yüzey alanlı ve sığ baraj gölleri canlı kütlenin çürümesi sonucu atmosfere önemli miktarda sera gazı (çoğunlukla metan) yayar. Sera gazı kirlenmesi olarak bilinen bu olay, küresel ısınmaya yol açar.
Ama artan kanıtlar, baraj ve rezervuarların, karbondioksit, metan gazı ve azot oksit gibi sera gazlarının önemli küresel kaynağı olduğunu gösteriyor.
İlgili 41 soru bulundu
Barajlar nehrin doğal akışını bozarlar. Barajın durumuna göre su akımında artışa ya da azalamaya yol açarlar. Doğal sel ve kuraklık döngüsünün bozulması tüm nehri etkiler ve bütün arazilerin tahrip olmasına neden olur.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır.
Barajlar aynı zamanda elektrik üretir ve bizleri taşkından korur. Barajların göllerinde biriken ve yükselerek potansiyel enerji kazanan suların bu enerjisi önce kinetik enerjiye sonra da elektrik enerjisine çevrilir.
Baraj, Ankara Şehri'nin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. Fakat özellikle baraj gölü çevresinin bitki örtüsünden yoksun olması ve yamaç eğiminin fazla olması nedeniyle şiddetli erozyon alanıdır.
Barajların su toplamaya başlamasıyla baraj setinin arkasında yapay bir göl meydana gelir ve bu göle dökülen akarsu için yeni bir taban seviyesi oluşur. Bu yeni taban seviyesinin bir sonucu olarak erozyon faaliyetleri başta olmak üzere aşındırma ve biriktirme faaliyetlerinde birçok değişiklikler meydana gelecektir.
Bugün ülkemizde kuvvetli yağışlar etkili oluyor ancak yağışlar çok güçlü ve aşırı yağışların barajları dolduracağı ile ilgili yanlış bir algı var. Ani yağışlar hızlı akışa geçtiğinden yeraltı sularını besleyemez ve baraj havzalarını dolduramaz.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Yapılan araştırmalarda Bölgenin iklimi üzerinde ise olumsuz etkileri olduğu bilinen HES barajlarının, bölgede ılımanlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu ve nem oranının artmasına neden olarak kış aylarında kar yağışlarını azalttığı hatta bazı bölgelerde kar yağışını tamamen kestiği açıklanıyor.
İklim; Bitki çeşitliliğini, yeryüzü şekillerinin oluşumunu, akarsu rejimlerini, hayvan türlerini, konut tiplerini, tarımsal faaliyetleri ve tarım ürünlerinin çeşitliliğini, sanayi gelişimini, nüfus dağılımını, turizm faaliyetlerini ve ulaşımı etkiler.
İklim insanların yaşayışının tamamını etkiler. Örnek verecek olursak eğer bitki örtüsü,ev yapısı,giyim yapısı,iş imkanları gibi ögeler kesinlikle iklim çerçevesinde şekillenir diyebiliriz. İklim yeryüzünün bir ögesidir. Yeraltında bulunan madenleri ise iklim etkilemez.
"Kar yer altı sularımızı doldurduğu için önemli"
Yazın kuruma noktasına gelen baraj, göl ve nehirlerin son yağışlarla canlandığını aktaran Elipek, şunları kaydetti: "Suyun bir döngüsü vardır. Sürekli yağış, buharlaşma ve tekrar yağış şeklinde sürer.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Nadiren gerçekleşen bir baraj yıkılması durumunda, özellikle baraj membasında büyük hacimli bir hazne barındırıyorsa mansapta oluşan taşkın dalgası erozyon ve/veya yapısal yıkıma sebebiyet verecek kadar şiddetli olabilmektedir. Baraj yıkılması sonucu oluşan felaket genellikle ani olmakta ve ölümlerle sonuçlanmaktadır.
“Enerji, içme suyu, taşkın kontrolü, sulama gibi her ne amaçla yapılırsa yapılsın barajların taşkın önleme etkisi var. Fazla gelen suları depoladığı için taşkın sırasında daha az suyu aşağıya bırakıyor. Dolayısıyla taşkın sönümleme ve debisini azaltma gibi fonksiyonları vardır.
Barajın su biriktirme, su seviyesi yükseltme ve geniş su yüzeyi meydana getirme gibi önemli fonksiyonları da vardır. Günümüzde ise barajlar; içme suyu, sulama ve enerji üretimi için kullanılmaktadır.
Hidrolik enerji, en yaygın kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alır. Bu enerjiden yararlanabilmek için barajlar kurulur ve su biriktirilir. Biriktirilen bu suyun hareket enerjisi sayesinde türbinde elektrik enerjisi üretilir.
Su'dan Enerjiler
Bu sistemin işleyişini basitçe anlatacak olursak; Akarsuyun önü kesilerek bir baraj gölü oluşturduktan sonra suyun yüksekliği artırılarak potansiyel enerjinin artması sağlanır. Su toplama havzalarındaki su akıp türbinleri döndürdükçe, bu türbinlere bağlı olan jeneratörlerle elektrik üretimi sağlanır.
Türkiye'deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir. Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır.
Baraj Puanı Kaldırılması
Alınan yeni kararla sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil alanları için sınav puanı hesaplanırken TYT türünde en az 150 puan almış olma şartı artık geçerli değil. Aynı şekilde yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT için 150 ve AYT için 180 puan barajı uygulaması da artık dikkate alınmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri