Baran ismi, Farsçada "yağmur mevsimi" demektir. Söz konusu mevsim, Nisan ayıdır. Bu mevsimde yağan yağmurlar Farsçada "mevsim-i baran" olarak anılmaktadır.
Baran İsmi Kur'an'da Geçiyor mu? Kökeni Türkçe ve Farsçaya uzanan Baran ismi Kur'an'da geçmemektedir. Hem Farsça hem de Türkçedeki anlamları ile beraber son dönemlerde internetten çok fazla araştırılan adlar arasında geliyor. Özellikle yüce ve ulu gibi anlamları ile çok sevilen isimler içerisinde bulunmaktadır.
Baran ismi, Farsça kökenli olmasının yanı sıra, birçok farklı kültürde de karşımıza çıkar.
Baran ismi Türkçe kökenli olması ile birlikte Türk Dil Kurumu üzerinden de anlamı üzerinden karşılık bulunmaktadır. Bu doğrultuda birden çok anlamı ile beraber ön plana çıkar. Bunlar arasında varan, ulaşan, yüce ve ulu ya da yağmur gibi anlamlar kapsamında ele alınır.
Baran isminin anlamları şu şekildedir: "yağmur mevsimi" ve "yüce olan, ulu olan kişi veya şey". BARAN İSMİ KUR'AN'DA GEÇİYOR MU?
İlgili 34 soru bulundu
baran - Nişanyan Sözlük. Farsça bārān باران “yağmur” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vārān sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Avestaca aynı anlama gelen vār- sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça kökenli olan bu isim, dilimize ulaşan yabancı kökenli isimler arasındadır. Mirza ismi ülkemizde farklı anlamda kullanıldığı gibi İran'da da farklı anlamla kullanılır. Mirza isminin en bilinen anlamı, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kimsedir. Yani bir Emiroğlu beyi anlamında kullanılır.
Baran isminin karakter özellikleri
Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Maceraperesttir ve hayal kırıklığına uğramaktan hiç hoşlanmaz. Denemekten ise hiç vazgeçmez. Akıllı ve yeteneklidir; ama duygusallığının kurbanı olmaya da çok yatkındır.
ruzgarla gelen fırtına anlamının dışında, bir arkadasim demiştir ki: "kürtçe de beylerin, agaların beyi anlamina gelir."
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Mirza isminin en bilinen anlamı ise, hükümdar gibi soylu kişilerden gelen kişilerdir. Yani bir genellikle Emiroğlu beyi anlamında kullanılır. İsmin diğer bir anlamı ise, genellikle Doğu Türk devletlerinde kullanılan asil ve soylu kişi anlama gelir.
Beren, kökeni Türkçe'den gelen ve çok sevilen isimler arasında yer almaktadır. Özellikle Türkiye'de son dönemde yaygın olarak kullanılan adlardan biridir. TDK açısından bakıldığında bu ismin anlamı 'Güçlü, kuvvetli' ya da 'akıllı' olarak yer almaktadır.
Asaf isminin Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı birden fazla şekilde ele alınır. Bu doğrultuda özellikle Vezir, Erdem ve ileri görüşlülük gibi anlamlar üzerinden değerlendirilir. Aynı zamanda Hz. Süleyman'ın ünlü ve en güvenli veziri olarak da öne çıkar.
Oslo (Rûdaw) – Ses sanatçısı Baran, Kürt sanatçılar destek vermediği için Farsça şarkı söylediğini ancak, Mahabadlı Kürt olduğunu ifade etti. Müzik çevrelerinde Fars olarak bilinen Baran, Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) olduğunu ve Mahabad'ta doğduğunu söyledi.
حسناً (باركر)، أريدكِ أن تقتحمي مكتب (باران) وتري ما تُخطط له.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Boran ismi Türkçe bir kelimedir ve bununla birlikte Kur'an içerisinde geçen isimlerden olmamaktadır.
İlk Kürtçe dijital oyun “Bêjan” çok yakında piyasaya sunulacak. Projenin sahibi Erkam Yazılım Genel Müdürü Behmen Doğu, “Bêjan oyun; Kürtçe, Türkçe ve İngilizce dil destekleri ile oynanabilecek.
Türkçeden Kürtçeye alınmış olan sözcük kadınlara hitaben saygı ifadesidir. Begi tüm Kürt bölgelerinde, Begihan Hakkari'de yaygındır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Berfin, Farsça dil kökünden gelme bir isimdir. Hem erkek hem de kız çocukları için kullanılabilmektedir. Türk Dil Kurumu sözlüğünde bir anlamı bulunmayan Berfin, Kuran-ı Kerim'in herhangi bir ayetinde de yer almamaktadır.
Arapça kökenli bir isim olan Elif isminde Türkiye'de 514.594 kişi vardır. Anlamı zarif ve uzun boylu kız olan Elif ismi Kur'an'da sık sık geçmektedir ve bu nedenle de ülkemizde kız bebekleri için sık sık tercih edilmektedir.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
İran'da Seyyid kökenli aileler Alevî, Hüseynî, Mir veya Mirza olarak da anılır.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri