Kurutulmuş kekik yaprağı ve zeytin yağı veya badem yağı kullanarak, 1'e 1 oranında karıştırarark yapabilirsiniz. Bu oranları kullanarak daha az veya daha çok kekik yağı elde edebilirsiniz.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir.
Kekik yağı, Thymus vulgaris olarak bilinen çok yıllık bitkinin yapraklarından ve çiçeklerinden buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilir. Bitki nane ailesinin bir üyesidir ve yemek pişirmede kullanıldığı gibi ağız gargaralarında ve aromaterapide de kullanılır.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç'ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, "Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Kekik veya nane, adaçayı, fesleğen ve lavanta gibi lamiaceae familyasındaki diğer bitkilere alerjiniz varsa, kekik yağı kullanmayın. Topikal olarak kullanıldığında, seyreltilmiş kekik esansiyel yağı, alerjisi olmayan kişilerde bile deri döküntülerine neden olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kekik yağı sindirim sistemine yardımcı olduğundan, idrar yoluyla vücuttan toksinlerin yok edilmesini tetikler, zihni rahatlatır ve antioksidan olarak işlev görür, mükemmel doğal egzama tedavisidir . Kekik yağı diş çürüğü, diş eti iltihabı, plak ve ağız kokusu gibi ağız problemlerini tedavi ettiği bilinmektedir.
Kekik yağı en sağlıklı buzdolabında saklanabilir. Kapağı açık ya da kapalı iki şekilde de buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilir.
Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg olduğunu unutmayın.)
Kekik yağı içilir mi sorusuna cevap arayan kullanıcılar, ürünün seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini bilmelidir. Bu bitki, sahip olduğu özellikler sayesinde vücudu pek çok hastalığa karşı korur. Kekik yağı içmek, bu anlamda son derece faydalıdır. Kekik yağının aşırı tüketiminden kaçınmanız tavsiye edilir.
Kekik yağının fazla kullanımı karın ve baş ağrısına yol açabilir. Kekik uçucu yağı çok konsantre bir ürün olduğu için zarar görmemek için doğrudan kullanılmamalı, su veya başka bitkisel yağ ile seyreltilerek kullanılmalıdır.
Kekik yağını şu şekillerde kullanabilirsiniz:
Temiz cilde pamukla sürülerek tonik şeklinde yüze sürülebilir. Bir bardak ılık suyun için 3-5 damla damlatılarak içilebilir. Grip, soğuk algınlığı gibi durumlarda kaynar suya 3-5 damla damlatılıp buharı buruna çekilebilir. Pişmiş yemeklere eklenebilir.
İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye'de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.
En iyi kekik yağı markası olan Altes, kekik yağını paslanmaz çelik kazanlarda su buharı distilasyonu yöntemi ile üretiyor. Doğada yetişen bitkilerden elde edilen bu yağ hiçbir katkı maddesi içermiyor; tamamen saf ve doğal.
Kekik yağını öksürükte kullanmak için odaya 3 ila 5 damla halinde dağıtın. Ayrıca 2 ila 4 damlasını aynı miktarda hindistancevizi yağı ile karıştırıp göğsünüze, sırtınıza, boynunuza veya ayaklarınızın altına uygulayabilirsiniz.
Geniz ve burun tıkanıkları, solunumdaki problemler, grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları kekik yağı sayesinde geçebilir. Bu tarz sorunlarda kaynayan su içerisine 3 damla kekik yağı eklenerek bunun buharı solunabilir. Bunun dışında yüze ve saça da direkt olarak pamukla sürülerek uygulanabilir.
Kekik Yağı Cilde Faydaları
Sivilcelerin kurumasında oldukça güçlü bir yağdır. Sivilce sonrası meydana gelen izlerin azalmasında etkilidir. İçeriğindeki antiviral özellikler nedeni ile mantar sorunlarında kullanılır. Cilt hücrelerini yenilemeye yardımcı olarak kırışıklıkların azalmasında etkili olabilir.
Kekik yağı, kan damarlarının açılmasına yardımcıdır. Kanın daha kolay dolaşması yönünde etkileri bulunur. Kalp sağlığını korur. Kalp krizi, felç ve inme risklerini azaltıcı faydaları bulunur.
Kekik bitkisinin içeriğinde yer alan uçucu yağ asitlerinin antioksidan etkisi vücuttan toksinleri ve ödemi atar.
Zeytinyağını hazırlayacağınız şişenin içine 1-2 dal taze kekik, dilimlenmiş acı kırmızı ve sarı biberler ve 3-4 diş ayıklanmış sarımsaklarını özenle yerleştirin. Üzerine zeytinyağını ilave edin. Kapağını sıkıca kapatıp 1-2 gün beklettikten sonra servis yapın.
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Karışım çok sıkı bir biçimde, arada neredeyse hiç hava almayacak biçimde bir kavanoza bastırılıp doldurulur. Kavanozda bulunan kekik karışımının üzerine, onu bütünüyle kaplayacak oranda Zeytinyağı konur ve kavanozun ağzı kapatılır. Bu esnada zeytinyağı mevcut kavanozun dip kısmına doğru sızacaktır.
Kekik yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Kekik yağı aynı zamanda doğal bir antioksidandır ve kanser hücreleriyle bile savaşır. İşte kekik yağı nelere iyi gelir sorusunun cevapları: Enfeksiyon ile savaşır. Kekik yağı, vücut içinde biriken enfeksiyonların ve iltihapların temizlenmesinde hatırı sayılır bir rol oynamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri