Barbun balığının yüksek oranda kalsiyum içermesi kemik gelişimine ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Çocuklar veya daha zinde ve güçlü olmak isteyenler için yarar sağlar. Ayrıca vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Barbun balığı faydaları ve özellikleri
İçerisindeki yüksek orandaki selenyum sayesinde kanserden korunmada etkilidir. Selenyum vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur. İçerisindeki kalsiyum ve iyot gibi madensel tuzlar ve vitaminler sayesinde, vücuda enerji ve güç verir.
Halk arasında Barbun olarak bilinir. Vücut yanlardan basık, oval şekilde baş irice yandan görünüşü buruna doğru yuvarlak, alnı dikey, yüzgeçleri sarı, vücudu pembe-kırmızı, baş, vücut büyük, kolayca dökülebilen pullarla kaplı, alt çenenin altında uzunca iki bıyığı vardır. Alt çenede diş yoktur.
Barbun balığı ise az kılçıklı balık çeşitlerinden biridir.
Etçil bir balık olan barbunya balıkları, genellikle yumuşakça ve kabuklularla beslenirler. Kurt, ıstakoz, yengeç yavruları ve küçük balıklar temel besinlerinden bazılarıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.
Balıkları yıkadıktan sonra iyice kurumalarını beklemeniz önemlidir. Mısır unu veya normal una bulanmış olan balıklar tavadaki kızgın yağa konulur. Barbun balığı fırında da pişirilebilir. Sadece zeytinyağı ve tuz ile sosladığınız barbun balığını defne yaprakları eşliğinde fırınlayabilirsiniz.
Denizlerimizin bu tatlı balığı genellikle Ege ve Akdeniz'de bulunur. Yeni bir balık türü olan barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu deniz diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar. Genelde 17 ile 20 cm arasında olup nadiren 40 cm'ye kadar çıkar.
Genel olarak sırtı ve bordaları kırmızımsı pembe, karınları daha açık renkli, iri gözlü, iri pullu, çenesinin altında palabıyık gibi iki adet dokungacı olan bu güzel balıkların çoğunlukla küçüklerine tekir, büyüklerine barbunya denir. Halbuki, tekir balığının küçüğü “mıcır”, irileri de “çuka” olarak bilinir.
Denizlerimizde (temiz, kirlenmemiş) yaşayan hamsi, sardalya, istavrit gibi balıklarda civa yok denecek kadar azdır, dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda civa düşüktür.
Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır. Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir.
Tavada balık kokusunu önlemek için balık kızartırken defne yaprağı ya da maydanoz kullanabilirsiniz. Tavadaki balık kokusunu gidermek için pişirme işleminden hemen sonra tavayı soğuk su ile yıkamanız gerekir.
Ayçiçek yağını tavaya alıp iyice ısıtın. Balıkları mısır unlu karışıma bulayıp, ısınan yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın. Dilerseniz, barbun buğulama tarifini de deneyebilirsiniz.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Barbunya çok lezzetli olduğu için farklı pişirme yöntemlerine de uygundur. Izgarada ve tavada yapılabileceği gibi kağıtta barbunya da çok lezzetli olur.
Barbun. Barbun ızgara ve tavada pişirilmeye en uygun balıklardan biridir. Barbunun tadını en iyi şekilde almak istiyorsanız tavayı deneyebilirsiniz.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Yan çizgisi aralıksız ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz veya düz renklidir. Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır.
Temizledikten sonra yıkayarak süzgece alın, fazla suyunu alın. Bulamak için un ile tuzu bir kapta harmanlayın. Kızartacağınız tavanın içerisine yağı alın ve kızdırın. Balıkları una bulayın, fazla unu silkeleyerek kızgın yağda kızartın.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Barbun Nasıl Avlanır? Bu balık ortalama 25-300 mt derinliklerde yaşadığı gözlemlenmiştir. Tekne ile yapılan avcılıkta, klasik 4lü takım olarak adlandırılan takım ile ve 7-8 numara iğne kullanılarak avlanılır. Yem olarak karides, tavuk, boru kurdu ve sülünez oldukça verimlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri