Yer altı da havanın sıcaklığıyla birlikte ısınarak, böceklerin gün yüzüne çıkmasına neden olur. Bu sebepten dolayı hamam böceklerini yaz aylarında görmek daha mümkündür. Hamam böcekleri caddelerde, evlerde veya iş yerlerinde görülebilir.
Hamam böceklerini öldürmeyen ancak uzak tutan çözüm
Hamam böceğini kovan bitkilerden edinebilirsiniz. Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Hamam böceklerinin bazı ilginç özellikleri de vardır. Hamam böcekleri kafaları olmadan yaşayabilirler. Bir hamam böceği kafası olmadan bir haftaya kadar hayatta kalabilir. Çünkü hamam böceği vücudundaki küçük deliklerden nefes alıp verir ve açık bir dolaşım sistemine sahiptir.
Hamam böceğinden kurtulma yolları arasında soğan ile karbonat öne çıkar. Öncelikle soğanın ince şekilde doğranması gerekir. Ardından bunun içine 1 kaşık karbonat eklenir ve karıştırılır. Bu karışım eğer hamam böceklerinin yuvasına dökülürse kısa zaman içinde hamam böcekleri evinizden uzaklaşır.
Özellikle yaz mevsiminde çoğalan hamam böcekleri geceleri aktifleşirler ve evin kenar köşe her yerine yumurtalarını bırakır, evcil hayvanların açıktaki yemleri dahil her şeyi yiyebilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Hamam böcekleri kış aylarında çok görülmez. Genellikle havaların ısınmasıyla birlikte yeryüzüne çıkarlar. Tesisat borularından ve merdivenlerde kolayca giriş yapabilir. Her ne kadar küçük olsalar da çok hızlı böcek türleri arasında yer alıyor.
Su boruları, banyo ve mutfak boruları, bulaşık ve çamaşır makinesi giderindeki çatlaklar, havalandırma girişleri ve ısıtıcılar hamam böceklerinin eve girdiği alanlardır. Mobilya altları ve arkaları, mutfak ve banyo dolapları hamam böceklerinin yerleştiği alanlardır.
Yiyecek ve su kaynaklarını ortadan kaldırın.
Bu nedenle, etraftaki yiyecekleri temizlemek önemlidir. Açık paketler, taşan çöpler ve hatta belirli geçirgen kaplar bile derhal ele alınmalıdır. Bir hamamböceği istilası ile uğraşıyorsanız yapılacak bir diğer önemli değişiklik, yemek yemeyi evin bir odasıyla sınırlamaktır.
En çok merak edilen konular içerisinde çamaşır suyu hamam böceklerini öldürmek için kullanabilir mi sorusu geliyor. Bu soruya evet cevabını vermek mümkün. Özellikle hamam böceklerinin yuva yaptığı ve ürediği bölgeye çamaşır suyu dökmek suretiyle bu zararlıdan kurtulma şansı elde edilir.
Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakabilirler. Zor koşullarda yaşayabildikleri gibi üremeleri de dış koşullardan çok fazla etkilenmeyecek şekilde gerçekleşir. Duvar çatlakları, kenar ve kuytu yerler, mobilyaların arkası, yatak altları gibi yerler hamam böceği yumurtalarının evlerdeki gelişim ortamlarıdır.
Hamam böceği gün boyunca yuvalarında saklanır ve özellikle ortam karanlık olduğunda geceleri aktif hale gelir. Çok yoğun bir istila varsa gündüz de görülür.
Dişi, ömrü boyunca altı ila on dört yumurta kutusu veya ortalama 224 yavru bırakabilir. Doğu hamamböcekleri bir seferde yaklaşık 16 yumurta bırakır ve kuluçka süresi yaklaşık 60 gündür. Dişi, ömrü boyunca yaklaşık sekiz oothecae veya ortalama olarak yaklaşık 128 yavru bırakabilir.
Çamaşır suyu, konsantre sıvı, sabunlu su, böcek öldürücü sprey ve profesyonel haşere öldürücüler kullanılmalıdır. Özel haşere tuzakları kullanılabilir. Kurtulması zor olan ve oldukça sorunlu olabilen hamam böcekleri, insanlarda doğal olarak endişeye yola açan haşerelerdir.
Hamam böceklerinin özellikle evlere girme sebepleri sıcak alanları sevmesinden dolayıdır. Bu sebeple hamam böcekleri ocak altlarında, buzdolabı arkalarında ve evin sıcak yerlerinde yuva yapmayı severler. Dolayısıyla özellikle bu alanlarda hamam böcekleri ile karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir.
Hamam böcekleri; kuşlar, memeliler ve sürüngenler için önemli besin kaynaklarının başında gelir. Ayrıştırıcı madde tüketirler ve dışkıları bitkilerin büyümesi için en gerekli elementlerden biri olan azotla doludur. Yok olmaları durumunda hem hayvanların besin kaynağı hem de bitkilerin besin kaynağı yok olacak.
Imidacloprid aktif maddesi ile tüm hamam böceği türlerine karşı etkilidir. Her bir damlacık binlerce hamam böceğini öldürebilecek güçtedir.Uygulama yapılan alanın boşaltılmasına gerek yoktur.
Bir hamam böceği bir hafta, başı olmadan yaşayabilir. Açık dolaşım sistemlerine bağlı olarak ve her bir vücut parçasındaki küçük deliklerden nefes aldıklarından, nefes almak için başlarına ve ağızlarına bağımlı değildirler. Ağzı olmayan bir hamam böceği, sadece su içemediği için susuzluktan ölür.
Oryantal Hamamböceği – Daha soğuk ve nemli koşullarla başa çıkabilir, bodrum veya kanalizasyon borularında rahatlıkla ilerleyebilir. Eğer şartlar uygun olursa çöplükler gibi açık alanlarda da yaşayabilirler. Alman hamamböcekleri kadar çevik olmasalar da, tğla duvarlar gibi pütürlü yüzeylere tırmanabilirler.
Hamam böceklerinden kurtulmak için, sabunlu su oldukça etkilidir. Bir sprey şişesine sıvı sabun veya duş jeli dökün. İçerisine su ekleyerek seyreltin. Hazırladığınız karışımı doğrudan hamam böceğinin üzerine sıkın.
Termit akkarınca olarak da bilinen bir hamam böceği türüdür. Bazen beyaz karınca olarak da adlandırılırlar. Daha çok tropik bölgelerde yaşarlar. Bu hamam böcekleri ışığı sevmez ve hemen kaçarlar.
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı giderden gelmekte ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ortama girebilecekleri farklı yerler de olabilir ancak giderden gelen hamam böceklerini yok etmek için böcek ilacı kullanılsa bile bu kısa süreli bir çözüm olacaktır.
Hamam böceği, nemli ve sıcak ortamlarda yaşamayı seven haşere olması nedeni ile ev ve işyerlerinde en çok görülen böcek türüdür. Yiyeceğin bol olduğu ev, fırın, mutfak, pastane, çöplük ve lokanta gibi alanlarda çok sık görülen bu haşereler, hamam böceği ilaçlama yapılmadığı sürece hızlı şekilde üremeye devam eder.
Hamam böceği en dar alanlara rahat bir şekilde girerek buralarda çok rahat yaşayabilirler. Sulu yerlerde yaşayan hamam böceği gündüzleri genelde gizlenirler ve gece olduğunda karanlıkta faaliyete geçer. Hamam böceği nemli olan, sıcak olan ve karanlık olan mekan ve yerleri sever.
Dişi oryantal hamam böcekleri bu yumurtaları sıcak ve nemli ortamlara bırakırlar. Yumurtaların erişkin hamam böceğine ulaşma süresi mevsimlere göre değişir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde gelişimi tamamlama süresi 200 günken kış aylarında bu süre 800 güne kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri