Barok müzik dönemi Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Jean-Baptiste Lully, Arcangelo Corelli, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau ve Henry Purcell gibi bestecilerin eserlerini kapsamaktadir.
Claudio Monteverdi (1567-1643): Barok dönem müziğini başlatan yetenek olarak tarihe geçmiştir.
Klasik Dönem bestecileri, müziği daha objektif ve evrensel bir dil olarak ele almışlardır. Bu dönemdeki besteciler, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven ve Joseph Haydn gibi isimlerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Ludwig van Beethoven (vaftiz: 17 Aralık 1770, ölüm: 26 Mart 1827), Klasik dönemden Romantik döneme geçiş sürecine büyük katkı sağlamış ve gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Alman piyanist ve bestecidir.
Wolfgang Amadeus Mozart (27 Ocak 1756, Salzburg - 5 Aralık 1791, Viyana) veya vaftiz adıyla Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, Klasik Batı Müziği'nde Klasik dönemin etkili ve üretken bestekârlarından biridir.
1699'da İtalya'da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa'ya yayılmıştır.
Barok döneminde, Rönesans dönemi sanatçılarının biçim ve üslubu terk edilmiştir. Daha canlı renklerin kullanıldığı resimlerde hareketlilik ve ayrıntılar ön plana çıkmıştır. Resimlerin ana konusu dini semboller ve mitolojik tanrılardan oluşmaktadır.
Tarihçe. Müzikte barok dönem, 1600 ile 1750 yılları İtalya'daki opera denemeleriyle başlamış; Johann Sebastian Bach'ın ölümüyle sona ermiş ve tüm müzik türlerinde günümüze kadar kalıcı olan değişikliklerin oluşmasına neden olmuştur.
Tarihsel süreç içerisinde klasik müziğin kendi kimliğini en belirgin şekilde oturtan ve sürecin gelişmelerini anlatan barok dönem, 1600 ile 1750 yılları arasında kalan ve İtalya'nın ilk opera denemeleriyle başlayıp J.S.Bach'ın ölümüyle biten dönem olarak düşünülmektedir.
Barok tarz, 17. yüzyılda İtalya'da başlayan bir mimari, sanat ve giyim tarzıdır. Barok tarzı, aşırı süslemeler, kıvrımlı hatlar, yuvarlak şekiller, kabarık formlar ve zengin renkler ile karakterizedir. Bu tarz, asimetrik formları, hareketi ve dramatik etkisi ile bilinir.
Maniyerizm'den sonra ortaya çıkan Barok Sanatı 16. Yüzyılın sonlarına doğru İtalya'da doğmuştur.
Beethoven genellikle klasik dönem ve romantik dönem arasında bir köprü olarak nitelendirilirse de, bestelerinde Mozart ve Haydn'dan miras kalan klasik formlar ve barok dönemin kontrpuan yazısı gibi farklı stillere ait unsurlar da bir arada bulunur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Franz Joseph Haydn (31 Mart 1732, Rohrau, Aşağı Avusturya - 31 Mayıs 1809, Viyana, Avusturya) Avusturyalı klasik müzik bestecisi.
Mozart'ın en ünlü eseri - Eine Kleine Nachtmusik - Mozart's most famous work - YouTube.
Beethoven'ın Hayatı
Beethoven eserleri arasından öne çıkanlara geçmeden önce, bu dahi besteciyi kısaca tanıyalım. Aralık 1770'te Almanya'nın Bonn şehrinde doğan Beethoven'ın çocukluğu ve ilk gençliği tarihte iz bırakmış birçok dahi gibi zorlu geçmiş.
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken Beethoven 1801'de işitme problemleri yaşamaya başlamış ve 1817'de tamamen sağır olmuştur. Bu dönemden sonra sağırlığı müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilememiştir. 9. senfoniyi sağırlık döneminde bestelemiştir.
Beethoven'ın insanın tüylerini diken diken eden senfonisi Eroica listenin birinci sırasına yerleşti. Sanatçının 1803 senesinde bestelediği ve Avrupa'daki devrim ruhuna adanan senfonisini yine Beethoven'ın 1824 tarihli 9. Senfoni'si takip ediyor.
Giuseppe Verdi (10 Ekim 1813, La Roncole, İtalya – 27 Ocak 1901, Milano, İtalya), 19. yüzyıl İtalyan operası ekolünden gelen en ünlü İtalyan besteci. Tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecilerinden birisidir.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
Klasik antik çağ, MÖ 8. yüzyıl ile MS 5. yüzyıl arasındaki Greko-Romen dünyası denen, Antik Yunanistan ve Antik Roma'nın iç içe geçmiş uygarlıklarını kapsayan, Akdeniz merkezli kültürel tarih dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri