Bu nedenle 1999 sonrası inşa edilen yapıların daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor. Deprem, 1 ve 2 katlı binalar ile 20 ve üzeri katlı binaları etkilemiyor, daha az etkiliyor.
Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır. Yani yapıldığı dönemin yönetmeliklerine uygun şekilde projelendirilip inşa edilen ve doğru denetlenen her yapı sağlamdır. *Ama deprem yönetmelikleri değişiyor...
İlgili 17 soru bulundu
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Sonuç olarak 2000'den sonra yapılan binaların büyük çoğunluğunun yıkılmaması gerekiyor. Çünkü 1998, 2007 ve 2018 yıllarının deprem yönetmeliklerinin sıkı bir şekilde uygulandığı varsayılıyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi tam olarak denetlenmeden bu belgeye sahip olan binalar da var.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Ekonomik ömrünü tamamlamış eski yapıların tamamı Kentsel Dönüşüm kapsamına alınabilir.
Alınan önlemler kullanılan malzemeler yaşı belirler , temel yalıtımı yapılmamış bir bina 10 senede yıkılması gerekebilir , yalıtımları düzgün yapılmış , malzemesi düzgün kullanılmış bir bina 300 sene sağlam kalabilir .
Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır. Binanın sallanma derecesinin az veya çok olması sağlamlık göstergesi değildir.
Köy evlerinin esnek bir yapı olmaması ve genelinin taş malzemeden inşa edilmesi nedeni ile küçük depremlerde bile yıkılması kaçınılmaz olurken bu nedenle inşa edilen tek katlı evler için gerekli sistemlerin bulunması durumunda sorunsuz şekilde kullanılması mümkün oluyor.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır. Binanın Temeli: Temel, binanın üzerinde yükseldiği yapı elemanıdır ve bina üzerindeki yüklerin zemine aktarılmasını sağlar.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Eğer deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmamanız gerekiyor. Çünkü deprem esnasında binayı terk etmeye çalışmak büyük tehlike doğurur. Hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike haline gelir. Ayrıca üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Hemen hemen hiç hissedilmez . Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir.
Betonun ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, yapım tekniği, zemin ve coğrafi şartların özelliğine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 50 yıl olarak kabul edilir. Bilindiği üzere farklı nitelikte beton çeşitleri bulunur ve betonun ömrü 100 yıla kadar uzayabilir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Bunun nedeni binanın ömrünün birçok dış etkene bağlı olmasıdır. Binanın ömrünü bitirmesinin başlıca dış etkeni ise korozyondur. Fakat ortalama değerlere bakılarak Türkiye'de yapılan bir binanın 60 ila 70 yıl arasındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri