Spatifilyum Özellikleri ⏩ Işık seven spatifilyum bitkisinin boyu 40 cm ila 100 cm arasında değişir. ⏩ Parlak ve zarif çiçekleri olan spatifilyumun gövdesi yavaş uzar. ⏩ Oldukça hassas olan spatifilyum, mevsim değişikliklerinde önlem alınmazsa yaprak uçları bozulabilen bir bitkidir.
Nemli ortamlari sever. Ilkbahar aylarinda bazende sonbaharda da cicek acar. Beyaz cicekleri zamanla yesile doner. Boyu 1 metreye kadar uzar.
İç mekân bitkileri çok fazla hareket ettirilmemelidir. Doğru koşullar altında yetiştirilen bir barış çiçeği oldukça kısa sürede büyür. Bu bitkiyi yetiştirirken gövdeden çıkan sürgünleri kullanarak çok daha fazla canlıya sahip olabilirsiniz.
Barış çiçeği yer değiştirmeyi çok sevmez, bu nedenle yaklaşık 2-3 yılda bir saksısını değiştirmeniz bile yeterli olacaktır.
Ortam seçimi. Barış çiçeği aydınlık ve ferah hava koşullarında kendini gösteren çiçeklerden biri. Bu nedenle çiçeği koyacağınız alana göre verim kısmında değişiklikler olabilir. Evinizin direkt olarak güneş almayan ama aydınlık olan bir bölgesine yerleştirebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Barış çiçeğinin hassas yapraklarına doğru miktarda su vermek önemlidir. Aşırı sulama veya yetersiz sulama, yaprak uçlarında kurumaya neden olabilir.
Barış çiçeğinin yapraklarını ve çiçekleri püskürtme yöntemi ile ara ara sulamanız gerekmektedir. Çiçeklenmesini istediğiniz zaman çiçeğinizi yılda 2 defa hem susuz hem de güneşsiz bırakmanız gerekmektedir. Dinlendirme dönemi için çiçekleri solduktan sonra 1 veya 2 ay dinlendirmeniz gerekmektedir.
Kesme ve Temizleme: Barış çiçeğinde yaprakların zamanla solması veya kuruması normaldir. Solmuş veya kurumuş yaprakları düzenli olarak temizlemek, bitkinin daha sağlıklı ve estetik görünmesini sağlar. Ayrıca, bitki istenmeyen uzun sürgünler geliştirirse, bunları kesmek bitkinin daha kompakt kalmasına yardımcı olur.
Barış çiçeğine aspirin verilir. Toz haline getirmiş olduğunuz aspirini çiçeğinizi suladığınız sulama kabına ekleyip üzerine su ilave edebilirsiniz. Barış çiçeğine şekerli su verilir mi? Şekerli su, bitkinin direkt olarak toprağına nüfuz etmesi gereken bir sıvıdır.
Barış çiçeği yapraktan çoğaltma işleminde köklü yapraklar kullanılır. Hassas bir kök yapısına sahip olan barış çiçeğini incitmemek için köklü yaprakların saksı değişimi sırasında ayrılması önerilir. Birbirine fazla karışmış olan kökleri yeni saksıya dikmeden önce suya batırıp çıkarmak bitkiye yarar sağlar.
Barış çiçeği suyu sever, düzenli sulama ister. Toprağı hafif nemli olacak şekilde sulanması uygundur. Aşırı sulamaktan kaçınılmalı ve bitkinin köklerinin suda kalmasına izin verilmemelidir. Bu nedenle saksı tabağındaki fazla suyun boşaltılması önemlidir.
Barış Çiçeği Neden Ağlar? İyi bakılmayan barış çiçeği, boynunu büker. Halk arasında bu durum barış çiçeğinin ağlaması olarak nitelendirilir. Unlu bitler ve yaprak bitlerinin bitkiye dadanması, yetersiz ve hatalı sulama gibi etkenlerin tamamı barış çiçeğinin ağlamasına neden olur.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi barış çiçeği nemli toprak sever. Sıcak yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalıyorsa sık sık toprağını kontrol edin. Toprağı yeterince kuru ise mutlaka sulayın. Kış mevsiminde ise haftada 1-2 kez sulanması yeterli olacaktır.
Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar. Bu yüzden yaprak sararması görülen bitkilere daha fazla su vermek bitkinizin ölmesine neden olacaktır.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Hem aşırı hem de yetersiz sulama yaprakların sararmasına yol açıyor. Toprağın sürekli nemli kalması kök çürüklüğüne neden olabiliyor. Diğer bir yaygın neden ise uygun olmayan ışık koşulları. Barış çiçeği doğrudan güneş ışığı görmekten hoşlanmıyor ancak çok az ışık olması da yaprakların sararmasına neden olabiliyor.
Aspirin, suya eklenerek çiçeklerin su alımını artırır ve çiçeklerin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. Aspirin, salisilik asit içerir, bu madde çiçeklerin su alımını artırır ve çiçek saplarının daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
Saksı Değişimi: 2-3 yılda bir saksı değiştirme işlemi yapılabilir.
Kıvrılmış, soluk yaprakları genellikle bitkinin çok fazla ışık aldığını ve kavrulmuş yapraklar çok fazla doğrudan güneş olduğunu gösterir. Yani “barış çiçeği neden yanar” sorusunun yanıtı, çok fazla güneş alıyor olmasıdır. Her iki durumda da, bitki daha gölgeli bir yere taşınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri