Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
Vali, hükümet kararlarının, tüzük ve kanunların il düzeyinde uygulanmasını ve denetlenmesini sağlar. Vali, hükümetin gözleri ve kulakları olarak görev yapar. Vali, görev yaptığı ilin genel idaresini ve işleyişini denetler. Vali, il içindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini denetler.
Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
Devlet tarafından gönderilen bir yönetici olduğu için devletin ilde bulunan temsilcisi olarak görev yapar. İlde; eğitim, ulaşım, sağlık gibi devlet işleri vali tarafından yürütülür. Yine ilde huzur ve güvenliğin sağlanması için tedbirler vali tarafından alınır.
Kısaca özetlersek; vali, ilin genel idaresinden her bakana karşı ayrı ayrı sorumludur. Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve hükümet kararlarının uygulanmasını sağlar ve bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütür. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri alır, genel emirler çıkarabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Vali maaşı aylık ortalama 47.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Kanuna uygun bir şekilde bütçe hazırlamasını yapar. Valinin en önemli görevleri arasında denetlemek gelmektedir. Özel il idaresini denetlemek ve halkın ortak ihtiyaçlarını belirleyerek buna yönelik çalışmalar yapmak da özel il idaresinin görevleri arasında yer almaktadır.
Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır. Bir vali, seçimle ya da atamayla göreve gelebilir. Valilerin yetki alanları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.
Valinin görevleri oldukça çeşitlidir. Bu görevler arasında; kamu hizmetleri, güvenlik, hukukun uygulanması, kamu kaynaklarının kullanımı, kamu kurumları ve kuruluşlarının yönetimi ve diğer birçok konuda karar vermek vardır.
1971 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladıktan sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 1994 yılında Aksaray Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap etti.
Arapça kökenli bir sözcük olan vali kelimesi, vilayet sözcüğünden türetilmiştir.
Değişiklikle yönetmeliğe "Temsil" başlıklı "Vali ilde devletin ve Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası; kaymakam ilçede Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır." maddesi eklendi.
Peki, valiyi kim atar? Kanun gereğince, valiler İçişleri Bakanlığının önerisi, Bakanlar Kurulunun kararı, Cumhurbaşkanının onayı atanıyor (Bakanlar Kurulu kararnamesi).
Bir ilin ya da ilçenin yönetiminden sorumlu olan kişilere vali denir. Valiler, devletin temsilcileri olarak hareket eder. Bunun yanı sıra valiler, valiliklerde çalışan diğer devlet memurlarını da yönetme görevini üstlenir.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Türkiye'de Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmış durumdadır. Bu durum sonucunda ile il yönetimlerinin başında Valiler görev almaktadır. Bu sebeple il yönetimlerinde en yetkili olan kişi vali olmaktadır. Buna göre ili kim yönetir sorusunun yanıtı: Vali olmaktadır.
Vali, il özel idaresi ile buna bağlı bütün müesseseleri denetler ve teftiş eder. Aynı yetki ilçe düzeyinde kaymakamlara da tanınmıştır.
Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Google'ın çatı şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, aldığı yaklaşık 226 milyon dolarlık maaş ile listemizin başında yer alıyor. Yani ayda yaklaşık 19 milyon dolar!
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Din görevlisi maaşı aylık ortalama 32.600 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Din görevlisi maaşı 26.100 TL iken, en yüksek ise 40.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri