Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca çiçekler beyazdan yeşile döndüğü zaman (sadece makas ile) tepesinden kesilebilir veya sap kendi kendine kurumaya bırakılabilir.
Barış çiçeği bakımında budama işlemine gerek yoktur. Çiçekler beyazdan yeşile geçtiği zaman, makas ile tepe kısmından kesilir. Kesilen sap kurumaya bırakılır. Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir.
⏩ Spati bitkisi soğuğa dayanıklıdır ve kolay kolay soğuktan etkilenmemektedir. Genelde yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kışa doğru dökerek dinlenme sürecine girer. Sararmış ve çürümüş yapraklar ara sıra bir makas ile budanmalıdır.
Barış çiçeğinin çoğaltılması ve dikimi için nisan ayı civarı en uygun zaman olarak gösterilir. Barış çiçeği yapraktan çoğaltma işleminde köklü yapraklar kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Yazın sıcak aylarında toprağının daima nemli tutulması gerekmektedir. Yaz aylarında gölgeli ve yarı aydınlık bir ortamda yetiştirmeniz gerekmektedir. Barış çiçeğinizi direk olarak güneş ışığına maruz bıraktığınız zaman bitkinizin yaprakları zarar görecektir.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Eğer bulunduğu ortam çok sıcak ise sık aralıklarla sulanması gerekir çünkü toprağının sürekli nemli kalması, barış çiçeğinin gelişimini olumlu etkiler. Toprağının sürekli kuru kalması, çiçeğinizin solmasına ve canlılığını yitirmesine neden olur.
Lif ve torf bakımından zengin olan topraklar bitkinin verimli bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. 18 ila 28° aralığındaki sıcaklıklar, barış çiçeği için idealdir. Nemli toprakları seven barış çiçeğinin toprağını hiçbir zaman susuz bırakmamalısınız. Fıs fıs yardımıyla yapraklara su püskürtmesi de mümkündür.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
Saksı Değişimi: 2-3 yılda bir saksı değiştirme işlemi yapılabilir. Budama: Kuruyan, çürüyen yaprak ve çiçekler sapları ile birlikte kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca çiçekler beyazdan yeşile döndüğü zaman (sadece makas ile) tepesinden kesilebilir veya sap kendi kendine kurumaya bırakılabilir.
Soğuk bölgelerde ise genelde bahar ayı başlamadan, ağaçlar uyanmadan önce bu işlemi yapmalısınız. Yazın ancak tali budamalar (meyve seyreltmeleri, yaprak budamaları, bitkide coşkulu çıkan sürgünlerin budanması, vb.) yapılabilir. Temel, derin ve gençleştirme budamalarının hepsi kışın yapılmalıdır.
Ağaç budama mevsimi yaprakların döküldüğü ve ilkbaharın başladığı zamandır. Bu yüzden en uygun dönem 15 kasım ile 15 mart arasıdır. Meyve ağaçları da aynı tarihte budanır. Yaz boyunca meyve ağaçlarındaki sürgünlerin seyreltilmesi normaldir.
“Barış çiçeği nasıl çiçek açar?” sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Yeterli miktarda ışık alan, uygun bir yerde konumlandırılmış olan ve kavurucu sıcak altında tutulmayan barış çiçeği kısa süre içinde büyür. Barış çiçeği saksı değişimi esnasında zarar görmemelidir.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen barış çiçeği aydınlık ortamları sever. Bulunduğu yerin ideal ısısı da 10-28 derece arasında olmalı. Barış çiçeği sıcak havalarda nemli olmalı. Bunun için yapraklarına ara ara su püskürtülebilir. Kış günlerinde de haftada 1-2 defa sulama yeterli olacaktır.
Fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, barış çiçeği yaprakları periyodik olarak nemli bir bezle temizlenmeli ve toprağı havalandırılmalıdır. Barış çiçeği, ayrıca düzenli gübreleme ile beslenmelidir. Bitkinin büyümesi için iki haftada bir azotlu gübre uygulanması önerilir.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Salon bitkilerinin yapraklarında meydana gelen kahverengi uçlar, genellikle sulama şeklinde ve miktarında bir hata olduğunun göstergesidir. Bitkileri sulamak için yapraklarının çok fazla solmasını ve toprağının kurumasını beklemek, bitkinin yapraklarının yanık şeklinde kuruyarak ufalanmasına sebep olacaktır.
Çiçeklere verilen su yetersiz kaldığında bu durumu anında belli ederler. Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar.
Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz. Çok nadiren de olsa yılda 3 kez çiçek açmasının sebebi hava sıcaklığı ve yüksek nem oranı olabilir.
Kıvrılmış, soluk yaprakları genellikle bitkinin çok fazla ışık aldığını ve kavrulmuş yapraklar çok fazla doğrudan güneş olduğunu gösterir.
Barış çiçeği için aşırı büyük ve geniş saksılara gerek yoktur. Orta boyutlarda ve altı delikli olan bir saksı uygundur. Bu, fazla suyun süzülmesi, bitkinin çürümemesi ve solmaması için gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri