Bartholin kistinin tek etkin tedavisi cerrahidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik kullanılır. Belirtiler; Bartolin Kisti enfekte olmamış ve küçükse, bunu farketmeyebilirsiniz.
Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.
Bartholin kistlerinde verilecek tedavi hastanın ve enfeksiyonun durumuna göre değişkenlik gösterir. Küçük boyutlu, semptoma yol açmayan kistlerde tedavisiz takip yapılabilir. Gerekli hallerde evde uygulanabilecek sıcak oturma banyoları veya sıcak kompresyon uygulamaları kistin giderilmesi için yeterli olabilir.
İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Bartholin kisti abse yapmadığında kendiliğinden yok olabilir. Fakat kist sürekli büyümeye devam ediyor ve abse riski taşıyorsa bu durumda iltihap engelleyici ilaçlarla drenajla müdahale gerekebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bartholin kisti, bezlerde salgı birikmesi sonucu meydana gelir. Genelde tek tarafta görülen kistler bazı durumlarda iki tarafta da görülebilir. Bartholin kisti tedavi edilmediğinde ve enfeksiyon kaptığında bartholin apsesi oluşur.
Bartholin Kisti Tedavi Yöntemleri
İçindeki metaryal boşaltılır ve kendi haline bırakılır.Bu yöntem çok kolay ve ağrısızdır. Ama tekrarlama olasılığı yüksektir. Diğer bir yöntem ise kist boşaltıldıktan sonra içine gümüş nitrat yerleştirmektir.3 – 5 gün içinde kistin kapsülü kendiliğinden dışarıya atılacaktır.
Bartolin kisti antibiyotik tedavisi bartolin bezi kanalının tıkanmasına neden olan enfeksiyonun ortadan kalkmasını ve kanalın acılmasını sağlamaktadır. Antibiyotiğin, sıcak su oturma banyosu ve masaj tedavisine eklenmesi başarı şansını arttırmaktadır.
Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir. Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm'lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir.
Bartholin kisti tedavisi, kistin boyutuna, belirtilerine ve enfeksiyon durumuna bağlı olarak değişebilir. Ev Bakımı: Küçük ve ağrısız kistler genellikle evde tedavi edilebilir. Sıcak su ile dolu bir banyo veya kompres, kistin rahatlamasına ve sıvının dışarı çıkmasına yardımcı olabilir.
Dış genital bölge veya vajina girişine uygulanan bir cerrahi işlem, travma veya geçirilen bir enfeksiyon bu tıkanıklığa zemin hazırlayabilir. Cinsel yolla sıklıkla bulaşan Klamidya veya Neiseria Gonore gibi mikroorganizmaların yanı sıra makat bölgesinden taşınan E. Coli de çok sık karşılaşılan etkenler arasındadır.
Antibiyotik kullanmadan da sıcak su oturma banyosu ve masaja yapılabilir, antibiyotik kullanılması tedavinin başarı şansını arttırır. Bartolin apsesine uygulanan bu tedavi başarılı olursa apse duvarı kendiliğinde patlayıp içindeki iltihap-irin dışarı akar.
Sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak bartholin bezlerindeki sıvının artışı ile kanallarda tıkanmaya neden olabilir. Ancak tam olarak sıklıkla cinsel birliktelik yaşamak neden olur diyemeyiz. Klamidya, gonore, koli basili gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar; apsenin asıl nedenidir.
Bartholin kisti evde yapılan ılık su banyoları sonucu veya kendiliğinden patlayarak kistin boşalmasıyla geçebilir. Bunun dışında ağrı kesici ilaçlarla geçici rahatlamalar sağlanabilir. Ancak kistin büyüdüğü ve enfekte olduğu durumlarda kendiliğinden geçmesi mümkün olmaz.
Bartolin Bezinde Kanser Oluşur Mu? Bartolin kisti ve apsesi genellikle doğurganlık (üreme) çağı hastalığıdır ve çoğunda kanser yoktur.
Bu ameliyat yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta hemen rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir.
Drenaj ve aspirasyon ameliyatı sonrası bartolin kistinin içindeki jelöz sıvı tamamen dışarı boşaltılmalıdır. Bunun için hastanın işaret ve baş parmağı ile kisti sıkarak masaj yapması gerekir. Masajı bir hafta boyunca günde 4-5 defa yapabilir. Beraberinde doktor tarafından verilen antibiyotik de kullanılmalıdır.
Apse drenajı nedir? Apse drenajı, apsenin lokal anestezi yapıldıktan sonra küçük bir insizyon yaparak apse içerisindeki iltihabın boşaltılması işlemidir. Apse drenajı yapıldıktan sonra iltihabı boşaltıldığı kavite yıkanarak temizlenmeli ve antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.
BARTHOLİN KİSTİ
Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Bazı kişiler, “Bartholin kisti evde nasıl patlatılır?” şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Bu şekilde bir tedavi yöntemi yoktur. Kesinlikle böyle bir şey yapılmaması gerekir.
Vajinada apse teşhisi konulduktan hemen sonra etkili bir şekilde tedavi edilmelidir. Tedavide temel prensip, uygun ve etkili antibiyotik ilaç desteği ile apsenin cerrahi olarak boşaltılması ve temizlenmesidir.
Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir. Bu da kadınların cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilmektedir.
Normalde gözle görünmeyen bartholin bezleri, kist veya apse oluşumu halinde gözle görülebilir ve hissedilebilir hale gelebilir.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Ganglion kisti patlarsa kist sahasında bir miktar ağrı olur birkaç gün içinde ağrı geçer. Kist içeriği steril olduğu için bir enfeksiyona veya istenmeyen başka bir duruma genellikle sebebiyet vermez. Kist patladıktan sonra tekrar oluşmayabilir ve patlayarak tedavi olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri