Tüplerdeki tıkanıklık teşhisinde hem klinik hem de radyolojik muayene yapılır. Histerosalpingografi (HSG) ile rahim filmi çekilir. Bu sayede tüpler ve rahim detaylı bir şekilde görüntülenir. 15- 20 dakika süren bu çekim ile klasik röntgen filminin aksine tüm kanallar rahatlıkla gözlemlenir.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
İlgili 42 soru bulundu
Tüplerin tıkalı olması durumunda ağrı, adet düzensizliği ya da başka herhangi bir belirti olmaz. Tüplerin tıkanık olmasının tek bulgusu gebe kalamamaktır.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Rahim filmi çekilebilmesi için en uygun zaman aralığı adet kanaması bittikten 4 ila 5 gün sonradır. Bu süreçte rahim içerisi yenilenmiş ve nitelikli görüntü alınabilecek durumda olacaktır.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
HSG, rahim içerisine kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu nedenle "rahim filmi" de denir. İnfertilite (kısırlık) tedavisi görmesi gereken hastalarda tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu anlamak için çekilir.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
Genellikle anestezi uygulamaya gerek yoktur ama bazen hastaların isteği üzerine genel anestezi ile de yapılabilmektedir. İşlem aslında çok da ağrılı bir işlem değildir ancak verilen kontrast maddenin tüplerden geçişi sırasında çok kısa süreli sanki adet ağrısı gibi bir ağrı hissedilebilir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Rahim filmi fiyatları hakkında devlet hastanelerinin herhangi bir ücret talep etmediği bilinmektedir. Aslında bu konuda da hastalar var olan sağlık primlerinden devlet hastanelerinde aldıkları bu hizmeti ödemektedir. Özel hastanelerde ise rahim filmi çekilmesi hastaneden hastaneye değişiklik göstermektedir.
Hamile kalmak için kaç yumurta gerekir
Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Fizyolojik akıntı adet döngüsünün her gününde var olabileceği gibi yalnızca belli günlerde ortaya çıkabilir. Yumurtlama döneminde rahim ağzından yumurta akı kıvamında, lastik gibi uzayabilen berrak bir sıvı salgılanır ve bu sıvı kadın tarafından çoğunlukla hissedilerek “akıntı” olarak nitelendirilir.
Belirtiler arasında vajinal bölgede süt kesiği kıvamında akıntı, kaşıntı ve kızarıklık varsa, akla ilk olarak vajinal mantar gelir. Gerekli durumda vajinal bölge incelenerek fiziki muayeneyle ve mantarın tespit edilmesini sağlayan laboratuvar testleriyle hastalık kesin olarak teşhis edilebilir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Tüplerde Sıvı Birikmesi Nasıl Teşhis Edilir? Genelde ultrason muayenesi rahimde sıvı birikmesinin tanısı için yeterlidir. Fakat tam sonuç için ayrıca HSG veya histeroskopi/yada Laparaskopi yöntemiyle rahim ve tüplerin kontrolüne ihtiyaç duyulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri