1968 Bartın depremi, Bartın'da 3 Eylül 1968 tarihindeki saat 08:19'de 6.5 Mw büyüklüğündeki deprem. Karadeniz kıyı şeridinde, aletsel olarak kaydedilebilen en büyük depremdir. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (yıkıcı) olarak ölçüldü.
3 EYLÜL 1968 BARTIN DEPREMİ
Resmi raporlara göre 24 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yara- lanmış, binlerce ev hasar görmüştür.
Bartın'da bilinen en büyük deprem 3 Eylül 1968 tarihindeki saat 08:19:53'de M= 6.5 büyüklüğündeki depremdir. Karadeniz kıyı şeridinde meydana gelen, aletsel olarak kaydedilebilen depremler içinde en büyük olanıdır.
“Deprem Bölgesinde Oldugumuz Bilinciyle Hareket Etmeliyiz”
Bartin Belediye Baskani Cemal Akin ise Bartin'in birinci derece deprem bölgesinde oldugunu hatirlatarak “Türkiye'nin bir deprem bölgesi oldugu bilinciyle yasamamiz gerekiyor.
3 Eylül 1968 salı günü saat 10.20 sularında, hiç bir belirli ön haberci ol- maksızın saniyelerce süren ve kulak zarlarını patlatıcı bir gürültü koptu. Zemin sal- lanıyor, titriyor ve hemen ardından çok sayıda ev yıkılıyor veya az çok geniş nis- pette çatlıyordu.
İlgili 24 soru bulundu
3 Eylül 1968'de saat sabah 10:20 'de merkez üssü Amasra 'nın 6 km açığında 4 km derlikte 6.6 şiddetinde. saniyelerce süren ve kulakların zarını patlatan gürültü kopması şeklinde olmuştur.
Bartın, Türkiye'nin güzel illerinden biridir ve yaşamak için uygun bir yerdir. Bartın, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, geleneksel kültürü ve misafirperver insanları ile ünlüdür. Bartın, birçok sektörde istihdam imkanı sunan bir şehirdir.
Buna göre Türkiye'nin 45 ili, riskli bölgede yer aldı. Bartın haritada 1'inci derece riskli deprem bölgesi olarak gösterildi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Yani Safranbolu'da fay tehlikesi yok diyebiliriz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise, Safranbolu ve Karabük'te büyük bir deprem ihtimalinin olmadığını kaydederken, “ Kuzey Anadolu fay hattından etki alanına girebilir ” dedi.
Afete Hazırlık Laboratuvarının web sayfası için tıklayınız. Dünyada kaydedilen en büyük deprem hangisidir? 1900 den bu yana kaydedilen en büyük deprem, 22 Mayıs 1960'ta Şilide olmuştur (Magnitud= 9.5 Mw).
1 Mayıs 2003'te Bingöl'de 174 kişinin hayatını kaybettiği, 520 kişinin de yaralandığı 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
3840 kişi öldü, 9232 bina hasar gördü. 2000 kilometrekarelik bir alandaki evlerin %80'i yıkıldı. Deprem en çok Muradiye ve çevre ilçeler olan Erciş ve Özalp'de can ve mal kaybına sebep oldu. 3.304 kişilik nüfusa sahip Çaldıran'da evlerin %95'i yıkıldı ve 615 kişi öldü.
Yani aslında deprem nedeniyle Bursa ilinde 10 kişi, İstanbul ilinde 454 kişi, Eskişehir ilinde 33 kişi ölmüştür. 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu'nda ise can kaybı sayısı 18.373 olarak güncellenmiştir.
'Karlıova'dan Kuzey Anadolu fayı geçiyor ve bu fay dünyanın en tehlikeli fayı. Bir de Doğu Anadolu fayı var, Karlıova'dan Malatya'ya ve Hatay'a doğru. Daha yeni depremler oldu, on binlerce insanımız öldü.
AFAD ve ve deprem uzmanlarının açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin düşük olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elazığ'ın geçen yıl yaptığı ihracat 20 milyar 510 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
Batı Karadeniz bölgesinin, 41o53′ kuzey enlemi ile 32o45′ doğu boylamı arasında yer alır. Kuzeyini 59 km'lik sahil şeridiyle Karadeniz çevrelerken, doğuda Kastamonu, güneydoğuda Karabük, batıda ise Zonguldak illeriyle komşudur. Yüzölçümü 2.330 km2'dir.
Zonguldak'ta diri fay hattı olmadığı bilinse de şehri etkileyen en önemli fay hattı Kuzay Anadolu fay hattıdır. Batı Karadeniz'de yer alan Zonguldak'a en yakın Kuzey Anadolu fay hattı ve Bartın ilinden geçen fay sistemi olarak biliniyor.
Fay hatlarının adından da anlaşılacağı üzere Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgeleri en riskli alanlar olarak belirlenmiştir.
Türkiye'nin en güvenli şehirleri arasında olan Bartın, 3000 yıllık tarihi ile tüm misafirlerine kucak açmaktadır. Sınırları içerisinde bulunan doğal plajları ve ormanlık alanları ile üniversitemizi tercih edecek öğrenciler kendilerini eşsiz bir doğanın içinde bulacaklardır.
Dağlık ve doğa şartları çok zor olan bu yöre insanları çok iyi ata binerler ve bu yüzden kendilerine Demir Atlılar (Paflagonlar) denir.
Bartın'a özgü yemekler arasında Pum pum çorbası, Amasra salatası, şapşap köfte, yumurtalı isbut, kabak burması, pirinçli mantı, tavuklu köy böreği, gıcır, zırva, halışka, deli oğlan sarığı, Amasra pidesi, kırk katlı börek gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Pum pum çorbası, şehrin en lezzetli çorbaları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri