Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
“Karından ultrasonda neler görülür?” diye merak ediyorsanız böbrek, karaciğer, safra kesesi, dalak ve diğer iç organların görüntülendiğini bilmelisiniz.
Ayrıntılı ultrasonda beyin, akciğer, kalp, omurga, mide ve bağırsak ve böbrek hastalıkları tespit edilebilirken kol ve bacaklardaki anomaliler de saptanabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Mide ve bağırsaklar dışında tüm karın içi organlar görüntülenir. Karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, dalak ve böbrekler incelenir. Ayrıca karın içindeki damarlar, sıvı birikimleri, lenf nodu büyümeleri de araştırılır. Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir.
Üriner sistemde kitle, tümör, kum ya da enfeksiyon olup olmadığını saptayan ultrason, net değerlendirme yapılmasını sağlıyor. Hastanın görüntüleme esnasında idrara sıkışık olmasının istenmesi ise yine net görüntü elde edebilmek içindir. Üriner ultrason bir uzman tarafından yapılır.
Tüm batın bölgesini içeren USG görüntüleme yöntemi böbrek taşları ve böbrek kumunun teşhisi için kullanılabilir. Buna ek olarak karın bölgesinde yer alan iç organlardaki kist oluşumları da bu yöntem sayesinde belirlenebilir. Karaciğer yağlanmasının teşhis edilmesi için de tüm batın usg kullanılabilir.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Abdomen ultrasonografisi en sık karın ağrısı, bulantı-kusma, yan ağrısı, idrardan kan gelmesi, hazımsızlık-şişkinlik, karında ele gelen kitle varlığı, kanser taraması, genetik geçişli hastalıkların tanısı, sistemik hastalıkların iç organlara etkisini değerlendirmek ve kanserli hastalarda tedavi takibi için yapılır.
Tüm Batın - Abdomen karın içi bölge demektir. Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları , pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Ultrason, gebeliğin ilk 13 haftasına kadar vajinal yolla, daha sonraki dönemlerinde ise abdominal (karından) yolla yapılmalıdır. Ultrason incelemesi ile gebeliğin normal olup olmadığı, gebelik yaşının son adet tarihi ile uyumlu olup olmadığı, bebeğin gelişiminde ve organlarında sorun olup olmadığına bakılır.
Gebeliğin 18-23. haftalarında yapılan ayrıntılı ultrasonografi incelemesi ile bebekte olan sakatlıkların %50-70'si saptanabilir. Bazen ultrasonun yapıldığı haftada mevcut olan ve bebek küçük olduğu için görülemeyen bir sakatlık daha ileri gebelik haftaları veya doğum sonrasında teşhis edilebilir.
Ultrason işlemi standart 2 boyutlu ultrason ve ayrıntılı ultrason olarak iki farklı şekilde uygulanır.
Özellikle risk altındaki hastalar en ucuz ve kolay uygulanabilen yöntem olan ultrasonografi ile takibe alınmalıdır. Bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), anjiyografi başvurulacak diğer yöntemlerdir.
Tüm Batın Usg hayati önem taşıyan bulguların atlanmadan ortaya çıkarılabilmesi son derece mühimdir. Bu nedenle radyoloji uzmanları tarafından uygulanması önemlidir. Tetkiklerib ayrıntılı olarak gerçekleşebilmesi için yaklaşık olarak 15 dakika ile yarım saat arası bir süre gerekebilmektedir.
Tüm batın USG görüntüleme işlemi, hastanemizin uzman Radyoloji hekim kadrosu ile gerçekleştirilmektedir.
Genel olarak enfeksiyon belirtileri ateş, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve yorgunluk gibi temel belirtilerdir. Ortaya çıkan bu belirtilere sahip kişilerin vücudundan enfeksiyon olma riski yüksek olarak değerlendirilir. Bu risk de, enfeksiyonun bulaşıcı olma özelliğinden kaynaklanır.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Batın US işlemi ağrısızdır, acıtmaz. Ultrason cihazının probu incelenen alanda hareket ettirilerek görüntüler elde edilir. Hafif bastırılır. Genelllikle bu basınçtan rahatsızlık olmaz.
Gaz sıkışmasının tanısı genelde kişinin şikayetleri doğrultusunda konulur. Gaz sıkışmasını karın bölgesindeki diğer sorunlardan ayırt edebilmek için batın bölgesi röntgen ve ultrasonla görüntülenir.
Söz konusu muayene genellikle 5. veya 6. haftalarda gerçekleştirilir. 4,5 veya 5 haftalık hamilelerde vajinal yolla yapılan ultrason ile gebelik kesesi genellikle görülebilir. Karından ultrason yaptırmak isteyen anne adayları ise 6. haftayı beklemelidir.
Tüm batın US öncesinde 5 saat aç kalmanız gereklidir. Ancak sıvı alabilirsiniz ve kullandığınız ilaçları kullanmaya devam ediniz. Kabızlık veya gaz yakınmanız varsa randevu tarihinden 2 gün önce başlamak üzere ağız yoluyla bağırsak sulandırıcı ilaç (LAKTASİF) kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri