Hayır. Bartın standart bir Anadolu şehri düzeyinde olduğu için hayatın pahalı olduğu bir şehir değildir.
Bartın, Türkiye'nin güzel illerinden biridir ve yaşamak için uygun bir yerdir. Bartın, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, geleneksel kültürü ve misafirperver insanları ile ünlüdür. Bartın, birçok sektörde istihdam imkanı sunan bir şehirdir.
Bartın, Batı Karadeniz'de yer alan doğal güzellik alanları, plajları, el değmemiş koyları ve tarihi yapıları ile dikkat çeken turistik bir şehirdir. Yıl boyunca pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan şehir, 59 km'lik sahil şeridi ile kıyı şehirleri arasında yer almaktadır.
Ilıman Karadeniz ikliminin hakim olduğu Bartın, denize yakın olması ve dağların kıyıya paralel uzanmasından dolayı gündüz ve gece sıcaklıklarının az, yaz aylarında ise nemin yüksek olduğu bir şehir. Yaz günlerinde 25 dereceyi bulan sıcaklıkların görüldüğü şehirde ise kış aylarında ortalama sıcaklık ise 4 derece.
Üniversitelerin akademik olarak 5 farklı temel ölçüte göre değerlendirildiği sıralamada Bartın Üniversitesi (BARÜ) dünyanın en başarılı yükseköğretim kurumları arasında yer aldı. BARÜ, Türkiye'de 12. sırada, dünyada 1001-1200 bandında yer aldı
İlgili 16 soru bulundu
Bartın, yurt ve öğrenci evleri açısından öğrenci dostu bir şehir olarak öne çıkmaktadır.
Buna göre Türkiye'nin 45 ili, riskli bölgede yer aldı. Bartın haritada 1'inci derece riskli deprem bölgesi olarak gösterildi.
Dağlık ve doğa şartları çok zor olan bu yöre insanları çok iyi ata binerler ve bu yüzden kendilerine Demir Atlılar (Paflagonlar) denir.
Bartın'a özgü yemekler arasında Pum pum çorbası, Amasra salatası, şapşap köfte, yumurtalı isbut, kabak burması, pirinçli mantı, tavuklu köy böreği, gıcır, zırva, halışka, deli oğlan sarığı, Amasra pidesi, kırk katlı börek gibi pek çok lezzet yer almaktadır. Pum pum çorbası, şehrin en lezzetli çorbaları arasındadır.
Bartın'da Ekonomik yapıyı belirleyen ana unsurlar Madencilik, Sanayi, Tarım, Ticaret, Turizm ve Ormancılıktır. Ayrıca; el işlemeleri, tel kırma, dokumacılık, ağaç oymacılığı ( çekicilik ), gemi yapımcılığı, taş sac yapımı, günümüzden gelen belli başlı el sanatlarıdır.
Ulukaya Kanyonu ve Ulukaya Şelalesi, Bartın'ın doğal güzellikler arasında öne çıkan yerlerden. Ulus ilçesine 17 km mesafede, Drahna Vadisi içinde yer alan kanyon yaklaşık olarak 1 km uzunluğa ve 35 m yüksekliğe sahip.
Bartın'ın kuzeydoğu ucunda yer alan Kurucaşile, Tekkeönü ve Kapısuyu plajları; Karadeniz'in vahşi güzelliğini sergileyen doğası, temiz kumu ve sularıyla beğenilen tatil beldelerimizdir.
Türkiye'nin en güvenli şehirleri arasında olan Bartın, 3000 yıllık tarihi ile tüm misafirlerine kucak açmaktadır. Sınırları içerisinde bulunan doğal plajları ve ormanlık alanları ile üniversitemizi tercih edecek öğrenciler kendilerini eşsiz bir doğanın içinde bulacaklardır.
1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlanan Bartın'ın 1924 yılında Zonguldak'ın il olmasıyla birlikte bu ilin ilçesi haline gelmiştir. 07 Eylül 1991 tarihinde de 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasayla il statüsüne kavuşmuştur.
Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümü'ndeki bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur.
Amasra maden kazası ya da Amasra maden faciası, 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında gerçekleşen ve yeraltındaki 110 işçiden 42'sinin ölmesiyle sonuçlanan olaydır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 4 İlçe, 8 belediye, bu belediyelerde 50 mahalle ve ayrıca 263 köy vardır.
Bartın ili, Kuzey Anadolu Fay'ına kuşbakışı 132 km. uzaklıktadır. Kuzey Anadolu Fayı boyunca oluşan sismotektonik faaliyetlere sık rastlanılmıştır. Bugüne kadar Düzce-Bolu-Gerede-Tosya-Ladik Kuzey Anadolu Hattı boyunca orta-yüksek yıkıcı altı adet deprem kaydedilmiştir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Bartin 1996 yilinda olusturulan deprem haritalarinda ikinci derece deprem bölgesi idi. Daha sonra birinci derece deprem bölgesinde oldugu kararlastirildi.
Dünyanın en iyi üniversitesi İngiltere'den Oxford Üniversitesi oldu. Times Higher Education tarafından açıklanan listede ilk 500'de Türkiye'den sadece üç üniversite var. Bunun dışında ilk 1000'de ise Türkiye'den 13 üniversite yer aldı.
QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda 2024'te zirveyi İngiltere'deki eğitim kurumları domine etti. Listede ilk 5'e giren üniversiteler sırasıyla Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Imperial College Londra, ETH Zürih ve University College Londra oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri