1.El Üzerinde Masaj Diğer elinin başparmağı ve işaret parmağı ile bu noktaya 10 saniye boyunca hafif şekilde basınç uygulamalısın. Ardından 10'ar saniye sağa ve sola doğru küçük dairesel hareketlerle basıncı devam ettirmelisin. Aynı işlemi diğer elinde de uygulayabilirsin.
Başınızın Ağrıyan Bölgesine Soğuk veya Sıcak Su Torbası Uygulayın. Sıcak kompres veya buz torbası baş ağrısını hafifletmeye yarar. Soğuk veya sıcak su torbasını alnınıza 15-20 dakika boyunca uygulamalısınız. Bazı kişilerin baş ağrısına soğuk bazı kişilerinkine ise sıcak su torbası iyi gelebilir.
Rahat bir pozisyon alın ve tamamen rahatlayın. Başağrısından kurtulmak için masaj yapmanız gereken 6 akupresür noktası bulunmaktadır. Bu noktalara hafifçe bastırarak veya dairesel hareketler uygulayarak masaj yapabilirsiniz. Başağrısı genelde masaj sırasında veya masaj bittikten 5 ila 10 dakika içinde kaybolacaktır.
En etkilisi her iki kaş ile burun kökü arasında kalan noktalar, iki kaşınızın arasında alnınızın tam ortası, ense bölgesinde kafa kemiğinizin keskinleştiği sağlı sollu bölgeler ve her iki şakak bölgenize yaklaşık 10 dakika masaj yapmak ağrıyı hafifletecektir.
İlgili 45 soru bulundu
1.El Üzerinde Masaj
Diğer elinin başparmağı ve işaret parmağı ile bu noktaya 10 saniye boyunca hafif şekilde basınç uygulamalısın. Ardından 10'ar saniye sağa ve sola doğru küçük dairesel hareketlerle basıncı devam ettirmelisin. Aynı işlemi diğer elinde de uygulayabilirsin.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Baş-boyun bölgesine soğuk ve sıcak kompres uygulamak. Bol su tüketmek. Papatya ve karahindiba gibi ağrı yatıştırıcı bitki çayları içmek. Kahve veya az miktarda kafeinli içecek tüketmek.
Sıcak suyun yararını küçümsemeyin. Ayaklarınızı sıcak su içerisine koyup, ensenize buz dolu bir poşet koyabilirsiniz. Bu sayede sıcak ve soğuk farkı vücudunuzdaki kan akışını değiştirerek, kan damarlarınızın rahatlamasını sağlayıp baş ağrınızı azaltacaktır.
- Bir fincan çay içmek yatıştırıcı etkisi sayesinde muhtemelen baş ağrısını hızlı bir şekilde hafifletmeye yardımcı olacaktır. - Zencefilli limon çayı, genellikle migren eşlik eden baş ağrısı ve mide bulantısı için etkili olabilir. Eğer soğuktan kaynaklanan baş ağrısı çekiyorsanız tarçın çayı da imdadınıza yetişebilir.
Ilık duş alın: Gün içinde gerilen kasları gevşetmek için ılık bir duş yapın. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Ilık duş kasları gevşeterek baş ağrısından korunmaya yardımcı olacaktır.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Günlük yaşamda su tüketiminde zorluk yaşayan kişiler için suya limon eklemek daha lezzetli olmasını sağlayarak içimi kolaylaştırır. Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur.
Baş ağrısı için fındık, ceviz, süt ya da kuru baklagiller önerilmektedir. Bunun dışında muz, bitter çikolata ya da yoğurt da tüketilebilir.
Migren hastalarının %20'sinde ağrı hep aynı tarafta görülse de çoğunlukla enseden başlayarak tüm başa yayıldığı da görülür. Ağrıya, iştahsızlık, bulantı, kusma, ışık ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler eşlik eder ve bazı hastalarda bu semptomlar ağrıdan daha fazla yakınmaya yol açar.
Lavanta kokusu baş ağrısı ve migren belirtilerini en aza indirir. Özellikle stres kaynaklı baş ağrıları için bir bardak suya lavanta yağı damlatarak bu karışımı koklamak iyi gelecektir. Ferahlatan ve gerginliği alan özelliğiyle dikkat çeken nane-limon karışımı hazırlayın.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
İbn-i Sina baş ağrısının hafiflemesi için pis kanın vücutta atılması gerektiğini belirtmiş ve başı ağrıyan kişilerin yumurta, safran, sirke ya da hindiba tüketmeleri gerektiğini belirtmiş. Ayrıca baş ağrısı sorunu yaşayanların, yürüyüş yapmasını tavsiye etmiştir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Ruhsal Sağlığına İyi Gelir
Bunların yanında Türk kahvesi migren gibi baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle ağrı kesicilerin etkisini de önemli düzeyde artırır.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Metamizol sodyum, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir gruba dahildir. Özellikle arveles, hafif veya şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılmakta ve genellikle diş ağrısı, baş ağrısı, adet sancısı, romatoid artrit gibi durumlarda tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri