Süt reçeli, sütten yapılan ve daha çok kahvaltılarda tüketilen Güney Amerika tatlısıdır. Yalnızca süt, şeker ve karbonatla yapılan bir tatlı olmasından dolayı hafif sayılabilecek ilginç bir yiyecektir. Kek, kurabiye, dondurma gibi tatlı yapımında kullanabilir, kahvaltılarda reçel ve tatlı yerine tüketilebilir.
Sade olarak tüketiminin yanı sıra kek, kurabiye ve dondurma gibi farklı yiyeceklerin üretiminde de kullanılabilen süt reçeli doğal bir tatlandırıcıdır. Sütün özünün kullanıldığı reçelde, yapım da çok kolay olduğundan dolayı taze olarak yapılarak tüketilebilir.
Piştikten sonra soğumasını bekleyin ve daha sonra buzdolabına koyun. Sos için; krema ve süt reçelini ocakta karıştırarak ısıtın.
Özellikle son yıllarda popüler hale gelen süt reçeli, Eskişehir'in geleneksel bir tatlısı olarak biliniyor. Süt içmeyen çocuklar için lezzetli bir alternatif olmakla birlikte kahvaltıda ve birçok tatlıda sos olarak tüketime uygundur.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
İlgili 24 soru bulundu
Hazırladığınız reçel temiz ve kuru bir cam kavanoza doldurulup, soğuyunca ağzı kapatılarak buzdolabında saklanır (Yaklaşık 300 gramlık reçel elde edilir).
Süt Reçeli Kalsiyum ve Fosfor Deposu
Aynı zamanda 129 mg sodyum ve 22 mg magnezyum da içeriyor. Vitamin yönünden de son derece zengin olan süt reçelinde A, C, D, B6 ve B12 vitaminler bulunduğundan vücudun günlük vitamin ihtiyacını karşılama noktasında önemli bir gıda!
Yumuşacık kıvamı, kokusu ve karamelize tadıyla özekllikle sabah kahvaltılarında ekmeğe sürülüp rahatlıkla yenebilir.
Bir miktar kıvamlı olan süt reçeli, bu açıdan kahvaltılık bal ile benzerlik gösteriyor. Kremamsı bir yapısı bulunan bu lezzetin tadı ise sütlü ve kahveli bayramlık şekerleri andırıyor.
Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir. İçerisinde süt bulunduğu için çok daha çabuk bozulur.
Süt reçeli buzdolabında 1 aya kadar saklanabilir.
Sütün tadı zamanla değişecektir.
Hazırladığınız süt reçelini cam bir kabın içine aktararak soğumaya bırakın. Reçel soğuduktan sonra ise cam kabı buzdolabına koyarak en az 2 saat de buzdolabında bekletin.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Pastörize olmayan emin olduğunuz yerden temin edilmiş taze inek sütü kullandığınız takdirde reçel daha kısa sürede kıvam alacaktır. Karbonat veya kabartma tozu kullanabilirsiniz. Süt köpürmeye başlayacağı için; süt seviyesinin üzerinde epey boşluk kalacak büyüklükte bir tencere kullanmanız önerilir.
Kahve fincanının dibine süt reçelinden istediğiniz miktarda koyun. Üzerine kahveyi ilave edin. En son kaynamış süt ile fincanı doldurun ve karıştırın. Bir de bir Starbucks tiryakisi olarak üzülerek belirtmeliyim ki, evde yaptığım kahvede Tchibo'nun kahveleri ile çok daha güzel sonuç alıyorum.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
Süt reçeli, Arjantin ve Uruguay gibi Güney Amerika ülkelerinde popüler olan koyulaştırılmış bir süt ürünüdür [2-5]. Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Meksika gibi bir çok ülkede tüketilmektedir.
Eskişehir'in geleneksel tatlarından olan süt reçeli bazı tatlılara sos olarak kullanılıyor. Süt reçeli, süt içemeyen çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla sıklıkla tercih ediliyor.
Süt reçeli bozulur mu? Kapağı açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması uygundur. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 2-3 ay kadar muhafaza edilebilir. Fakat oda sıcaklığında kapağı açıldıktan sonra en fazla 1 hafta dayanır ve daha sonra tadı değişir.
Ara ara karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Kaynamaya başlayınca kabartma tozunu ilave ediyoruz. O anda biraz süt kabarabiliyor (bunun için mutlaka derin bir tencere kullanılmalı) Ama hızla karıştırmaya devam edersek normale dönüyor. Sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştıra karıştıra pişiriyoruz.
Süt kaynadıkça yoğun bir kıvam almaya ve rengi önce sarı sonra da kahverengine dönmeye başlayacaktır.
0-6 aylık bebekler için en faydalı besin anne sütüdür. Bebeğiniz 6 aylık olduktan sonra, anne sütüyle beraber ek gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Ancak çocuğunuzu çikolata, reçel gibi şekerli gıdalarla mümkün olduğunca geç tanıştırın.
Basitçe süt, şeker ve karbonat ile yapılan süt reçeli, karamelize tatları sevenler için de nefis bir lezzet.
Ocakta ağır ağır pişsin arada üzerinde oluşan kabukları temizleyin onlar içine karışınca pütürlü olabiliyor eğer piştikten sonra da pütürlüyse süzgeçten geçirin. kıvamı tamamen ne kadar pişirdiğinizle alakalı sonuçta süt buharlaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri