Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını taşır. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir.
Baş Başa Vermeyince Taş Yerinden Kalkmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir iş yapabilmek için başkalarından yardım almak gerekir. Bazen tek başına işi yapmak zor olur ve tamamlanamaz. Ancak birlik olunursa her işin üstesinden gelmek mümkündür.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız atasözlerinden biri olan bir elin nesi var iki elin sesi var, yardımlaşmanın ve birlikte hareket etmenin önemini vurgular. Bu söz aynı zamanda tek başına başarılması imkanlar dahilinde olmayan işler için mutlaka yardım alınması gerektiği anlamına gelir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Atasözü Nasıl, bir tek taş ile duvar örülemezse, insan da tek başına önemli bir işi başaramaz. Başkalarıyla ilişki kurmak, iş birliği yapmak zorundadır.
İlgili 19 soru bulundu
[1] herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatır.
[1] İnsan yaşlandıkça türlü türlü engeller, güçlüklerle karşılaşır; çeşitli sıkıntılara, felaketlere uğrar.
Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Aslında küçümsemek anlamı daha baskın gelen ummadığın taş baş yarar atasözünde, elinden hiç bir şey gelmez sandığımız kişilerin büyük işler başarması durumu anlatılmak istenmiştir. Böyle durumlarda gerçekleşen şaşkınlığın en iyi ifadesidir bu atasözümüz.
Denize düşen yılana sarılır - Vikisözlük.
[1] Yerle bir etmek. Sağlam hiçbir yapı bırakmadan ortalığı harabeye çevirmek.
Yazın gölge hoş, kışın çuval boş. [1] Yazın çalışıp,kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışıp keyiflerine bakmayanlar,gününü gün ederler,kışın zor şartlarında yiyecek bulurlar;sıkıntıya düşer ve ona buna avuç açarlar.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
[1] Kişi talihsiz ya da akılsız olursa giriştiği hiçbir işten olumlu veya iyi sonuç alamaz.
[1] Herkesin az, çok derdi vardır. Derdi olmayan kimse yoktur.
[2] "Asla emin olmadan önemli şeyler söyleyip utanılacak duruma düşme." anlamında kullanılır.
[1] Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse, önemli kişinin umurunda bile olmaz.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur. Bu yüzden az diye küçümsenmemesi gerekir. Küçük şeylerin değerleri iyi bilinmeli, boş yere israf edilmemelidir.
Cevap: kişi talihsiz ise ne kadar iyi insan olursa olsun, değeri bilinmez.
Akıl olmayınca ne yapsın sakal? [1] Kişi, sadece yaşlanmakla olgunlaşmaz. Akılsızsa, çocukça işler yapar.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez. İnsan var olan dünyalığa fazla güvenmemeli, bir yandan yerden bir yandan da çalışmaya, kazanmaya devam etmelidir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir. Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir konu hakkında önceden yapmış olduğumuz tasarılar, her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabilir ve yolunda gitmeyebilir.
[1] Kişinin sevdiği şeye karşı olan hırsı, ölene kadar sürer.
Tembel kişiler ise gerekli zamanda çalışmayınca zamanı geldiğinde elleri boş kalabilir. Yazın gölge hoş kışın çuval boş atasözü tamda bu konu üzerine söylenmiştir. Yazın çalışıp kazanma günleridir. Bu zamanlarda çalışıp keyiflerine bakmayanlar gününü gün ederler.
Yoluna taş koymak deyimi, birinin yapacağı bir işi zorlaştırmak, engellemeye çalışmak anlamına gelir. Örnek bir cümle ile daha iyi anlayalım: -Evlenmemizi istemediği için yolumuza taş koyuyor. -İş yerinde terfi almak için arkadaşının yoluna taş koyman hoş bir davranış değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri