Binaların eski veya yeni olmasına bakılmaksızın güçlendirme işlemi yapılmaktadır. Yeni ve genç binalar da deprem sonrası büyük hasarlar alabilirler. Depreme dayanıklılık konusunda eksikliği olan binaların mutlaka depreme karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu tarz ihtiyaçları olan binalar da güçlendirme hizmeti alabilirler.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
Bina güçlendirme, herhangi bir sebeple kolonları, kirişleri, duvarları veya temelleri hasar görmüş binalarda yapılır. Binaların bazı bölümleri, yaşına bağlı olarak çeşitli mukavemetler sonucu yıpranabilir, çürüyebilir veya hasar görebilir.
- Kullanım biçimi, - Zemin analizi. Binanın mevcut durumunun tespit edilmesinin ardından ortaya çıkacak maliyet, daire başı 5.000 TL'den 900.000 TL'ye kadar değişebilmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor.
Sonuç olarak, güçlendirilen bina ile yeni sıfırdan yapılan binanın güvenliği ne kadar ise o kadar güvenlidir.
İlgili 22 soru bulundu
"Tüm binalarda uygulanması mümkün değil"
Yıldız Teknik Üniversitesi'nden doktor inşaat yüksek mühendisi Mustafa Bozyiğit de bütün binaların boşaltmadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını belirterek şunlara vurgu yaptı: "Mesela güçlendirme yaparken bazı duvarları yıkıp yeniden yapmanız gerekiyor.
Eski binalara güçlendirme yapmak ise bina ömrünü uzatan ve sağlamlaştıran önemli bir işlemdir. Her bina için güçlendirme işlemi yapılabilir. Bunun yanında güçlendirme işleminin maliyeti, yeniden yapım maliyetine yakın olduğunda binanın yıkılması ve yeniden yapılması daha mantıklı olacaktır.
DEVLET 50 bin liraya kadar bina güçlendirme kredisi sunuyor. Binadaki her bağımsız bölüm için ayrı ayrı en fazla 50 bin lira kredi kullandırılıyor. 120 ay vadeli yüzde 4 faizli krediye devlet destek sağlıyor. Kredinin 2 yıl ödemesiz dönemi de bulunuyor.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Kolon güçlendirme işlemi, deprem esnasında kolonların kırılmasını önleyerek, yapıların yıkılmasını engeller. Bu sayede, insanların can ve mal güvenliği sağlanır. Kolon güçlendirme işlemi, deprem riski yüksek bölgelerde bulunan yapıların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.
Betonarme kolon mantolama ile yapılan kolon güçlendirme fiyatları, 50cm x 50cm ve 3 metre yüksekliğinde bir kolon için hesaplanırsa 20.000– 25.000 TL aralığındadır.
Binanın yapısına göre farklı yöntemlere başvurulur. Güçlendirme teknikleri arasında mantolama veya gömlek geçirme, yeni ve eski betonları kaynaştırma, kanat ekleme, çelik mantolama, epoksi enjeksiyonu, kolon mantolama, betonarme mantolama gibi gibi teknikler bulunur.
28) Güçlendirme çalışmaları için Hak Sahipliği sıfatını kazanıldıktan sonra güçlendirme yapılmazsa ne olur ? 1 yıl içerisinde güçlendirme çalışmaları yapılmazsa binalar yıkılmakta ve afetzedelerin hak sahiplikleri sona ermektedir.
Binada mevcut hasar tespiti yapılan ya da binasında performans analizi yaptırılarak güçlendirilme istenen binalarda güçlendirme sonrası güvenle oturulabilir. Güçlendirme yapım süresi ruhsat tarihinden itibaren genellikle iki ayı geçmemektedir. Güçlendirme yapılırken binanın tümünde çalışma olmaz.
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2021 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 40.000 ile 60.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 40.000 ile 60.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşacaktır.
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 500.000 ile 750.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 500.000 ile 750.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşabilir.
AFAD orta hasarlı olarak tespit edilmiş binadaki her bir konut için 180.000 TL, orta hasarlı ahır için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi ile binanın güçlendirmesi yaptırılmaktadır. Kredi rakamları her yıl yeniden belirlenmekte olup, bu rakamlar 2023 yılı için belirlenen rakamlardır.
İşte, o detaylar. Güçlendirme kredisi, 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre daire başı en fazla 320 bin TL olarak kullanılabilecek.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Kat maliklerinden herhangi biri[2] böylesi bir zorunluluk halinin mahkemece tespitini taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinden isteyebilir. Böyle bir dava açılması üzerine mahkeme gerekli görürse ana yapının güçlendirilmesine karar verebilir ve bu kararla birlikte güçlendirme çalışmalarına başlanır.
Riskli yapı kararı kesinleştikten sonra kat maliklerinin toplantıya çağırılması yasal zorunluluk. Güçlendirme yapılması için 4/5 çoğunluk aranıyor. Sonrasında teknik rapor ile güçlendirmenin mümkün olduğu kanıtlanıyor ve belediyeye ruhsat başvurusu yapılıyor.
Binanın sallanma durumu, sağlamlığına bağlı olarak değişebilir. Binaların çok sallanması yıkılacağı anlamına gelmez. Yapının sağlam olması veya yeni olması deprem için oldukça önemlidir. Eski binalar depreme çok fazla mukavemet gösteremiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri