B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesinin yanı sıra, yorgunluk, halsizlik, hafıza problemleri, karıncalanma veya uyuşukluk hissi, dengesizlik, çarpıntı gibi semptomlar da görülebilir. B12 vitamini eksikliği olan kişiler ayrıca depresyon, anksiyete veya sinirlilik gibi duygusal semptomlar da yaşayabilirler.
Demir ve B12 vitamini eksikliğinde baş dönmesinin oluştuğu gözlenmiştir. Baş dönmesi üzerinde yapılan araştırmalara göre vitamin eksiklikleri bu sorunun önemli nedenlerindendir. Hastaneye baş dönmesi ile şikayeti ile gelen hastalara yapılan testler sonucunda büyük oranda Vertigo ortaya çıkar.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
D vitamini fazlalığında görülen hastalıklar arasında en önemlileri ise şunlardır: Hiperkalsemi: Kalsiyum düzeyinin aşırı yükselmesi ile görülen mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, sürekli idrara çıkma, bilinç bulanıklığı gibi belirtilerin eşlik ettiği sağlık sorunudur.
D vitamini, kemik sağlığını destekler ve eksikliği yorgunluk ve genel bir halsizlik hissine neden olabilir. Güneş ışığına maruz kalmadan yeterince D vitamini almak zordur. Bu yüzden D vitamini eksikliği, kuzey enlemlerinde yaşayan veya kapalı mekanlarda çok vakit geçiren insanlarda daha yaygındır.
İlgili 19 soru bulundu
Temiz Hava Almak ve D Vitamini
Özellikle kış aylarında güneş ışığından yeterince faydalanamayan insan vücudu, D vitaminine daha çok ihtiyaç duyar. Bu yüzden takviye olarak D vitamini almak gerekir. Böylece D vitamini, kendinizi enerjik hissetmenizde önemli bir rol oynayacaktır.
B12 vitamini eksikliği, bu süreçleri etkileyebilir ve şu belirtilere neden olabilir: Yorgunluk, Halsizlik, Soluk cilt, Hafıza sorunları, Konuşma zorluğu, Denge sorunları, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, İştahsızlık, Kilo kaybı, İshal veya kabızlık.
Kan yoğunluğunun artmasına neden olan kobalamin yüksekliği yüksek tansiyon, baş ağrısı ve baş dönmesi semptomları gözlemlenebilir. İştahın azalması, yorgunluk ve halsizlik hali, şişkinlik oluşması, akciğerde ödem oluşumu ciddi belirtiler arasında yer alır.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Çinko eksikliği belirtilerine göre doktorunuz takviyenin şeklini ve dozunu belirler. Bazı multivitaminler de çinko içerir. Aşırı çinko da karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve dönmesi, yorgunluk, kusma ve bulantıya sebep olabilir. Hatta vücudun ihtiyaç duyduğu diğer demir ve bakır gibi mineralleri de etkileyebilir.
Vitamin B12 eksikliği sıklıkla yaşlılarda görülen bir durumdur. Ancak özellikle mide-bağırsak sistemini etkileyen birçok hastalık da vit B12 eksikliğine neden olabilir. Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
En sık görülen anemi türü olan demir eksikliği anemisi, vücudun hemoglobin üretmek için ihtiyaç duyduğu demirin vücutta yeterli miktarda olmadığında ortaya çıkar. En yaygın belirtisi yorgunluk ve zayıflık şeklinde kendisini gösteren demir eksikliği, aynı zamanda baş ağrısı ve baş dönmesi de meydana getirir.
Kalsiyum eksikliğinde vücutta ciddi bir güç kaybı olur. Güç kaybı sonucu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hissedilir. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen yorgunluk; odaklanma, zaman zaman unutkanlık ve baş dönmesine sebep olabilir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi nörolojik problemlerle ortaya çıkar. Bu nöroloji problemlerin başında beyin, kulak ve kalp sorunları gelir. Kişinin aşırı stres ve sinire maruz kalması da baş dönmesini tetikler. Başka hastalıklar için kullanılan ilaçlar, alkol kullanımı ve sigarada baş dönmesini arttırır.
Bu yan etkileri arasında mide ağrısı, mide bulantısı, kusma, yorgunluk, baş dönmesi, kafa karışıklığı, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma sayılabilir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
B12, D vitamini ve demir eksikliği vertigoya neden olmaktadır. Vitamin ve mineral destekleri sayesinde vertigonun önüne geçilebilir.
B12 vitamin hapı önerilir.
Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur.
B12 vitamini eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır. B12 vitamini yetersiz olan bireylerde psikoz, mani ve bunama gibi durumların gelişme riski daha yüksektir. Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri