Beyne oksijen gitmesini sağlayan zencefil çayı içildiğinde oluşan mide bulantısı ve baş dönmesi kısa bir sürede geçecektir. Aynı zamanda kan akışını düzenleyerek ani baş dönmelerine engel olur. Nane: Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan nane baş dönmesini geçirmede de önemli bir yerdedir.
Kan akışını düzenleyen, beyne oksijen gitmesine yardımcı olan zencefil böylece baş dönmesinin de hızlıca geçmesini sağlıyor. Onun bu faydalarından yararlanmak için bir bardak zencefil çayı size yardımcı olacaktır.
Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir.
Kusma ve mide bulantınız varsa bir fincan zencefil çayı rahatlama sağlayabilir. Yolculuk esnasında yaşanabilecek bu sorunların yanı sıra baş dönmesini de durdurabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Kan basıncındaki düşmenin baş dönmesi, sersemleme benzeri belirtilere neden olduğu durumlarda tuzlu ayran tüketilmesi gibi uygulamalar kan basıncında dengelenmeyi sağlayabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu vücudunuzdaki su eksikliğiyle ilgili olabilir. Bol miktarda su içmek çok önemlidir. Baş dönmesi sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Fazla miktarda ve uzun süre sinameki otu içeren çaylardan kullanmak, ishal, kalpte çarpıntı, baş dönmesi, mide kanaması, kas zayıflığı, kansızlık gibi birçok hastalığı da sebep olabiliyor. Zayıflama amacıyla kullanılan yeşil çay veya beyaz çayda da durum farklı değil.
Başınızı çabucak dik olacak şekilde yukarı kaldırın, ancak başınızı üzerinde çalıştığınız tarafın omzuna çevirin. Sonra yavaşça ayağa kalkın. Rahatlamak için bunu birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. İlk turdan sonra, ikinci kez denemeden önce 15 dakika dinlenin.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Dengesizlik şikayeti ile başvuran hastalarda özellikle yaşlılarda mutlaka kanda vit B12 düzeyi bakılmalı ve eksikliği durumunda tedavi edilmelidir.
Kalsiyum eksikliğinde vücutta ciddi bir güç kaybı olur. Güç kaybı sonucu aşırı yorgunluk ve uykusuzluk hissedilir. Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişen yorgunluk; odaklanma, zaman zaman unutkanlık ve baş dönmesine sebep olabilir.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Aneminin en sık görülen belirtileri arasında nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, tırnak kırılması, saç dökülmesi, çarpıntı, solgunluk, zayıflık bulunmaktadır.
Hipotansiyon baş dönmesi, bayılma ve genel halsizlik gibi belirtilere yol açabilir. Düşük enerji seviyeleri: Sodyum ve klorür, enerji üretimi için önemli olduğundan, tuz eksikliği enerji düşüklüğüne yol açabilir. Bu durumlar herkeste görülmeyebilir ve belirtiler kişiden kişiye değişebilir.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Beslenme eksiklikleri, B vitamini eksikliği, kansızlık, tiroid bezinin hastalıkları da baş dönmesine yol açar. Susuz kalma, aşırı egzersiz, aşırı sıcak hava kan dolaşımını olumsuz etkileyerek baş dönmesine yol açar. En sık karşımıza çıkan baş dönmesi nedeni de strestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri