Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
Kaynak yapmadan önce akü kutup başları muhakkak sökülmelidir. Yapılabilirse daha emniyetli olsun diye bütün ECU, regülatör gibi elektronik devrelerin soketleri çıkarılmadır. Yanlış, yazdığınızı kesinlikle yapmayınız. Kaynak yapmadan önce akü kutup başları muhakkak sökülmelidir.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Bu elektrik harcamasını minimum seviyeye indirmek için aracınızın aküsü tam dolu iken, negatif kutup başını sökerek aracınızı o şekilde bırakmanızı tavsiye ederim. Bu sırada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri kutup başını söktükten sonra şaseye veya pozitif tarafa temas etmeyecek konumda bırakmanızdır.
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
İlgili 27 soru bulundu
Bağlantı kabloları ucunda bulunan, kutup başları üzerindeki + ve – kutuplarını da tespit ettikten sonra, önce artı işareti olan kabloyu bağlayın, daha sonra eksi işareti olan kabloyu bağlayın.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir.
Ortalama olarak bir akünün kullanım ömrü 4-5 yıl kadar olsa da aracın kullanılmadığı sürelerde biraz daha fazla deşarj olabilirler.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır. Akü başka bir akü ile takviye edilirken artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanır.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Akünüzde bulunan (+) ve (-) kutup başlarına dikkat etmelisiniz. Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu, yani (+) kutubu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu ise dolu olan aküdeki (+) terminaline bağlamalısınız.
Önce "toprak" kablosu konnektörünü sökün. Bu önlem, akünün yanlışlıkla diğer aletlerle "topraklanarak" devrelerin ve/veya akünün zarar görmesini önler. Akü kablolarını sökerken uygun boyutta kutu veya açık uçlu anahtar kullanın. Akü tablasında olası bir hasar veya korozyon olup olmadığını kontrol edin.
Kış aylarında arka camlar ve ısıtmalı koltuklar gibi enerjiyi çok tüketen birimler aküyü daha çok boşaltır. Akünüzü alternatör aracılığıyla tekrar şarj etmek için aracınızla ayda bir kere uzun yolculuğa çıkın.
Unutmayın ki gevşek kelepçe kutup başının erimesine ve akünüzün yanmasına kadar uzanabilecek olumsuzluklara sebep olabilir. Eğer kelepçede oksitlenme varsa mutlaka sıcak su ile kutup başını yıkayarak bu oksitlenmeyi giderin.
Elektronik beyinli araçlarda akü değişimi sırasında elektrik enerjisinin kesilmemesi için araç yedek aküyle takviye edilerek desteklenmelidir. Son olarak akü güzelce sabitlenmeli, sağa sola teması engellenmelidir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır.
Birçok motorlu taşıta yapılabilen akü takviyesi hangi araçlara yapılmaz? BSI ve ECU olarak geçen beyinli araçlara akü takviyesi yapılması önerilmez. Akü takviyesi denenen beyinli araçlarda, büyük hasarlar meydana gelebilir. Dijital göstergesi bulunan yeni nesil araçlarda da akü takviyesi yapılmamalıdır.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Uzun bir sürenin ardından ilk kez çalıştırılan aracın aküsünde şarj sıkıntısının oluşmasını önlemek adına araç 20-30 dakika boyunca rölantide çalışır vaziyette bırakılmalıdır. Böylece akünün yeniden şarj olması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri