Baş edememek (bir şeyle, biriyle) DEYİMİ AÇIKLAMASI O işi başaramamak; o işin üstesinden gelememek.
Bir olayla kişinin mücadele ettikten sonra, bu olayla ilgili başarı kazanmasıdır, bu olaya gücü yetmesidir.
Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır.
Baş etmek deyimi günlük dilde en çok kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.
Gizlenen şeylerin ortaya çıkması ve herkese duyurulması anlamında da kullanılması doğru olur. Açığa vurmak genelde istemsiz bir şekilde yapılır ve bu sayede gizlenen olaylar açığa vurulmuş olur.
İlgili 19 soru bulundu
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
İnsan sarrafı (olmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
İnsanların karakterini çabucak anlayacak duruma gelmiş (olmak).
Baş Koymak Deyiminin Anlamı Nedir? Baş koymak deyiminin ilk anlamı, inanılan bir şey uğruna ölümü bile göze almak şeklindedir. Ayrıca bir şey uğruna her şeyini feda etmek, kendini feda etmeye hazır bulunmak anlamlarına da gelir.
BAHŞEDİLMEK – BAHŞOLUNMAK
birl. edilgen f. Verilmek, bağışlanmak, ihsan edilmek.
[1] Bir işin yapılması anlamında tüm tehlikeleri göze almak.
Katetmek; bir yeri aşmak, kesmek, bölmek anlamlarında kullanılmaktadır. Arapçadan dilimize yerleşen bu kelime, kat etmek şeklinde ayrı ayrı yazılamaz. Doğru yazım şeklinin bitişik olması gerekir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
“Başa çıkma” dediğimiz beceriler topluluğu ise yaşam içinde karşılaştığımız stres durumlarına içsel bütünlüğümüzü en yüksek seviyede korumaya, kendimizi sakinleştirmeye ve gündelik hayatımızı optimal düzeyde devam ettirmeye yönelik davranış, düşünce ya da hissetme örüntüleri olarak tanımlanabilir.
birl. i. Ağırbaşlı olma durumu, olgunluk, ciddiyet, vakar: Çoğu onun ağır başlılığını, nâmus ve fazîletini çekemezlerdi (Reşat N. Güntekin).
Bir şeyin olmasına, yapılmasına sebep olan, yol açan (kimse veya şey).
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
Allah'ın müminlere bahşettiği sükûnet ve güven anlamında Kur'an terimi. Dinî hükümlere uyan kuldan Allah'ın ve Allah'ın takdirinden kulun hoşnut olması anlamında dinî-tasavvufî bir terim.
Nuh der peygamber demez DEYİMİ AÇIKLAMASI
Son derece inatçıdır, düşüncelerini bir türlü değiştirmez, söylediklerinde ve inançlarında direnir.
Deyim. [1] Açlıktan ölmek. [2] Çok acıkmış olmak. [3] Çok yoksul olmak.
gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
Eski kurt DEYİMİ AÇIKLAMASI
Tecrübeli, görmüş ve geçirmiş, mesleğini iyi bilen, hileyi ve düzeni deneyimi sayesinde hemen anlayan.
Adam sen de! TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir işin önemsenmediğini anlatmak için söylenen bir söz.
konu olan, söz konusu; adı geçen, sözü geçen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri