Siğil tedavisi tipine ve bulunduğu yere göre değişiklik gösterebilir. Bunlar siğilin şiddetine göre asitli krem ve solüsyonlar, dondurarak tedavi (kriyoterapi), yakılarak tedavi (koterizasyon) veya lazer tedavisi gibi yöntemler ile siğil tedavi edilebilir. Bir A vitamini olan isotretinoin düz siğillerde kullanılabilir.
Doktorunuz daha etkili sonuçlar için kriyoterapi ve salisilik asit gibi farklı tedavileri birlikte uygulayabilir. Lazer tedavisi: Siğil tedavisinde lazer yöntemi ile siğili besleyen kan damarlarının kapatılması hedeflenir. Enfekte olan doku lazer tedavisi sonunda canlılığını yitirir ve siğil kaybolur.
Erkekte ve kadında ayak siğili, Hpv virüsünün ayakta oluşan çatlak, kesik ya da yarıklardan girerek bu bölgeye yerleşmesi ile oluşur. Gün içerisinde sürekli kullandığımız ayaklarımızda, başka bir bölgedeki siğil ile temastan ya da ortak kullanım alanlarından kapılan Hpv nedeniyle siğiller oluşabilir.
Evde Ayak Siğil Tedavisi
Ayak siğili evde tedavi yöntemleri arasında en etkili yöntem elma sirkesi olmaktadır. İlk uygulamalarda elma sirkesi antiseptik ve asidik bir özelliğe sahip olduğu için ayakta acıya neden olabilir. Ancak zaman içerisinde iyileşmeye ortam hazırlayacaktır.
Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi adi verilen dondurma yöntemi ya da cerrahi prosedürler uygulanır. Tedavi sonrası bazı kişilerde HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Bazı bireylerde ise bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle tekrarlama olasılığı vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Her gece uykudan önce kullandığınız diş macununu, siğil olan yüzeye sürün ve yara bandı ile bu bölgeyi kapatın. Diş macunu, siğilin olduğu hücreleri iyileştirecek ve sizi bu cilt rahatsızlığından kurtaracaktır. Ufak boyuttaki siğiller için düzenli kullanım önerilir.
Siğillerin geneline bakıldığında kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. El ve ayakta oluşan basit siğiller kendiliğinden iyileşebilir. Fakat genital bölgede çıkan siğiller tedavi olmayıp kendiliğinden iyileşmesini beklemek yanlıştır.
Hazreti Peygamberin siğiller üzerine okuduğu dua ve uygulama ise şöyledir; Allahümme müsağğiral kebiri ve mükebbiressağiri sağğir ma bi duası okunarak hem şahadet parmakla siğil üzerine gezdirerek hem de üflenerek bu dua okunmaktadır.
Bir pamuk yardımıyla elma sirkesini siğil olan bölgelere surunuz ve sürdüğünüz pamuğu siğil bölgesine koyup 1-2 saat bandajlı bekledikten sona çıkarabilirsiniz. Antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliği olan elma sirkesi genital siğil tedavisinde de etkili olabilir.
Siğil Kökü Çıkarma
Bir siğil kökünü çıkarmak için bir doktor veya dermatolog, kriyoterapi, elektrocerrahi veya cerrahi eksizyon dahil olmak üzere çeşitli teknikler kullanabilir. Kriyoterapi, siğilin ve kökün sıvı nitrojenle dondurulmasını içerirken elektrocerrahi, siğil ve kökü yakmak için elektrik akımı kullanır.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Vücutta iyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller sadece bulundukları bölgede görünümü bozmakla kalmayıp, etrafınızdakilere de bulaşarak yayılım gösterebiliyor. Özellikle ortak kullanılan alanlar ve eşyalar aracılığı ile bulaşan siğillerin tedavileri de zaman geçtikçe güçleşiyor.
Siğil ve nasırı ayırt etmenizi sağlayacak farklar; Nasırlar iltihaplıdır ancak siiller anormal şekilde büyüyen ciltten oluşur. Nasır sürekli olan hareketten veya sürtünmeden kaynaklanırken siğiller bulaşıcı olabilir. Siğillerde küçük siyah noktalar olur anca nasır sarımtırak bir renge sahiptir.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Ayaktaki siğil tek ve az ise sadece o bölgeyi uyuşturarak lazer ile siğili yok etmek mümkündür ancak sayı çok fazla ise genel anestezi altında tedavi tercih edilir. Diğer siğillerde olduğu gibi tekrarlama olasılığı söz konusudur. Tekrar siğil oluşursa yine aynı şekilde tedavi tekrarlanır.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir. HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür.
VERRUTOL, siğil tedavisinde kullanılır.
Aloe vera: Su tutma kapasitesi yüksek olması ve pH dengesini sağlaması virüslerin sevmediği bir ortam oluşturur. Evde siğil tedavisinde bitkisel çözümlerden biridir.
Kantaron yağı siğile iyi gelir mi? Kantaron yağı, birçok sağlık sorununa doğal çözüm sunan bir bitkisel üründür. Ancak kantaron yağının siğillere özel bir etkisi olduğunu belirten bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır.
Geleneksel şifa yöntemlerinden biri, siğillerin iyileşmesi için bir hocaya dua okutulmasıdır. Duanın siğillere etkisi ise tıpta, “plasebo” ya da dua sürecine denk gelen bir “kendiliğinden iyileşme” şeklinde açıklanmaktadır.
Elektrokoterizasyon (Siğil Yakma): En sık yapılan uygulamalardan biri olan elektrokoterizasyon işlemi siğillerin yakılarak yok edilmesidir. Elektrik akımı kullanılarak genital bölgede oluşan siğiller yok edilir. İşlem sırasında ağrı olabileceği için lokal anestezi kullanılarak bu ağrı kontrol altına alınır.
Siğiller iyi huylu cilt büyümeleridir. Genelde elde, ayakta, yüzde veya genital bölgede görülürler. Siğiller direkt temasla ya da enfekte eşyalarla bulaşabilir.
Eldeki siğil, Hpv (İnsan Papilloma Virüsü) nedeniyle oluşur. İnsan Papilloma Virüsü, cilt teması ve cinsel yollarla bulaşabilen; vücudun neredeyse tüm bölgelerinde siğillere ve düşük bir olasılıkla kansere neden olabilen bir virüstür. Elde siğil oluşmasının nedeni Hpv virüsüdür.
Yayılma Riski: Siğiller, insan papilloma virüsü (HPV) tarafından oluşturulmaktadır. Kanama, virüsün etrafa yayılma olasılığını artırabilmektedir. Bu nedenle, kanayan bir siğili diğer cilt bölgelerine veya başka bir kişiye bulaştırmamak için dikkatli olunması gerekmektedir.
Küçük Siğillerin Tedavisi
Siğiller esasında bulaşıcı bir virüsün belirtisidir. Eğer siğilin boyutu küçükse, yayılmasını durdurmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için siğilin üzerine koli bandı yapıştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri