Baş eğmek (birine) DEYİMİ AÇIKLAMASI Güçlü, sözü geçer bir kimsenin buyruğuna uymayı kabul etmek. (Kars. Boyun eğmek.)
Başı eğik (olmak, kalmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Söz söyleyemez, direnemez, mahcup durumda (olmak); kafası eğik.
baş eğmek, 9 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'a', 'ş', ' ', 'e', 'ğ', 'm', 'e', 'k', şeklindedir. baş eğmek kelimesinin tersten yazılışı kemğe şab diziliminde gösterilir.
Boyun eğmek, insanın iradesi dışında gerçekleşen bir olaya maruz kalması ve istemeden de olsa bu olayın sonuçlarına katlanması demektir. ''Çaresiz Kalmak'' ve ''Eli Kolu Bağlı Olmak'' deyimleri ile eş anlamlıdır.
Kelime anlamı “itaat etmek, boyun eğmek, bağlanmak, bir şeye teslim olmak, esenlik ve barış içinde olmak” olan İslâm,dinî bir terim olarak “Allah'a itaat etmek, teslim olmak, Hz. Peygamber'in din adına getirdiklerinin hepsini bütün varlığıyla benimsemek ve benimsediğini ortaya koymak” demektir.
İlgili 37 soru bulundu
Kadere boyun eğmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: yazgısını, talihini kabul etmek.
Türk Dil Kurumu'na göre ''baş etmek'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz. Seninle baş etmek gerçekten çok zormuş. Neden sürekli seninle baş etmek zorunda kalıyorum?
Baş başa kelimesinin TDK'ya göre nasıl doğru yazıldığı merak edilen konular arasında yer alıyor. TDK'ya göre baş başa kelimesi ayrı olarak yazılmalıdır. Başbaşa şeklinde yazılması yanlıştır. Kişiler bu kelimeyi genellikle bitişik yazarak yazım yanlışları yapabiliyor.
Yapımcının Soyadı, Adının Baş Harfi. (Yapımcı), Yönetmenin Soyadı, Adının Baş Harfi.
Baş etmek kelimesi Türkçede gücü yetmek, olaylara başa çıkmak ve olayları idare etmek anlamına gelmektedir. Bununla beraber bu kelime başarı kazanma anlamına da gelmektedir.
Baş kaldırmak deyimi dilimizde ayaklanmak ya da isyan etmek anlamlarına gelir. Baş kaldırmak, yönetime karşı gelmek anlamında da kullanılır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Başı (baş) çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Zeytinyağı doğru yazılışı bitişik yazılmasıdır. Herhangi bir cümle içinde herhangi bir anlamda kullanılabilir. Mecaz ya da asıl anlamlı ile kullanılması fark etmeden her zaman bitişik yazılması doğru olacaktır.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
CİCİANNE KELİMESİNİN ANLAMI
Bazı çocukların, büyükannelerine veya o yaştaki kadın yakınlarına verdikleri ad. Üvey anne anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle cici anne şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı cicianne şeklinde olmalıdır.
İKİYÜZLÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle iki yüzlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikiyüzlü şeklinde olmalıdır.
Hakaretamiz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Hakaret içeren, hakaret dolu.
Bu kelimenin sabretmek mi, sabır etmek mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı sabretmek şeklinde olmalıdır.
Birleşik ve ayrı yazımı karıştırılan kelimeler arasında “hoş geldin” de bulunuyor. Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor.
Bazen televizyonda bazen internette dolaşırken bazen de arkadaşlar arasında ilk kez duyulan sözcükler her eymek, 5 karakter ile yazılır. Türkçe Sözlük metinlerinde tespit edilemeyen egme sözcüğü, Türkçe Sözlük'te eğme. Doğru telaffuz edemediği zamanlarda zaman zaman doğrusunu tekrar ederek gösteririz.
İbadet; “itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek, tevazu göstermek, ilah edinmek” anlamına gelir.
Kafa tutmak, boyun eğmemek ve karşılaşılan durumlara karşı dik bir şekilde durmak anlamına gelmektedir. Bu deyim genellikle direnme sözcüğünün deyimi olarak kullanılmaktadır. Hiç kimseye boyun eğmeyen kişiler için kafa tutma ifadesi cümle içerisinde geçmektedir.
HOŞÇA KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle hoşca, hocca şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hoşça şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri