Deyim. [1] Gürültü yapılmasından başında uğultulu bir sersemlik bulunan kişi.
"Başı Kazan Gibi Olmak" deyimi, Türkçede bir kişinin çok şiddetli bir baş ağrısı çekmesi veya zihinsel olarak aşırı yorgun ve baskı altında hissetmesi durumunu ifade eder.
Deyim, bir kavramı belirtmek için üretilmiş özel bir anlatım kalıbıdır; atasözleri ise genel kural belirtme niteliğine sahip sözlerdir.
[1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
[1] Daha önce göremediği bir gerçeği görerek birdenbire ayılmak, doğruyu görmek.
İlgili 35 soru bulundu
"Kafa kafaya vermek" deyimi, bir grup insanın birlikte çalışarak, ortak bir problemi çözmek, fikir üretmek veya bir plan yapmak için bir araya gelmesini ifade eder. Bu ifade, genellikle bir ekip çalışması, ortak bir çaba veya birlikte düşünme sürecini tanımlar.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır. - İgidim (kocam) igid olsun da, yerim çalı dibi olsun.
Ateş püskürmek deyimi çok öfkelenmek ve sinirlenmek anlamına gelmektedir. Özellikle giderek daha fazla dayanamayıp kötü sözler söylemek şeklinde ifade edilebilir.
[1] Delilik belirtisi göstermek, delirmek.
Burnundan gelmek deyimi yaptığına pişman etmek biçiminde ifade edilir. Özellikle herhangi bir karar verilip ve bu kararı uygulamaya döküldüğü zaman, bu karardan pişman olmak şeklinde anlatmak mümkün.
Dudak ısırmak deyimi, herkesin kullanabileceği ve duyabileceği yaygın kullanılan bir deyimdir. Deyimler her ne kadar mecaz anlamlı olsa da dudak ısırmak deyimi fiziki olarak da gerçekleştirilebilecek nadir deyimler arasındadır. Dudak ısırmak deyimi iki ayrı anlamda kullanılabilir.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
"Ağzını Aramak" deyimi, Türkçede bir kişinin ne söyleyeceğini, nasıl bir tepki vereceğini veya ne düşündüğünü öğrenmek için ona soru sormak veya konuşmasını sağlamak anlamına gelir. Bu ifade genellikle, bir kişinin görüşlerini, düşüncelerini veya hislerini açığa çıkarmak amacıyla kullanılır.
Deyimler, atasözleri gibi kalıplaşmış sözlerdir. Sözcüklerin tümü ya da bazıları değiştirilip yerine -aynı anlamda da olsa- başka sözcükler konulamaz veya söz dizimleri değiştirilemez. Örneğin; kabak tadı vermek yerine kabak kokusu vermek denemeyeceği gibi, ağır başlı yerine de başı ağır kullanılmaz.
Kafa ütülemek deyiminin ilk anlamı, bir konuyu çok fazla uzatmak ve çok konuşup karşı tarafı rahatsız etmektir. Herhangi bir konu hakkında şikayet eden insanlar için de aynı deyim kullanılır. Genellikle geveze ve çenebaz olarak nitelendirilen insanların lafı uzatmaları, kafa ütülemek şeklinde tanımlanır.
"Beyni Sulanmak" deyimi, Türkçede bir kişinin zihinsel olarak kafa karışıklığı yaşaması, net düşünememesi veya mantıklı kararlar alamaması durumunu ifade eder.
Bir içim su deyiminin anlamı etrafını etkileyen ya da çok güzel ve alımlı kimse demektir. Genelde bir içim su deyimi güzel kadınlar için kullanılan bir deyimdir.
Çekinecek veya utanacak bir şeyi olmamak.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Avucunu yalamak deyimi umduğunu elde edememek olarak kısaca anlatılabilir. Bir kişi ya da kişilerin istediği durumun gerçekleşmemesi üzerine yaşanan bir hayal kırıklığıdır. Hayalinde olan durumun gerçeğe dönüşmesi ile birlikte, karşı tarafa avucunu yalamak deyimi kullanılır.
Akıntıya kürek çekmek geçekleşmeyeceği bir iş için çaba sarf edilmesi anlamında kullanılmaktadır. Akıntı bir kuvveti temsil ederken kürek çekmek de verilen çabayı ifade etmek için kullanılmıştır.
Dil dökmek genellikle mecazi olarak kullanılan bir deyimdir. Dil dökmek deyimi ikna etmek için çeşitli cümleleri süsleyerek kullanmak şeklinde ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri