Mimar Sinan'ın Hayatı Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmıştır. Yaptığı eserleriyle dünya tarihine adını yazdırmıştır. 22 yaşında asker olmak için Acemi Oğlanlar Ocağı'na alınmış, daha sonra Yeniçeri Ocağı'na katılmıştır.
Baş mimar, mimari projelerin güvenliği, kullanışlılığı ve estetiğinden sorumlu meslek profesyonellerine verilen unvandır.
Köprünün yapımından sonra Abdulmennan oğlu Sinan 17 yıllık yeniçerilik hayatından sonra 49 yaşında Başmimarlık görevine atanır. « Yeniçeri ocağındaki yolumdan ayrılacak olma düşüncesi elem verse de sonunda yine mimarlığın camiler inşa edip birçok dünya ve ahret muradına vesile olacağını düşünüp kabul ettim. »
Baş mimar olmak isteyen adaylarda üniversitelerde yer alan ve 4 yıllık eğitim veren mimarlık bölümlerinden mezun olmaları şartı aranır. Baş mimarlık eğitimi üniversitelerin 4 yıllık mimarlık bölümlerinde alınmaktadır.
Kökeni ve devşirilmesi. Sinaneddin Yusuf, Kayseri'nin Agrianos (günümüzdeki Ağırnas) köyünde Ermeni veya Rum ya da Hristiyan Türk, olarak doğduğu düşünülmektedir. 1511'de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a gelmiş Yeniçeri Ocağına alınmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Mimar Sinan'ın Avusturyalı, Macar, Bulgar, Rum, Ermeni asıllı olduğu iddiaları farklı kişiler tarafından ortaya atılmıştır. Ancak Mimar Sinan, Karamanlı denilen Anadolu'da yaşayan Hıristiyan Türkler'dendir. Osmanlı döneminde devşirilip, Müslüman olmuştur.
1930'lu yıllardaki Türklük tartışmaları nedeniyle 1935 yılında Sinan'ın başı, türbesindeki mezarından çıkarıldı. Amacın bilimsel olduğu iddia edildi ancak asıl amaç farklıydı. Çıkarılan kafatası, bir daha yerine konulmadı ve bunca yıldır bulunamadı.
Çeşitli üniversitelerin mimarlık fakültelerine bağlı 4 yıllık eğitim veren mimarlık bölümünü bitirenler, mimar unvanına sahip olur. Yüksek mimar olmak için ise 4 yıllık mimarlık eğitiminin üzerine 2 sene yine mimarlık alanında yüksek lisans yapılması gerekir.
EĞİTİM: Mimarlık Bölümü, dört yıllık lisans eğitim/öğretimi süresince, yetkin ve alanlarında uzmanlaşmış çok sayıda akademisyenden oluşan öğretim/araştırma kadrolarıyla öğrencilerine zengin bir içerik ve diğer bölümlerle Çift Ana Dal programlarına devam olanakları sunmaktadır.
İç mekan mimarisi, binaların iç mekanlarının tasarımından sorumludur. Ancak, mimari yalnızca iç alanlarla sınırlı değildir. Dış mekanların da tasarımı ve güzelleştirilmesi, önemli bir alandır. Bu konuda uzmanlaşan kişilere dış mimar denir.
Tüm zamanların en iyi mimarı olan "Koca Sinan" olarak anılan Mimar Sinan, ortaya koyduğu eserlerindeki ustalık, mühendislik zekası, işçilikle yüzlerce yıldır hayranlık uyandırıyor.
Türk tarihinin en önemli mimarı olarak gösterilen Mimar Sinan, Osmanlı Devleti'nin de en ünlü baş mimarıdır. Yavuz Sultan Selim döneminde yeniçeri olarak görev yapan Mimar Sinan; I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat döneminde baş mimar olarak görev yapmıştır. Sanatçının 350'nin üzerinde esere imza attığı bilinmektedir.
Ancak Fatih'in cami için gönderdiği büyük sütunlardan birini uzun olduğu için kestirir. Fatih buna çok kızar. Mimar, “Burası DEPREM bölgesidir, bu sütunu taşımaz” deyince Fatih'in kızgınlığı öfkeye dönüşür. Ve bu öfkeyle Atik Sinan'ın ellerini bileklerinden kestirir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Yüksek Mimar maaşı aylık ortalama 44.400 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Yüksek Mimar maaşı 35.500 TL iken, en yüksek ise 70.000 TL'dir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Mimar maaş beklentisi aylık ortalama 35.200 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 31.700 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Mimar maaşı 28.200 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Mimar 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 64.300 TL maaş alıyor. Mimar, 2024 yılında en düşük 28.400 TL alırken, en yüksek 109.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Mimar, Temmuz 2023 yılında ortalama 48.600 TL maaş alıyordu.
Pratik yapabildiğin her şeyde yetenek sahibi olursun. Çizim ve Perspektif , Hayal gücü olmayan bir Mimar, tam anlamıyla olmamıştır. Sabır, çizim yeteneği ve görsel algının çok iyi olmasının yanında hızlı düşünme ve matematik bilgisi gerekiyor.
Mimarlık Yüksek Lisans programları, öğrencilere mimari tasarım, tasarım teorileri, yapısal mühendislik, sürdürülebilir tasarım ve mimari tarih gibi konularda bilgi ve beceriler kazandırır. Ayrıca, programlar, öğrencilere lisansüstü eğitim almaları ve daha karmaşık projelerde çalışmaları için fırsatlar sunar.
Mimarlar kendi içlerinde 7'ye ayrılır. Politik mimar, aydınlatma mimarı, araştırma mimarı, restorasyon mimarı, şehir plancısı ve peyzaj mimarı olmak üzere farklı mimari türleri üzerinde yoğunlaşan mimarlar, iletişim yetenekleri ve takım oluşturma becerileri ile yaşam alanlarınızın kritik dengesini korurlar.
Uzman mühendis veya uzman mimar, istenen eğitimi tamamlamış, yeterli meslek deneyimi kazanmış, kanun ve yönetmeliklerin ön gördüğü bütün sınavları başarmış olan ve doğrudan halka hizmet sunmasına izin verilen mühendis veya mimar olarak tanımlanabilir.
Mimarlar, evlerden fabrikalara, gökdelenlere ve müzelere kadar çeşitli yapıların tasarımından ve planlanmasından sorumluyken, inşaat mühendisleri binalar, yollar, barajlar, köprüler, su sistemleri ve diğer büyük işler için tüm tasarımdan tamamlama sürecini denetler. İlk ders ücretsiz!
Topkapı Sarayı Müzesi arşivinde bulunan bir belgede (TSMA. D 1461/4-6a), sık sık “Sinan-ı Kayserî, Kayserî meşhur nâmı, Abdullah oğlu” ifadeleri tekrarlanmaktadır. 1574-1588 arasında yazılmış olduğu anlaşılan bu belgede, büyük ustanın Kayseri kökenli bir devşirme olduğu açıkça dile getirilmektedir.
Osmanlı'nın en güçlü döneminde yaşayan Sinan, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat olmak üzere, üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etmiştir. 17 Temmuz 1588 yılında İstanbul'da ölmüştür.
O dönem Mimar Sinan'ın mezarının açılmasıyla yetkilendirilen isimler aslında pek de yabancı değildi. Bugünkü adıyla Türk Tarih Kurumu olan Türk Tarihi Tetkiki Kurumu adına Hasan Cemil Çambel, Atatürk'ün manevi kızı Afet İnan ve Şevket Aziz Kansu Mimar Sinan'ın mezarını açarak kafatasını çıkarmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri