Farenjit tedavisinde öncelikle hastalığın sebebine bağlı olarak antibiyotikler veya antiviral ilaçlar doktor tarafından reçete edilebilir. Bunun yanı bol sıvı tüketimi, dinlenme, ortamı nemlendirme, buhar banyosu yapma, tuzlu su ile gargara da önerilir.
Alerjik Faranjit Belirtileri Nelerdir? Alerjik faranjit belirtileri, genel faranjit belirtileri ile benzerdir. Kişilerde; boğazda batma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı veya öksürük gibi semptomlar gelişebilir.
Muayene ile beraber boğaz kültürü ve tam kan sayımı da bu ayırımın yapılmasında yardımcı olur. Farenjitin neden oluştuğunun saptanması tedavi için önemlidir. Çoğu hastada (viral olan) hastalık 3-7 günde kendiliğinden iyileşir.
Bakteriyel kaynaklı farenjit tedavisi için antibiyotik tedavisi uygulanır. Belirtilerin şiddetini hafifletmek için de gargara, sprey, ağrı kesici gibi başka ilaçlar reçete edilir. Viral kaynaklı hastalıkta antibiyotik verilmez.
İlgili 41 soru bulundu
Faranjite iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde listelenebilir: Faranjitte papatya, nane, hatmi, ekinezya, ıhlamur ve meyan kökü gibi bitki çayları içmek. Bol su içerek boğaz kuruluğunu azaltmak. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak.
Faranjit, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan ve farenks adı verilen bölümün iltihaplanmasından kaynaklanır. Çoğunlukla grip ve soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar ile birlikte ortaya çıkar. Bunun yanında viral bir enfeksiyon olan mononükleoz ile de ortaya çıkma olasılığı vardır.
Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir. Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.
Kronik farenjit genellikle kişinin yaşam tarzı ve alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nadiren kişinin sahip olduğu başka kronik hastalıklar, kronik farenjite sebep olabilir. Reflü gibi boğazı tahriş edebilen hastalıklar ve bazı romatizmal hastalıklar da kronik farenjit sebepleri arasında sayılır.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Akut enfeksiyon ani başlayan baş ağrısı, yüzde dolgunluk, burundan yeşil renkli akıntı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğazda balgam öksürük ağız kokusu şikayetleri ile ortaya çıkar.
Faranjit genellikle tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmez. Bunun yerine tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Fakat faranjit semptomları tedavi edilmezse şiddetlenebilir. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve öksürük gibi belirtiler daha da kötüleşebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Zencefili süt ile beraber içerek boğaz yolunda oluşan tahrişi ve iltihabı kolayca iyileştirebilirsiniz. Süt ve zencefil solunumu rahatlatacaktır. Mutlaka denemelisiniz! Öksürmeden dolayı hissedilen yanma ve acı hissi de yine zencefilin iyileştirici özelliği sayesinde yok edilecektir.
Propolis karanfil yağı boğaz spreyleri, faranjit rahatsızlıklarında yaygın olarak kullanımı tercih edilir.
Bu durumlarda Adaçayı bitkisi ile yapılan gargara gerçek bir yardımcıdır. Adaçayı bademcik ve/veya boğaz iltihabının (faranjit) oluşumuna karşı gerçek bir koruyucu ve önleyici olarak Prof Saraçoğlu tarafından özellikle önerilmektedir.
Tedavisi genellikle semptomatik olan akut farenjitte ateş düşürücüler, ağrı kesiciler, antienflamatuarlı sprey, gargara ve boğaz pastilleri kullanılabilir. Klinik bulgular ve kan tetkikleri sonucu bakterilerin varlığı tespit edilmiş ise antibiyotik alınması doktor tarafından tedaviye eklenmesi uygun görülecektir.
Faranjit olan kişilerde en yaygın görülen belirti ise özellikle geceleri artan öksürüktür. Sık aralıklarla başlayan öksürük adeta bir öksürük krizi olarak nitelendirilmekte ve birçok kişiyi uykusundan uyandırmaktadır.
Sıcak bir duşun altında buharlı havayı solumak boğazın arkasındaki gıdıklanmayı azaltabilir. Sigara dumanı ve kirli hava gibi tahriş edicilerden uzak durulmalıdır. Vücudun virüs ve bakterilerle savaşabilmesi için iyice dinlenilmelidir.
Soğuk algınlığına neden olan viral enfeksiyon genelde akut farenjite neden olan enfeksiyonla aynıdır. Akut farenjit, bir hafta veya daha az sürer. Kronik farenjit kalıcı bir boğaz ağrısı vardır. Kronik faranjit belirtileri akut farenjit göre daha uzun sürer.
Hastalar genellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı, kuru öksürük, ses kısıklığı, düşük dereceli ateşten yakınırlar.
Faranjit hastalığı çoğunlukla kış mevsimi ile beraber ortaya çıkar ve görüldüğü bireylerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara yol açar. Boğaz bölgesi ya da yutak bölgesinin tahriş olmasından dolayı rahatsızlık oluşturan faranjit, akut faranjit ve kronik faranjit olmak üzere iki grupta incelenmektedir.
En sık bademcik iltihabı ve farenjit nedeniyle kulak ağrısı görülür. Boyun, yutak, yemek borusu ve gırtlak enfeksiyonları da aynı etkiyi yapar.
KBB hastalıkları; kulakları, burnu, boğazı, baş ve boyun bölgesini etkileyen hastalıklardır. Bunlar arasında rinit (nezle), tonsilit (bademcik enfeksiyonu), orta kulak iltihabı, farenjit, kulak çınlaması ve işitme sorunları bulunmaktadır.
Akut farenjitin en sık sebebi %85-90 oranında virüslerdir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı hastalığın iyileşmesine yardımcı olmaz. Grip ya da soğuk algınlığına neden olan virüsler akut farenjite de neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri