Ranzaların deprem gibi doğal afetler sırasında güvenli olması, kaliteli malzemelerin kullanılması ve sağlam bir yapısal tasarımın olması ile mümkün olabilir.
“Depremde ranza yüzde 99 ihtimalle hayat kurtarıyor”
Ranzanın iç kısmı koruduğu gibi dışı da hayat korur.
Güvenli uyku: Deprem yatakları, deprem sırasında insanların güvende kalmasını sağlar. Yataklar, titreşimleri emerek, insanların vücudunu korur ve hasar riskini azaltır.
6. Deprem anında masa, yatak gibi eşyaların altına girilmeli. Hayır, yaşam üçgeni oluşturmak için bir nesnenin altına girmeniz daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Demir ranzalar, genellikle dayanıklı, uzun ömürlü ve sağlamdır. Metal yapıları, çoğu ahşap ranzadan daha hafiftir ve katlanabilir tasarımları yerden tasarruf sağlayabilir. Demir ranzalar, genellikle modern ve endüstriyel bir görünüme sahiptir, bu da birçok dekorasyon tarzına uyum sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
“Depremde ranza yüzde 99 ihtimalle hayat kurtarıyor”
Ranzanın iç kısmı koruduğu gibi dışı da hayat korur. Ürün bina üzerine çöktüğü zaman ayrıca çevresinde hayat üçgeni oluşturuyor. İnsanlar depremde en çok balkon ve merdivenlerde hayatını kaybediyor.
Ranza, bina içinde depreme yakalananların hayat üçgeni için tercih edebileceği eşyalar arasında. Ranzanın kenar kısmını hayat üçgeni oluşturmak için kullanabilirsin. Kullanılan malzeme çeşidine göre iç kısmında kırılmalar veya ezilmeler olabilir. Bu yüzden iç kısmı deprem sırasında güvenli olmayabilir.
Ranzaların deprem gibi doğal afetler sırasında güvenli olması, kaliteli malzemelerin kullanılması ve sağlam bir yapısal tasarımın olması ile mümkün olabilir.
Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın.
Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.
''Bileşenler dayanıklı, birleştirilmesi ve yalıtımı kolaydır. Diğer yapı malzemelerine göre, depreme karşı önemli avantajları olan ahşap yapı, depremde daha güvenli yapı sistemlerindendir. Ahşap, sağlam ve hafiftir.
Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene kadar bekleyin ve güvenli bir yerde diz üstü çökün. Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için de sabit bir yere tutunun. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğunuz yerde kalın.
Giyinme dolabı (gardırop): Sarsıntı sırasında devrilerek ölüme sebebiyet verebilir, dolap kapaklarının açılması ve içindeki eşyaların düşmesiyle yaralanmalara sebep olabilir.
Her bir uyku alanının maksimum taşıma kapasitesi maksimum 130 kg, iç yatak ölçüleri ise üst 90x200 cm iken alt 120x200 cm olan Ranzalar, sağlam yapısıyla uzun yıllar kullanılabilir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Evinizde devrilebilecek eşyaların daha fazla olduğu odalar büyük risk taşımaktadır. Deprem anından bu oda ve alanlardan uzak durmaya özen gösterin. Koridorlar çoğunlukla iç duvarlarla çevrili olduğu için diğer odalara oranla daha güvenilirdir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Deprem tehlikesi yüksek olan iller
Ardahan, Kars, Iğdır, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adana, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Çankırı, Çorum.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Ranza kaç yaş için uygundur? Üst kısımda yer alacak çocuğun 6 yaşından büyük olması halinde rahatlıkla ranza kullanımı gerçekleşmektedir. Bu bakımdan ranzanın alt kısmında 6 yaşından küçük çocuk, üst kısmında 6 yaşından büyük olan yattığında ranzalarda güvenlik sorunu oluşmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri