Başkatip olmak için ortaokul mezunu olmak yeterlidir; fakat atama ve göreve başlama süreçlerinin daha kolay bir hale gelmesi adına Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıllık bir eğitim almak önemli bir adımdır.
Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan kişiler başkatip olur. Ayrıca bir noter dairesinde iki tane katip varsa bir tanesi başkatip olarak görev yapar. Başkatip diğer adıyla noter katibi, çalıştığı kurumdaki bütün noter işlemleriyle ilgilenir.
Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan kişiler noter katibi olarak çalışabilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Temmuz 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 12.320 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Noterler kamu hizmeti görmekle birlikte, kamu görevlisi veya serbest meslek çalışanı olarak nitelendirilemezler. Noterlerin kendine özgü bir hukuki statüleri vardır. Noterin başlıca görevi belgelere ve işlemlere resmiyet kazandırmaktır.
Öncelikle noter olabilmek için hukuk fakültesi bitirmiş olmak gerekmektedir. Bunun dışında hukuk fakültesi mezunu olmak yeterli değildir mutlaka noterlik belgesi de almak gerekmektedir. Bu belgeyle beraber avukatlık stajı da tamamlanmış olmalıdır. Noterlik belgesi Adalet Bakanlığı'ndan alınmaktadır.
2. Sınıf Noter Maaşı
2.Sınıf noterliklerin aylık ortalama 50 bin Lira kazancı vardır ancak bu paranın maaş ödemeleri hariç neredeyse tamamı devlete aktarılmaktadır.
Noter Katibi Ne Demek? Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Noter olma şartları içerisinde öncelik olarak hukuk fakültesinden mezun olmak gelir. Hukuk mezunu olduktan sonra kişi avukatlık ruhsatını alır. Tabii mutlaka avukatlık stajının da tamamlanması gerekmektedir. Böylece Adalet Bakanlığı kapsamında başvuru üzerinden kişi noter belgesini almış olur.
Kuruluşu: Türkiye Noterler Birliği, Anayasa'nın 135'inci maddesine göre Noterlik Kanunu ile kurulmuş olup, kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Bu Kanun'da gösterildiği şekilde Devletin idari ve mali denetimine tabidir. Birliğin merkezi Ankara'dadır.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir.
Noterlik staj ı bir yıldır. Ancak, stajyer ilk altı ayda, staj yaptığı no terliğin bütün servislerinde stajı tamamlayacaktır.
Birinci sınıf noterliğe birinci sınıf, ikinci sınıf noterliğe birinci veya ikinci sınıf, üçüncü sınıf noterliğe birinci, ikinci veya üçüncü sınıf noterler arasından, 22 nci maddeye göre yapılan ilanları izleyen bir ay içinde başvuran isteklilerden birisi, Adalet Bakanı tarafından atanır.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Noterlik görevinin ve hizmetin gereği gibi yapılmasına engel olabilecek hiçbir iş yapamazlar, dolaylı ve dolaysız olarak kendilerine ve yakınlarına herhangi bir yarar, kâr ve kazanç sağlayacak herhangi bir uğraşı içinde bulunamazlar.
Madde 18 - Yıllık izinler, noterlik dairesini işlerini aksatmayacak şekilde başkatip tarafından her yılın Ocak ayında düzenlenecek ve noter tarafından onaylanacak bir çizelgeye göre kullandırılır. İzin talepleri, yazılı olarak başkatibe verilir.
Noterler üç sınıfa ayrılır. İlk defa üçüncü sınıf bir noterliğe atanarak mesleğe girenlerin, işe başladıkları tarihte üçüncü sınıf hizmeti başlar. Noterin ikinci ve üçüncü sınıfta asgari hizmet süresi dörder yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri