Kahve, çay, kola, ice tea gibi içeceklerde bulunan kafein aslında bir ilaç. Tüketildiği zaman kolayca plasenta yoluyla fetüse ulaşır ve etkilerini gösterir.
* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir.
Hamilelikte Asitli İçecek İçmenin Zararları
Anne ve bebeğin aynı kanı paylaştığı gebelik döneminde; annenin bu içecekleri çok fazla miktarda tüketmesi, bebeğin beynine giden oksijen oranının düşmesine neden olabilir. Bu durum da bebekte olumsuz gelişimlerin olması ihtimali arttıracak bir durumdur.
Fazla miktarda alınan soğuk çay sağlığımıza zarar verebilir. Çünkü çayın içinde Kafein bulunur. Kafein doğru miktarda kullanıldığında vücuda yararlıdır. Fakat soğuk çayın serinletici etkisi gereği bardak bardak içilmesi kafeini fazla almamıza böylelikle kalp ve böbrek sağlığımızın bozulmasına neden olabilir.
Uzmanlar bebek bekleyen veya hamile kalmaya çalışan kadınların kafein tüketimini sınırlaması gerektiğini, ancak günde bir-iki fincan çay veya kahvenin sorun yaratmayacağını söylüyor.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle hamileler gazlı içecek içebilir mi? Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Gebelik ve Çay İçmek
Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir. Bir bardak siyah çayda ortalama 40 mg kafein içermektedir. Bu yüzden gebelikte günde en fazla 3 - 4 bardak açık çay tüketilebilir.
Long Island iced tea veya Long Island ice tea; genellikle votka, tekila, rom, cin, portakal likörü ve kola karışımıyla oluşturulan ve renginin soğuk çaya benzemesinden ötürü "iced tea" olarak adlandırılan bir kokteyl türüdür.
Lipton Ice Tea Türkiye pazarına soğuk çayı tanıtmış ve sevdirmiştir. : Su, şeker, asit (sitrik asit), yeşil çay ekstraktı (%0,14), asitlik düzenleyici (trisodyum sitrat), aroma vericiler (limon aroması), antioksidan (askorbik asit), tatlandırıcı (steviol glikozitler).
Buzlu çay veya ice tea, genellikle bir bardakta buzlu olarak servis edilen soğuk çay türü. Şekerli veya şekersiz olabilmektedir.
Gebelik sürecinde kola tüketimi düşük sorunu yaşanmasına da yol açabilir. Düşük riskine karşı ise bu süreçte kola tüketimi önerilmemektedir. Ayrıca yüksek miktarda kafein tüketen anne adaylarında bebeğin ölü doğması sorunu da yaşanabilir. Gebelik döneminde vücuda giren kafeinin dışarıya atılması çok zordur.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir. Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın.
Araştırmaların sonuçlarına göre; aşırı cips tüketen gebe kadınların bebeklerinin büyümesi ve gelişimi olumsuz etkilenebilmektedir. Bu sebeple anne adaylarının mümkün olduğunca cips yemekten uzak durmaları tavsiye edilmektedir.
Çiğ, az pişmiş veya kontamine deniz ürünlerinden kaçının
Su ürünlerinde zararlı bakteri veya virüsleri önlemek için: Çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarından kaçının. Örnekler arasında suşi, sashimi ve çiğ istiridye, tarak veya istiridye bulunur. Soğutulmuş, pişmemiş deniz ürünlerinden kaçının.
Gebelikte güvenli seks adına; kadının üstte veya yanda olduğu pozisyonların tercih edilmesi gerekir. Bunun nedeni anne adayının bu pozisyonlar ile hareketlerine rahat bir şekilde yön vermesinden kaynaklıdır. Ancak unutulmaması gereken; gebelik hormonlarının etkisi ile vajinal salgılarda artış olarak ödem ortaya çıkar.
Aşerme ne zaman olur? sorusunun bilimsel bir cevabı olmasa da genelde aşerme olayı hamileliğin ilk 3 ayında yaşanır. Hamilelerde aşerme ve tiksinmelerin en çok görüldüğü dönem, ilk trimesterde yani ilk 3 aylık dönemde olur. Vücuttaki hormonal değişimlerle birlikte ortaya çıkan aşermede, kusma ve bulantı da görülebilir.
KAFEİN İÇERİR (0,09 g/L).
Lipton Ice Tea, buzlu çaylar ve vitaminlerle zenginleştirilmiş gazsız içecekler üreticisidir.
Bu haliyle ürün 330 ml'lik tek kutuda 15 gr. İlave şeker içeriyor. Bu da içine yaklaşık 7 tane küp şeker atılmış bir çay içmek demektir.
İçindekiler. Su, şeker, fruktoz, asitler (sitrik asit, malik asit), siyah çay ekstraktı (%0,14), şeftali suyu konsantresi (% 0,1), asitlik düzenleyici (trisodyum sitrat), aroma vericiler (şeftali aroması), antioksidan (askorbik asit), tatlandırıcı (steviol glikozitler).
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Lipton Ice Tea Light Şeftali Aromalı İçecek, özel formülü ile serinletici bir lezzet sunar.
Su, şeker, asitlik düzenleyiciler (sitrik asit, trisodyum sitrat), siyah çay ekstraktı (%0,14), limon suyu konsantresi (% 0,1), aroma verici (limon aroması), antioksidan (askorbik asit)."
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
Gebelikte kan şekeri ile ilgili sorun yaşayan anne adayları çikolatadan uzak durmalı, normal bir gebelikte de sınırlı miktarda çikolata tüketilmelidir. Gebelikte aşırı çikolata tüketen anne adaylarında gebelik şekeri ( gestasyonel diyabet ), aşırı kilo alımı ve diş sağlığı problemleri yaşanma riski yüksektir.
Bunun için gebelik döneminde mutlaka zararlı olabilecek besinlerden ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Çünkü kafeinli içecekler anne adayına zarar verebilmektedir. Ayrıca uyarıcı etkisinin olmasından dolayı bebek de olumsuz olarak etkilenebilmektedir. Hamilelik döneminde yalnızca açık ve limonlu çay içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri