Uyurken tercih edilen yastık, kumaşından ya da yapısında kaynaklı olarak ense ya da boyun kısmında terlemelere neden olabilir. Bunların yanında giyinilen kalın kıyafetler ya da hormonal etkenler nedeniyle de ense boyun terlemesi meydana gelebilir.
Gece Uyurken Ense ve Boyun Terlemesi
Dış faktörler arasında genellikle, kullanılan yastık yer alır. Terleten kumaşa sahip bir yastık, ense ve boyun kısmında tere yol açabilir. Menopoz, stres ve hormonal bazı durumlar da boyun terlemesini tetikler.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Yüzün aşırı terlemesi, aşırı terlemenin bir işaretidir. Kendine güven kaybı, başkalarından çekinme ve izolasyon gibi ciddi psikolojik sonuçları olabilir. Stres terlemeyi tetiklediği için, böylece gerçek bir kısır döngü başlar.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
İlgili 32 soru bulundu
9-Vitamin eksiklikleri: D vitamin eksikliği vücutta yaygın terlemeye yol açabiliyorken, B12 vitamin eksliği özellikle gece terlemelerine yol açabilir. 10-Diğer nedenler: Alkol, sigara ve madde kullanımı olanların yoksunluk durumlarında aşırı terleme olabilir.
Gece uyurken ense ve boyun bölgesinde terleme gece terlemesi sorunları içinde yer alır. Bu durum özellikle odanın ısınmasından ve kalın kıyafetlerden olabilir. Bununla birlikte alınan aspirin, novalgin, kortizon, viagra ve meme kanseri ilaçları problemin sebepleri olabilir.
Uyurken kafa terlemesi, birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Aşağıda, uyurken kafa terlemesine yol açabilecek muhtemel nedenleri bulabilirsiniz: Sıcaklık ve Uyku Ortamı: Uyku sırasında vücut sıcaklığı düşer, ancak uyku odası sıcaksa veya yatak takımları yeterince nefes alabilir değilse, kafa terlemesi yaşanabilir.
D vitamini eksikliğinde bir çok hastalığa zemin hazırlanmaktadır. Bunların başında halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Bunun yanı sıra yoğun terleme, uyku sorunları, değişen ruh hali, kilo vermede sorunlar, depresif ruh hali ve eklem kas ağrıları gibi durumlara neden olmaktadır.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Hiperhidroz ter bezlerinin aşırı aktivasyonu sonucunda oluşmaktadır. Kontrol edilemeyen bu terlemeler fiziksel ve duygusal rahatsızlıklara sebep olabilir.
Gece Terlemesinin Tedavisi
Gece terlemesinde kaybedilen suyu vücuda geri kazandırmak için gün içerisinde bolca su içilmesi gereklidir. Eğer gece terlemesi ile beraber sebepsiz kilo kaybı, ağrılar, ateş, kronik ve kanlı öksürük, ishal veya karın ağrısı mevcutsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Genel terleme problemleri için dâhiliye ya da göğüs hastalıkları uzmanına gidilebilir.
Özellikle limon suyu veya elma sirkesi gibi doğal malzemeler saç diplerindeki terlemeyi azaltabilir. Elma sirkesini su ile seyrelterek banyo sonrasında saç diplerine masaj yaparak uygulayabilir ve ardından durulayabilirsiniz. Bu doğal yöntem, saç terlemesini önlemede etkili bir çözüm olabilir.
Boyun fıtığı olan hastaların yaklaşık %35'inde terleme bozukluğu gelişir. İnsandan insana terleme şiddeti değişkenlik gösterir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tamamen ırsi (genetik) olarak ve ırktan, ırka farlılık gösterebilen normal (fizyolojik) terleme şekli ve şiddeti konumuz dışında.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Çabuk sinirlenme, gerginlik, sıkıntı, yüzde ateş basması, terleme, çarpıntı, kolay yorulma, el ve ayaklarda uyuşmalar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunların nedeninin kansızlık olabileceği ifade ediliyor.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Bina yapınızın yeterli düzeyde hava akışı almasını sağlamak, trapez sac çatınızda karşılaştığınız yoğuşma miktarını büyük oranda düşürecektir. Bunun için basit ama pratik bir yöntem, hava sirkülasyonunu teşvik etmek için çatı mahyaları boyunca ve saçakların altına menfezlerin yerleştirilmesidir.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Kanda aşırı tiroid hormonu bulunması metabolizmayı arttırdığından ter bezleri aşırı çalışarak terlemede artış meydana gelir.
Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri