Atikofobi olarak da bilinen başarısızlık korkusu yoğun olarak hissedilen başarısızlık korkusunu ifade eder. Atikofobi başarısız bir sonuç verme ihtimali olan tüm eylemleri ertelemeye veya kaçınmaya sebep olan bir korku türüdür.
Başarısızlık fobisi, bir diğer adıyla Atychiphobia, kişinin hayatını büyük ölçüde zorlaştırarak sahip olduğu potansiyelin altında performans göstermesine neden olmaktadır.
Imposter sendromu: Bazen başarıyı deneyimleyen insanlar, başarılarının hak edilmediğinden veya kendi alanlarındaki diğer insanlar kadar iyi olmadıklarından korkarlar. İnsanlar, beklentileri karşılayamayacaklarından veya diğer insanların bu mücadeleye hazır olmadıklarını keşfedeceklerinden korkabilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Başarıdan Korkmanın Nedenleri
“Çevremdekiler başarımı kıskanacak ve ilişkilerim zarar görecek.” Düşüncesine sahip olmak. Sürekli memnuniyetsiz ve doyumsuz bir yapıda olmak. “Başarı” ve “Başarısızlık” kavramlarını dar ve sabit bir bakış açısıyla tanımlamak. Kişinin yeteneklerinden şüphe etmesi.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Temelinde kişinin kendini yetersiz ve başarısız hissetmesine sebep olan İmposter Sendromu adı verilen bir duygu durum bozukluğunu yaşıyor olabilirsiniz. Diğer bir ismiyle Sahtekar sendromu olarak bilinir. Bu sendromdan muzdarip olan kişiler, diğer insanları bir başarı öyküsüyle kandırıyormuş hissi yaşar.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder. Tercihleri sonucunda ya başarılı ya da başarısız olur.
İş kaygısı, kaygıya yol açan işin neden olduğu stresi veya işte bir kaygı bozukluğunun etkisini ifade eder . Her iki durumda da iş kaygısının olumsuz etkileri olabilir. Aynı şekilde hem çalışanlar hem de kuruluşlar için kötü sonuçları önlemek için ele alınmalıdır.
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Ofidiyofobi yılanlardan korkma durumudur. Yılan korkusu bazen daha genel bir terim olan herpetofobi (sürügen korkusu) ile de ifade edilir. Zoofobi (hayvan korkuları) kapsamındaki en yaygın korkulardan biridir.
Başarısız insanlar genel olarak, kendi başarısızlıklarını kabul etmeden, hep bir bahane arayan, şikayet eden ve sürekli erteleyen insanlar olarak bilinmektedir. Başarılı olmak için değil, başarısızlıklarının nedenleriyle uğraşmakla daha çok vakit harcarlar.
Finans yazınında yaygın olarak kullanılan başarısızlık türleri ekonomik başarısızlık, teknik acizlik, finansal başarısızlık, negatif net değere sahip olma ve iflas olarak sıralanabilir.
Başarısızlık hissi kişinin kendisini herhangi bir konuda yeterince yetkin hissetmemesiyle ilgilidir. Kişi başarılı olma konusunda sürekli kendisini eksik hisseder. En önemli durumlardan biri ise kişi kendisini sık sık diğerleri ile kıyaslar.
Çok kaygısı olan insanlar bu fobiye karşı daha hassaslardır. Bu fobi sıklıkla genç yaşta ortaya çıkmasına rağmen, daha sonradan da gelişebilir. Bireylerde bazen bu korku, sevilen birinin ölümüyle veya önemli bir ilişkinin bitmesi ile oluşur. Monofobi, belirli bir kişi olmadan olma korkusu olarak da tanımlanabilir.
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Megalofobi; büyük nesnelerden korkmak anlamına gelir. Bu fobi türüne sahip insanlar; büyük hayvanların, yapıların veya araçların yanındayken kendisini stresli ve korkmuş hisseder.
Bazen kişilerin yaşadıkları bazı olaylar o kadar hayal gibi gelir ki onlara sanki bu kadarı gereçek olamaz, bu kadar mutlu olamazlarmış gibi hissedebilirler. Çünkü gerçek olamayacak kadar iyidir o yaşadıkları durum. Bu yüzden de korku hissederler, yaşadıkları durumdan dolayı mutlu olmaktan korkarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri