Potasyum: Domatesin fotosentez yapmasına destek verir. Aynı zamanda meyvelerin uygun şekilde olgunlaşmasına yardımcı olur. Diğer taraftan da meyvenin asitliğini artırır.
Domateste Potasyum (K) Eksikliği
Bunun anlamı, olgun bir sera domatesinin bazı taraflarının kızarmış olması, bazı taraflarının ise yeşilimsi sarı renkte seyretmesidir. Öncelikle yaşlı yapraklarda gözükmeye başlanan sarı görünüm, daha sonra kendini yaprak kenarlarında kurumalara bırakır ve dökülmeler yaşanır.
Sebzelerde ise potasyum; dikim öncesi, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma başlama döneminde uygulanmalıdır. Bunların haricinde kil bakımından zengin bir toprakta ekim öncesinde, kil bakımından düşük bir toprakta ise ekim sonrasında potasyum gübre verilebilir.
Potasyum sülfat gübresi ne işe yarar sorusunun karşılığı bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar denilir. Sebze ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumuna katkıda bulunur, meyve bağlarının ve meyvelerin şeker, protein, vitamin, organik asit ve aroma maddelerinin kalitesini arttırır.
Potasyum, bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Tohumun olgunlaşmasını sağlayan potasyum, bitkinin kök sisteminin gelişmesini de sağlamaktadır. Klorofil oluşumunda rol oynar. Bitki yapraklarındaki stoma hücrelerinin açılıp kapanmasında ve kök hücrelerinin suyu almasında düzenlemeler yapmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kök Gelişmesi ve Ürün Miktarı Üzerine Etkileri
Bitkilerde daha fazla daha saçak kök oluştururlar. Potasyum bitkilerde genelde kök gelişmesini hızlandırır. olmayan bitkiler dondan daha fazla zarar görürler. antagonistik etki vardır.
Yeterli potasyum alamayan bir bitkinin meyveleri şekilsiz olur. Yapraklar zamanla küçülür ve renk değişikliği ilk olarak yaşlı yapraklarda görülür. Potasyum noksanlığı, yapraklarda tipik klorofilin teşekkülünü engeller ve bu ilk olarak yaşlı yapraklarda görülür.
Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir.
Potasyum sülfat kullananlar tarafından tavsiye edilir ve magnezyum oranı canlı gelişimini tam destekler. Bitkilerin su tutma oranını arttırarak erken solma riskini minimuma indirir. Kükürt içeren formüllü bu ürün olgunlaşma hızını doğal içeriklerle arttırır.
Domates gübresinde fosfor, kök ve meyve gelişimi için çok önemlidir. Bu yüzden iki dönemde de domates solucan gübresi gibi ürünlerin kullanılması gerekebilir. Potasyum çiçeklenme ve meyve oluşumuna katkı verirken domates azot gübresi ve domates yaprak gübresinin yaprak gelişimine fayda sağlar.
Potasyum nitrat genelde depo kayıplarını azaltarak kuru madde oranını da arttırmaktadır. Sert çekirdekli olan meyvelerde çiçeklenmeyi yükseltir, meyve miktarını ve meyve kalitesini yükseltir. Bütün çiçeklerde güvenli bir şekilde kullanılır. Renk ve de düzgünlük gibi unsurlar ile çiçek kalitesine de doğrudan etki eder.
Genel olarak saatte 20mEq/L'yi geçmemek kaydıyla günde 20-150mEq verilebilir. Maksimum doz 3,7mEq/kg/24 saattir. Uygulama yolu ve metodu: POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır.
Kalp Sağlığına İyi Gelir: Domates, kalp sağlığı için faydalı olan potasyum, C vitamini ve lif açısından zengindir. Potasyum, kan basıncını düzenlerken, C vitamini ve lif ise kolesterol seviyelerini kontrol eder ve kalp hastalığı riskini azaltır.
Domates önemli bir vitamin kaynağıdır. Bu vitaminler arasında ilk sırada C vitamini bulunur. Ayrıca domatesin yapısında potasyum, folat ve K vitamini de bulunur.
Domates bitkisinin büyümesi için en uygun sıcaklık 22-26°C arasındadır. Sıcaklık 15°C'nin altına ve 35°C'nin üstüne çıktığı zaman meyve tutumunda düzensizlikler görülebilir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 8-12°C derece olması beklenir.
Ürün kalitesini ve raf ömrünü artırır. Damla sulama ve yapraktan uygulamaya en uygun potasyum sülfattır. Hastalıklara ve zararlılara karşı direnci artırır.
Domatesin verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azot içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli olmasını sağlar. Magnezyum nitrat gübresi, sebzenin azot eksiğini tamamlar.
10-8-10, gübrenin %10 azot, %8 fosfor, %10 potasyum içerdiği ve geri kalanı dolgu malzemesi olduğu anlamına gelir. 10-8-10 dizi numaralı gübreler domates tohumunda çokça kullanılmaktadır.
Diğer yarısı ilk meyvelerle beraber, sulamadan önce verilir. Erken dönemde verilen fazla azot verimi düşürür. Diamonyumfosfat (DAP) – 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir. Potasyum sülfat - 10 kg/da – Tamamı toprak hazırlığı ile beraber verilir.
Üre, bitkilerin azot ihtiyacını karşılamak için hemen her tür üründe ve tütün fidelerinin gübrelenmesinde çok yararlıdır. Üre yetersiz verildiğinde bitkinin gelişimi yavaşlar, yapraklar sararır, verim düşer. Üre, bitki gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilme özelliğine sahiptir.
Toprakta fazla miktarda potasyum bulunması azot ve fosfor fazlalığının aksine, bitkilere zararlı bir etki yapmaz.
Potasyum Eksikliği ( Hipokalemi) Nedir? Kas ağrıları, kabızlık, yorgunluk tükenmişlik gibi semptomlar düşük potasyum seviyelerini işaret ediyor olabilir! Potasyum kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemli. Bu nedenle eksikliği de bir o kadar tehlikeli.
Potasyum eksikliği en çok kaslarda kendisini hissettirir. Yeterli potasyumun alınamadığı durumlarda hem sinirler hem kaslar sağlıklı çalışamaz ve vücutta sıvı dengesi sağlanamaz. Tansiyon da kontrol altında tutulamaz, böbrek taşı riski ve düşük kalsiyuma yol açar. Aşırı potasyum eksikliği felce kadar götürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri