Kişinin başarısızlığın kabul edilemez bir durum olduğunu ya da mükemmelden daha azının ise başarısızlık olduğunu aşılayan bir ortamda büyümesi ve bu kavramları benimsemesi sonucu ortaya çıkabilir. Bazı fobiler birlikte ortaya çıkar. Okul korkusu olan bir çocukta başarısızlık fobisi de olabilir.
Başarısızlık korkusu her yaş grubunda gelişebilecek bir duygu durum bozukluğudur. Başlıca sebepler arasında baskıcı ebeveynler, çocukluk dönemine bağlı travmalar, genetik veya çevresel faktörler ve mükemmeliyetçilik vardır.
Başarısızlık korkusu yaşayan kişiler, kendi kararlarını ifade ederken inisiyatif almaktan kaçabilir, özgüven ve pasifize olma problemleri yaşayabilir, potansiyelinin çok altında performans sergileyebilir, mükemmelliyetçi bir tutumla gereğinden fazla efor harcayarak kendini kanıtlamaya çalışabilir, kendini değersiz veya ...
Başarı korkusu, genellikle insanların kendilerini sabote edecekleri noktaya kadar, başarıdan korkmayı içerir. Başarı genellikle arzu edilir olarak görülse de, insanların çok iyi yapmaktan korkmalarının nedenleri vardır. Şunu anlamak önemlidir ki, insanlar genellikle başarının kendisinden korkmazlar.
İlgili 43 soru bulundu
Başarıdan Korkmanın Nedenleri
Kişinin başarıyı hak etmediğini düşünmesi. İlgi odağı olmaktan hoşlanmamak. Artan baskı, stres ve görevlerden kaçmak. “Çevremdekiler başarımı kıskanacak ve ilişkilerim zarar görecek.” Düşüncesine sahip olmak.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Başarısız bir sonuç verme potansiyeli olan herhangi bir faaliyeti, sınavı, işi veya iş görüşmesini erteleme ya da bunlardan kaçınmaya neden olabilir. Bu duruma sahip olan biri, başarısız olma korkusuyla yeni şeyler denemekten ve risk almaktan korkabilir.
Uygun bir tedavi yöntemi ile klostrofobi veya diğer fobilerin üstesinden gelmek mümkündür. Nitekim klostrofobi, diğer anksiyete bozuklukları gibi tedavi edilebilir bir durumdur. Klostrofobi tedavi yöntemleri arasında psikoterapi, ilaç tedavisi, maruz kalma terapisi, sanal gerçeklik ve alternatif terapiler yer alır.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Klostrofobi, kapalı alanlarda kalma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu korku, insanların dar ve kapalı alanlarda kalma, hapsedilme veya sıkışma hissi yaşamasına neden olabilmektedir. Klostrofobi, genellikle fiziksel veya duygusal stres nedeniyle ortaya çıkan bir panik bozukluğudur.
Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır.
Korkarken ve korku anında okunması tavsiye edilen birçok dua bulunaktadır. Bunlar arasında Ayetel Kürsi, Nas Suresi, Felak Suresi de bulunmaktadır. Koruyucu özelliği olan bu üç dua korku anında okunabilir.
Korku, fiziksel, duygusal veya psikolojik, gerçek veya hayali zarar tehdidiyle ortaya çıkar. Geleneksel olarak “olumsuz” bir duygu olarak kabul edilen korku, potansiyel tehlikeyle başa çıkmak için bizi harekete geçirdiği için aslında bizi güvende tutmada önemli bir rol oynar.
Bismillâhi mâ şâallah lâ yasrifüssűe illallah. Bismillâhi mâ şâallah mâ kâne min ni'metin fe minallah. Her türlü kötülük ve beladan koruyan dua: "Bismillâhillezi lâ yedurru ma'asmihi şey'ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi'ul alim" duasını üç defa okuyanlar her türlü musibetten korunur.
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder. Tercihleri sonucunda ya başarılı ya da başarısız olur.
Kaygılı kişilik yapısının birçok kalp hastalığı tipinde daha yüksek bir riskle ilişkilidir. Bunlar da koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği ve taşikardi gibi kalp ritmi bozukluklarıdır.İnsanlar stres ile başa çıkmaya çalışırken sağlıksız alışkanlıklara başvurabilir.
Endişe, evham, kaygı, korku hisleri sinir uçlarımızdan Adrenalin ve Kortizol adlı stres hormonları salgılanmasına yol açıyor. Bu maddeler kalbimizi daha hızlı çarptırır, tansiyonumuzu yükseltir, çarpıntı, titreme, terleme, bunaltı hissi, nefes alamama, boğuluyormuş gibi hissetme gibi belirtilere neden olur.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Sevgili, eş, anne, baba veya arkadaş tarafından terk edilen bireylerde sevdikleri kişilere karşı kaybetme korkusu oluşabilmektedir. Kaybetme korkusu nedenlerinden biri de bireylerin daha önce iş veya okul ile ilgili başarısızlığa uğraması ve bu nedenle itibarını, eğitimini, başarısını kaybetmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri