Neden Başarısız Olacakmış Gibi Hissederiz? Başarısızlık korkusu hayatın herhangi bir döneminde gelişebilir, ancak diğer fobiler gibi, travmatik bir olay yaşamak veya yüksek başarı göstermeniz için size baskı yapan ebeveynlere sahip olmak gibi biyolojik ve çevresel koşullar da buna neden olur.
Başarısızlık fobisi, bir diğer adıyla Atychiphobia, kişinin hayatını büyük ölçüde zorlaştırarak sahip olduğu potansiyelin altında performans göstermesine neden olmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Başarısızlığın da en az başarı kadar önemli olduğu ve doğru kullanıldığında kişisel gelişime ciddi derecede katkı sağladığı hepimizin kabul ettiği bir gerçek. Aynı zamanda başarı gibi başarısızlık da hayatın doğal ve korkulmaması gereken bir sonucu.
Başarıdan Korkmanın Nedenleri
Kişinin başarıyı hak etmediğini düşünmesi. İlgi odağı olmaktan hoşlanmamak. Artan baskı, stres ve görevlerden kaçmak. “Çevremdekiler başarımı kıskanacak ve ilişkilerim zarar görecek.” Düşüncesine sahip olmak.
Başarısız bir sonuç verme potansiyeli olan herhangi bir faaliyeti, sınavı, işi veya iş görüşmesini erteleme ya da bunlardan kaçınmaya neden olabilir. Bu duruma sahip olan biri, başarısız olma korkusuyla yeni şeyler denemekten ve risk almaktan korkabilir.
Klostrofobi, toplumda bilinen adıyla kapalı alan korkusu; kişinin asansör, penceresiz oda, tren, tünel, uçak gibi kapalı alanlarda korkuya neden olan bir çeşit kaygı bozukluğudur. Kapalı alanlarda kalp çarpıntısı, nefes almada güçlük, titreme, boğulma korkusu klostrofobinin belirtilerindendir.
Imposter sendromu: Bazen başarıyı deneyimleyen insanlar, başarılarının hak edilmediğinden veya kendi alanlarındaki diğer insanlar kadar iyi olmadıklarından korkarlar. İnsanlar, beklentileri karşılayamayacaklarından veya diğer insanların bu mücadeleye hazır olmadıklarını keşfedeceklerinden korkabilirler.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder. Tercihleri sonucunda ya başarılı ya da başarısız olur.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Korku Nedir? Korku, stresli bir uyaran ile başlayıp, kalp atışının ve nefes alış-verişinin hızlanmasına, kasların bir anda enerjiyle yüklenmesine ve nihayetinde de kaç ya da kalıp savaş tepkisinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasalların salınımıyla beyinde gerçekleşen bir zincirleme reaksiyondur.
Sevgili, eş, anne, baba veya arkadaş tarafından terk edilen bireylerde sevdikleri kişilere karşı kaybetme korkusu oluşabilmektedir. Kaybetme korkusu nedenlerinden biri de bireylerin daha önce iş veya okul ile ilgili başarısızlığa uğraması ve bu nedenle itibarını, eğitimini, başarısını kaybetmesidir.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Yaşanan duygular ve özellikle ölüm sonrası yalnız kalma düşüncesi bireyin sevdiklerini kaybetme korkusunu tetikleyebilir. Korkunun altında yatan diğer sebepler ise bireyin yalnız kalmaktan, kendi benliğinin zedelenmesinden ve özgüvensiz hissedişinden kaynaklı olabilir.
Birçok öğrenci başaramama korkusu, yetersizlik duyguları, uyum problemleri, okul fobisi vb. psikolojik problemlerden dolayı derslerine yeterince motive olamaz ve gerçek performanslarını ortaya koyamazlar. Bu yönüyle öğrencinin psikolojik anlamdaki 'rahatlığının' okul başarısı için bir ön koşul olduğunu söyleyebiliriz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri