Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Neticede, bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
Kat malikleri kurulunda mangal kararı
İlk ihtimal: Kat malikleri kurulunda mangal yakılmasına dair bir yasaklama kararı alınmışsa, kat malikleri sitede mangal yakamaz. İkinci ihtimal: Kat malikleri kurulunda alınan kararla mangal yakılması tamamen serbest bırakılmışsa, kat malikleri dilediği yerde mangal yakabilir.
Komşusunun mangal yakmasından rahatsız olanların mangal yakan komşuyu apartman ya da site yönetimine şikayet yolu ile bildirmesi gerekmektedir. Yönetim, söz konusu kimseyi uyarmalıdır.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır.
Aynı kanunun 33.maddesince Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir. Bu çerçevede değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
Ateşli piknik alanları dışında ateş yakmak kesinlikle yasaktır. Yürürlükteki yasalara göre 31 Ekim tarihine kadar her ne maksat ile olursa olsun ateş yakılamaz ve bu maksat için izin verilemez.
Aynı kanunun 33.maddesince Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir. Bu çerçevede değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
APARTMANDA GÜRÜLTÜ YASAK
Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre komşuların birbirlerini karşılıklı olarak rahatsız etmeme yükümlülükleri bulunuyor. Apartmanlarda, “çekilmez hal” alacak şekilde belirlenen sınırın üzerinde ve tatil günlerinde gürültü yasak.
Sürekli problem yaratan komşuya karşı hukuki yaptırımların yanında cezai yaptırımda gündeme gelebilir. TCK'nın 123. maddesindeki, “huzur ve sukûnu bozmak suçu” ile komşunuzu savcılığa şikayet etmeniz de ayrıca mümkündür.
Barbekü aynı zamanda ızgara et pişirmekte kullanılan ve balkonlarda duvar içine gömülmüş ocak demektir. Açık alanda et ve deniz ürünlerini pişirme aracı olarak da tanımlanabilmektedir.
Derince bir kaba kuşbaşı doğranmış etlerimizi koyalım. İçine süt, salça, sarımsak rendesi, yoğurt ve baharatlarını atıp elimiz ile iyice harmanlayalım. Ağzı sıkı kapalı saklama kabında veya üzerine streç çekip en az 2 saat buzdolabında bekletelim. Süre sonunda etlerimizi şişlere saplayıp mangalda pişirelim.
Pişirilen Malzemenin Yağ Oranı
Pişirme esnasında da malzemedeki yağlar sıcaklıktan dolayı eriyip kömürün veya ısı kaynağının üzerine damlamasıyla da duman oluşacaktır.
Bir ormanlık alanda yangına neden olmadığınız noktada yine de yasaklara uymayıp mangal ya da ateş yakarsanız Kabahatler Kanunu çerçevesinde 400-1000 TL arasında ve hatta üstünde bir cezaya maruz kalabilirsiniz.
MANGAL, NARGİLE, ATEŞ YAKMAK YASAK
"Orman Yasasının 31 ve 32. maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.
Balıkesir İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonunu, belirlenen alanların dışında piknik yapmak, konaklamak, mangal, semaver vb. amaçlarla ateş yakmayı içeren yasaklama kararını 31 Ekim tarihine kadar uzattı.
Mangal Nasıl Yakılır? Mangal yakma işleminin en önemli adımı kömürün doğru yakılması. Bunun için en iyi seçenek kağıt ve ince çıralar kullanmak. Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın.
Dr. Başkale, “Sahilde ateş yakmak, çadır kurmak ve benzeri tüm faaliyetler yasak. Aksi takdirde giriş yapanlar ve zarar verenlere ilişkin 109 bin TL'yi bulan ciddi cezaları var. Geçen yıl birkaç kişiye bu cezalar yazıldı.
SAHİLLERDE MANGAL YAKMAK YASAK MI? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karar doğrultusunda sahillerde mangal yakmak yasaktır.
İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgeye göre, orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişler 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yasaklamıştı. Eylül ayı ile birlikte ormanlara giriş yasağının kalkmış oldu.
Yasağa uymayanlara ise Orman Kanunu, Çevre Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Türk Ceza Kanuna göre işlem yapılacağı ilan edildi. Bu gelişmeyle beraber hafta sonu yapılacak Kocayayla şenliklerinde kesinlikle ateş yakmak ve mangal yapmak yasaklanmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri