Başarı: “Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü, bir işi istenilen biçimde bitirmek, elde etmek, istediğini bulmak.” olarak açıklanmaktadır.
Başarı, yapabileceğinin en iyisini yapmaktır. Başarı, temel gereksinmelerini karşılayabiliyor olmaktır. Başarı, gereksinmeleriyle isteklerini birbirinden ayırt edebilmektir. Başarı, kendine somut birtakım amaçlar belirleyebilmektir.
Başarı, belirli bir hedefe ulaşma veya istenen sonucu elde etme durumudur. Bu hedef veya sonuç, kişinin kendine veya başkalarına karşı belirlediği bir ölçüt olabilir. Başarı, birçok farklı alanda ve düzeyde ölçülebilir, örneğin akademik başarı, spor başarısı, iş başarısı, sanatsal başarı vb.
Başarıyı, genel olarak bir işi belirli bir süre içinde istenilen biçimde bitirmek, hedefe ulaşmak olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir ifade ile bir dizi beklentiyi karşılama durumudur da diyebiliriz. Kimilerine göre başarı; para, şöhret, zenginlik, eğitim, güçlü ilişkiler kurabilmektir.
İlgili 18 soru bulundu
Hayatta başarılı olmak için öncelikle bireyin kendine güvenmesi gerekiyor. Ancak kendine güvenen birisi kendini rahat ifade eder ve başarılı olup kendini ispatlayabilir. Yapabileceğine inanmak, yeteneklerinin farkında olabilmek hayatta da başarıyı getirir. Tıpkı iş hayatında olduğu gibi risk almak da oldukça önemli.
Bir işi ya da bir projeyi hedefleyerek beklentilere uygun olarak sonuçlandırmaya başarı denilebilir. Bir kişi tarafından başarı olarak görülebilen bir iş, başkaları tarafından başarısızlık şeklinde yorumlanabilir. Bu yönüyle başarı kişiden kişiye değişen subjektif yani göreceli bir kavramdır.
İç odaklılığın doğru noktası, hedeflediğimiz şeyi yüreğimizde bilmemiz ve ortaya çıkanla hedeflediğimizşey arasında ilişki kurabilmemizdir. Yani iç odaklı, kendi sınırlarını aşmanın, sezgilediği şeyi bilmeye idrak etmeye çalışmanın peşindedir.
Başarmak, kişi veya topluluğun istediği düşünülen şey veya şeylere ulaşmasıdır. Bir kişi kendisinin başarısını doğrudan kendi istedikleriyle tartar. Benzer şekilde, bir kişi, başka bir insan ve toplumun başarısı hakkında düşünürken de kendi istekleri önemlidir.
Kariyer başarısı, kişinin iş deneyimleri sonucu elde ettiği işle ilgili veya psikolojik nitelikteki pozitif çıktılar olarak tanımlanmaktadır (Ng, vd., 2005). Söz konusu tanımdan da anlaşılacağı üzere kariyer başarısının hem objektif hem de sübjektif olmak üzere iki farklı yönü bulunmaktadır (Heslin, 2005).
Neden başarılı olmak istediğimizi bilmek başarılı olmamızda bizi en çok tetikleyecek unsurdur. Eğer neden başarılı olmak istediğimizi bilirsek hedeflerimizi belirlememiz kolaylaşır, aynı anda farklı şeyler yapmaya çalışmayız, kendimizi hedefimiz doğrultusunda geliştiririz. Bu da başarıya ulaşmamızı sağlar.
Başarılı insan hedeflerinden vazgeçmeyen, başarısız olmaktan asla korkmayan, karşılaştığı her probleme çözüm odaklı yaklaşan ve sonuca kolay ve kısa sürede ulaşılmayacağını bilen insandır. Başarı ise hayatımızdaki en göreceli kavramlardan biridir.
Başarmak fiiline -ı eki getirilerek oluşturulan bu kelime, günlük hayatta ve konuşmalarda en sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelimeden türetilmiş olan başarılı, hedeflerini gerçekleştiren, rakiplerini arkada bırakan ve belli başlı alanlarda rüştünü ispat eden kişi anlamına gelir.
Başarı: İnsanın yaptığı bir işten beklediği, amaçladığı sonucu elde etmesidir. Başarısızlık ise; kişinin isteyip beklediği sonuca ulaşamamasıdır. İnsan kendisine verilen akıl ve iradesiyle başarıya gidecek yolları öğrenir ve tercih eder.
Başarı, genel anlamıyla kişinin hedef davranışlarına ulaşma düzeyi ya da belirli bir eylemin belirli bir sürede üstesinden gelinmesi olarak tanımlanmaktadır.
Eğitimde başarı; eğitim sisteminin, okulun veya öğrencinin, bir amacı veya hedefi gerçekleştirme düzeyini ifade eder.
Üç öğretim yılının her döneminde üst üste Takdirname alanlar “Üstün Başarı”,5. Üç öğretim yılının her döneminde üst üste Teşekkür ya da dönemlerin herhangi birinden veya bir kaçından takdirname, diğerlerinden teşekkür alanlar “Başarı” belgesi ile ödüllendirilir.
İyilik, Öteki'nden karşılık bulmanın olanak dahilinde olduğu sevinçli bir istemdir, umutlu bir kapıdır, sağlıklı bir süreci, insani bir açılımı ve derinleşmeyi örgütler, karşısındakini saygı ile olumlu anlamda etkiler, alkışı ve övgüyü hak eder, onurlu bir duruştur.
İyi, ahlaki olanın olumlu özelliğini gösteren kavramdır. İyi, herhangi bir amaca ulaştıran, bir amaç için uygun ve başarılı olan, insanın kendisini tam anlamıyla gerçekleştirmesine yardım eden, diğer insanlar için de yararlı olandır.
İktisadi ve politik liberalizmin öncüsü filozof olarak kabul edilen J. Stuart Mill ise “iyi nedir?” konusunda meseleyi arzu cihetinden ele alır ve şöyle der: “Zevk arzu edilen tek şeydir. Böylece arzulanabilir tek şey zevktir. Sadece görünen şeyler görülebilir, işitilen şeyler işitilebilir.
Başarının temel adımları arasında disiplinli, planlı olmak, zamanı iyi yönetmek, kitap okumak, daha az uyumak ve daha çok çalışmak yer alır. Başarılı her bireyin temelinde, onları hedeflerine ulaşmaya iten bir disiplin düzeyi vardır.
Hedefe odaklı insanlar azimli, disiplinli ve devamlı insanlardır ve bu sayede başarılı olurlar. Odaklı olmak zaman zaman beraberinde hırslı ve kararlı olmayı da gerektirir. Hedefe odaklı olmamak bireye zaman planlaması ve yönetmesi konusunda çok şey kaybettirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri