Deyyus eskiden çok daha yaygın kullanılan ve günümüzde anlamı tam olarak bilinmeyen sözcükler arasında yer almaktadır. TDK açısından bakıldığında ise bu kelime, 'Kendisine yakın olan bir kadının ya da karısının iffetsizliğine ses çıkarmayan kişi' şeklinde karşılık buluyor.
Türk Dil Kurumunun sözlügünde; "Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine gözyuman kimse" anlamında sövgü sözü, diye tanımlanır.
Lisânü'l-Arap'ta; kelimenin aslının yumuşatma, zelil kılma anlamına geldiği söylendikten sonra "deyyûs"un terim olarak, kendi ehli (karısı ve yakınları) için "kavvâd"lik yapan, yani başkalarının onlarla buluşmasına aracılık eden ve ehlini kıskanmayan kimse olduğu anlatılır: "Deyyûs" ve "deybûs" gözü önünde başka ...
' Peygamber Efendimiz (sav), Hadis-i Şerif'inde 'deyyus cennete giremez', diyor. Sahabe-i Kiram da bu sözü anlayamadıkları için Peygamberimiz(sav)'e anlamını soruyorlar. Peygamber Efendimiz (sav) de, 'kadınlardan erkeğe benzeyen, daima içki içen ve eşlerini kıskanmayanları' 'deyyus' olarak nitelendiriyor.
İlgili 20 soru bulundu
Arapça dys̠ kökünden gelen dayyūs̠ ديّوث “karısını satan veya karısı tarafından aldatılan erkek” sözcüğünden alıntıdır.
cennetin kapısında yazıyo deyyuslar cennete giremez. yazıyomuş deyyuslar cennete giremez ya resulallah. deyyus kim ilk defa duymuşlar bu lafı. deyyus kime denir.
Eşini kıskanmayan tek hayvan domuzdur. * Peygamber efendimiz (S.a.v) bir zaman gelecek yer yüzüne eşini kıskanmayan domuz erkekler gelecek demiştir.
Bu konudaki bilgi talebimize Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından şu yanıtı aldık: Soru: “Allah kadınlara kıskançlık vermiştir. Kim onlara sabrederse şehit sevabı vardır” (İbni Hacer, Fethul Bari, 2/ 237) şeklinde bir hadis sosyal medyada paylaşılmaktadır.
Peygamber eşleri, özellikle kocalarının ilgisi ve sevgisi söz konusu olduğunda, birbirlerini kıskanmışlardır. Bu kıskançlık birbirlerinin aleyhinde konuşmaya ve davranmaya sebep olmuştur. Hz. Ayşe'nin kıs-kançlığı peygamberin diğer eşlerinden daha belirgindir.
Diğer Peygamberler dâhil herkes, bu kapıdan geçmedikçe Allahü teâlânın rızasına ve sevgisine kavuşamaz. Allahü teâlâ, Cennete girilecek tek kapının anahtarını Peygamber efendimize verdi. Onun Peygamberliğini kabul etmeyen, yani Müslüman olmayan, kim olursa olsun, Cennete giremez.
Hadisi Şerif Deyyuslar cennete giremez. Deyyus kimdir ya Resulullah Ehline şehevi bakışlar yöneldiği halde bunu dert etmeyen, kıskanmayan. Ehlinin iffetsiz hareketlerine aldırmayan.
Sizde kıskançlık duygusu yok mu? Şunu bilin ki kıskanmayan kimsede hayır yoktur." Bir kimsenin eşini ve kendine ait olan bir hak ve menfaati, başkasından kıskanması haset değil gayret olarak nitelendirilir. Çünkü bu tabii ve fıtrî bir eğilimdir.
Peygamberimizin kadınlarla ilgili hadisleri!
“Sizin en hayırlınız, ehline (eşine ve çocuklarına) en hayırlı olanınızdır. Ve ben de ehline karşı en hayırlı olanınızım.” “Mü'minlerin îmân bakımından en olgunu ve en hayırlısı, hanımına karşı en hayırlı olanıdır.”
Hz. Peygamber, Hz. Hatice hayatta iken bir başka kadınla evlenmemiş, onu ümmetin en hayırlı kadını olarak ifade etmiş, vefatından sonra çeşitli hanımlarla evlendiği hâlde onu asla unutmamış, fedakârlığını ve dostluğunu her fırsatta dile getirmiş, Hz. Hatice'yi ömrü boyunca hep hayır, minnet ve sevgiyle yâd etmiştir.
Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehit olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır. Kadın, hem kıskanacak, hem de buna katlanacaktır. İşte bu büyük fedakârlık, erkeklerin cihadı gibi tutulmuştur.
Bunun sebeplerinden birisi olarak, otçul bir diyete sahip olmaları düşünülüyor. Bitki ve sebzeleri sindirmek zor olabilir, dışkılarını yemek onlara bu besinleri sindirebilmek için ikinci bir şans verir. Köpekler gibi canlılar ise bağırsaklarındaki bakterilerin sağladığı vitaminleri alabilmek için dışkılarını yerler.
Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru doğuran domuzlar, tutsaklık halinde kendi yavrularını yiyebilirler.
Kıskançlık çoğu kez aşırı sevginin bir ifadesi olarak tarif edilse de, bu çoğu kez sevgiyi kaybetme korkusundan kaynaklanır. Kişinin bir şeyi kaybetmeyle ilgili kaygısı varsa, o kişi kıskançlık yapabilir. Sevdiğini kaybetme korkusu yaşayan kişinin eşine karşı kıskançlığı artar.
EYMEN Kapısı, tevekkül ehli, mübarekler ve arif evliyalar kapısıdır. İLİM Kapısı, Âlimler ve ilim eseri sahiplerinin kapısıdır.
Cennetin kapısında ve cennette görev yapan çok sayıda melekler vardır bu meleklerden en büyüğü Rıdvan'dır. Rıdvan İsmi ise: Rıza, rıza almak ve cennet kapısının bekçisi anlamına gelmektedir.
Bir iyilik yapınca da Cennetin kapısını açtın deniyor. Cennetin kapısı kapalı da, biz mi açıyoruz? Biz açmıyoruz, amelimize göre açılıyor. İman edip salih amel işleyenlere Cennetin kapıları açılır, kâfirlere ise Cehennem kapıları açılır.
Dallama TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dallamak işi. sıfat,argo Aptal, enayi.
Bu kelime, genellikle bir kişinin zayıf, çelimsiz, korkak veya etkisiz olduğunu ifade etmek için kullanılır. "Deyyus" terimi, kaba ve küfürlü bir dil kullanımı içerdiği için resmi veya nezaket kurallarına uygun değildir ve özellikle resmi konuşmalarda veya yazılı metinlerde kullanılması tavsiye edilmez.
Hınzır sözcüğü, yaramaz olan kişilere söylenen sözcüklerden biridir. Hem yaramaz hem de haylaz olan bireylere genellikle hınzır sözcüğü söyleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri