3- Başıboş yönetim tarzı; çalışanların okul amaçlarını gerçekleştirme konusundaki karar ve uygulamaların da serbest bırakıldıkları yönetim tarzıdır.
Yetkeci Yönetim: Hiyerarşik yapıda en üst yönetici, yönetsel kararları vermek; işgörenler ise emirleri yerine getirmek için vardır. Asttan beklenen itaattir. Ödeme, işgörenlerin yaptığı işe ve performanslarına göre değil; hiyerarşik yapıdaki makamlara göre belirlenir.
Aslan Tipi Yönetici
Tüm kararların çalışanlarla birlikte alınmasını sağlarlar. İşe ve insana verilen değer konusunda en yüksek puanı bu yönetici tipi alır. Tüm yönetici tipleri arasında en başarılı olan, işten fazla verim alan yönetici tipidir. Bu nedenle başaran yönetici ay da lider yönetici olarak da adlandırılır.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Koruyucu yönetimi; benimseyen yöneticinin erk kaynağı, elinin altında tuttuğu ve dağıtımından sorumlu olduğu ekonomik kaynaklardır. Koruyucu yönetici, iyi ilişkiler yoluyla verimliliği artırmaya çalışır. Destekçi yönetimde erk kaynağı, örgütsel önderliktir.
İlgili 41 soru bulundu
Oligarşi (Azerklilik): (Yunanca oligo: “Az, Azınlık” – arch: “Erk, İktidar” sözcüklerinin bileşik halidir.) Ülkedeki küçük bir grubun, az sayıda üyesi bulunan bir topluluğun veya geniş bir kitle oluşturmayan bir sınıfın yönetim yetkisine sahip olması durumudur.
Otokratik Yöneticiler: Bu tip yöneticiler genellikle sert yapılı, otoriter, başkasının görüş ve düşüncesine başvurmayan ve işlerini emir vererek yaptıran kişilerdir. Otokratik yöneticiler çalışanlarına ne yapmaları gerektiğini söylemenin yönetimin en önemli görevi olduğuna inanırlar.
Oligarşi veya takım erki, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır. Bu şekiller her zaman birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz ve karma yönetimler yaygındır.
Cumhuriyet yönetimi ve anlamı
Demokrasi ilkesinin en çağdaş ve mantıkî uygulamasını sağlayan hükümet şekli, cumhuriyettir.
FORMEL (BİÇİMSEL) ORGANİZASYON YAPISI; ÖNCEDEN BİLİNÇLİ OLARAK VE BELİRLİ BİR AMAÇ DOĞRULTUSUNDA OLUŞTURULAN İLİŞKİLER TOPLULUĞUDUR. İNFORMEL (BİÇİMSEL OLMAYAN) ORGANİZASYON YAPISI; KENDİLİĞİNDEN, DOĞAL OLARAK, BİLİNÇLİ BİR TASARIM OLMADAN ORTAYA ÇIKAN İLİŞKİLERİN İFADE ETTİĞİ YAPIDIR.
Katılımcı yönetim, çalışanların, doğrudan doğruya yada temsilciler aracılığıyla, özellikle kendilerini ilgilendiren konularda kararlara söz ya da oy hakkı ile katılmalarıdır.
Pasif Yönetici (İstisnalar hariç)
Pasif yönetici, kuralları koyar, emirleri verir, kurumda yapılacaklarla ilgili uygulama standartlarını belirler, ancak çalışanların işlerini nasıl yaptığını, bu standartlara uyup uymadığını sorgulamaz. Her hangi bir sorun yaşanmadıkça çalışanların yaptıkları işlerle ilgilenmez.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
Otokrasi, bir devlet üzerinde mutlak gücün bir kişinin ellerinde yoğunlaştığı bir yönetim sistemidir. Bu kişinin kararları, dış hukuki kısıtlamalara veya düzenli halk kontrol mekanizmalarına (belki darbe tehdidi veya diğer isyan biçimleri gibi) tabi değildir.
Ona göre insanlık tarihinin ilk siyasal sisteminin her türlü sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel kararlarda erkeğin ve erkeklik zihniyetinin egemen olduğu toplumsal örgütlenme biçimi olan “patriarşi” olduğunu savunmaktadır” (Yılmaz, 2014).
OLİGARŞİ Siyasal iktidarın dar bir grubun elinde olduğu yönetim şeklidir. Aristokrasi başta olmak üzere diğer bazı yönetim şekillerinde de iktidarın küçük bir grupta toplandığı bilinir. Ancak oligarşide aristokrasinin aksine yöneticilerin seçkin bir aileden gelme koşulu aranmaz.
Osmanlı Devleti ise teokratik bir devlet olarak nitelendirilebil- mektedir.
Oligarşinin Demir Kanunu göre, karar vericiler, doğrulanmak ihtiyacı içinde olduklarından dolayı, destek elde etmek için bilgiyi manipule etmektedirler. Liderin etrafındaki insanlar doğru bilgiyi (nüfus sayımları, propaganda gibi) engellemektedirler. İktidar gücü gerçekleri görmeyi engellemektedir.
Otoriter (otokratik-yetkeci) lider, yetkiyi merkezi hale getiren, biçimsel gücü, ödüllendirme gücünü ve cezalandırma gücünü kullanan liderdir (Daft 1991: 375). Otoriter liderleri "söyleyen" (tellers) liderler olarak ifade etmek mümkündür.
İyi niyetli diktatörlük veya müşfik diktatörlük, otoriter bir liderin devlet üzerinde mutlak politik gücünün olduğu ancak toplumun bir bütün olarak yararına olan politikalar uyguladığı bir yönetim sistemini ifade eder.
Yetkeci Yönetim
Endüstri devrimi sürecinde egemen olan yönetim şeklidir. Otoriter yönetim biçimi adıyla da bilinen bu yönetimde, temelde yetki ve itaat ilişkisine dayalı katı bir yönetim anlayışı hakimdir.
Liberal demokraside, seçilmiş bir hükümet, adaleti yönetirken belirli bireyleri veya grupları ayrımcılığa tabi tutamaz, toplantı ve ifade özgürlüğü gibi temel hakları korur, kolektif güvenliği sağlar veya ekonomik ve sosyal faydaları dağıtır.
Aristokrasi ile oligarşi arasında olan, dolayısıyla hem aristokrat hem de oligarşik özellikler taşıyan, soyluluk, zenginlik, şan, şeref ve zevk düşkünü yöneticilerin başa geçtiği bozuk yönetimlerden ilki timokrasi ya da timarşi denilen yönetim biçimidir.
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri