Enformasyon Nedir? Enformasyon Nedir? Enformasyon, verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir.
Bilgi Nedir? En kısa tanımıyla bilgi, işlenmiş “veri”dir. Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
Enformasyon, karar verme sürecini kolaylaştırmak üzere verilerin toplanması, şekillenmesi ya da işlenmiş olan verilerin ortaya koyduğu gerçeklik ve sayılar olarak ifade edilir. Enformasyon anlamlıdır, bir amacı vardır, konu ile alakalı ve belirli bir amaç için şekillenen bir yapıdır.
Enformasyon (information), işlenmiş ve anlamlı hale getirilmiş veridir… enformasyon bireylerin zihninde işlenir işlenmez bilgiye dönüştürülür ve bilgi, metin, grafikler, sözcükler ve diğer simgesel biçimlerle sunulduğunda ve belirtildiğinde enformasyon olur”.
Örneklemek gerekirse, bir fotoğraf makinesinde çekilen fotoğrafın hiç değiştirilmemiş hali yani RAW formatındaki hali ham veridir. Oysa bu fotoğrafın JPG, TIFF veya daha başka formatlara çevirilmiş hali ise işlenmiş veridir.
İlgili 15 soru bulundu
İşlem verileri:
Veri işleme olarak da adlandırılır. Anlamlı bilgiler üretmek için veriler toplanır, işlenir ve sonuç ortaya çıkarılır.
Veri ya da diğer adıyla data işlenmemiş gerçek enformasyon parçacığına verilen isimdir. Veri; ölçüm, deney, gözlem, sayım ya da araştırma yolu ile elde edilir.
Bilgi İşlem Döngüsünün Aşamaları Bilgi işleme girdi, işleme, çıktı ve depolama olmak üzere dört aşamaya ayrılır. Bu üç aşama, bir işlemci tarafından veri depolamak zorunda kalmadan yalnızca üç kez kullanılabilir.
Veri yönetimi, bir verinin tüm yaşam döngüsünü kapsamaktadır. Yani oluşumundan, depolanması, kullanılması, işlenmesi, geçerliliğini yitirmesi ve silinmesine kadar tüm evreleri kapsar.
Veri işleme, bir veri bilimcisi ya da bu tür bir ekip aracılığıyla gerçekleştirilen ve ham bilgilerin kullanılabilir bilgilere dönüştürülmesi işlemidir. Bu işlem ham bilgiler dediğimiz verilerin toplanma işlemi gerçekleştikten sonra yapılır.
Bilgilerin işlenmemiş ham haline veri denir. Ham veri ifadesinden yola çıkarak verinin analiz edilmesinin gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Değer olarak altın ile eşdeğer görülen veri aslında çok genel bir terimdir.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Veri, çok genel bir tanım olarak bilginin işlenmemiş ham halidir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün var olan veri sayısı artmaktadır.
Bilgi, düzenli ve elverişli duruma getirilmiş veridir. Bir başka ifadeyle bilgi, verilerin bilgi işlem yardımıyla anlamlı ve faydalı bir şekle sokulmuş sonuçlarıdır.
Rigel (2002) ise, bilgi elde etmek için araştırma yapmanın gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Enformasyon ise ihtiyacımız olmadan gelmektedir.
Veri işlem hatlarının iki ana türü vardır. Bunlar akış işlem hatları ve toplu işlem hatlarıdır.
Bir sigorta şirketinin on veya yüz binlerce poliçenin kaydını tutması, faturaları yazdırması ve postalaması ve ödemeleri alıp postalaması işlemleri bu veri işleme türüne örnek olarak verilebilmektedir.
Bilgi işleme sürecinin ilk aşaması duyusal kayıttır. Çevreden gelen uyarıcılar duyu organları tarafından algılanır. Bu uyarıların, kapasitesi çok geniş olan duyusal kayıt deposuna kaydedilmesi için bireyin dikkatini gelen uyarılara odaklaması zorunlu değildir. Bu kendiliğinden gerçekleşir.
Bilgi işleme sürecinin ilk basamağı işlenecek bilginin toplanmasıdır. Bu süreç hangi veriye ihtiyaç duyulduğu, nereden alınacağı ve nasıl alınacağını içerir. Bir markette ürünlerin barkodlarının okutulması bu sürece bir örnek olabilir.
Öğrenmeyi bilişsel açıdan inceleyen kuramlardan biri olan bilgiyi işleme kuramı, insan öğrenmesinde öğrenme sürecini bilgisayara benzetmektedir. İnsan zihni bilgiyi alır, işler, biçim ve içeriğini değiştirir, depolar, gerektiği zaman geri getirir ve tepkiler üretir.
Veri, enformasyon ve bilgiyi bir arada tanımlamak gerekirse, veri ham gerçekler, enformasyon organize edilmiş veriler kümesi, bilgi ise anlam kazanmış enformasyon olarak ifade edilmektedir.
Veri, anlamlı hale getirilmesi için işlenmesi gereken ham ve organize olmayan bir gerçektir; Bilgi ise verilen gereksinime göre anlamlı bir şekilde işlenen bir veri kümesidir. Verinin belirli bir amacı yoktur, Bilgi ise verinin yorumlanmasıyla verilen bir anlam taşır.
Bir veya birden fazla bilgiden oluşan bir kümedir. Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir. İsim, telefon numarası, bir çarpma işlemi sonucu ya da sınıfın yaş ortalaması birer veridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri