Basit kelimesinin gündelik yaşam içerisinde kullanılan eş anlamlısı 'kolay' sözcüğü üzerinden değerlendirilir. Ancak aynı zamanda farklı eş anlamları da bulunmaktadır. Alternatif olarak sıradan, yalın, gösterişsiz ya da süssüz gibi seçenekler değerlendirilmektedir.
Basit eş anlamlısı; "kolay" sözcüğüdür. Ancak basit kelimesinin farklı eş anlamları bulunan sözcükler de yer almaktadır. Bunlar; sıradan, yalın, gösterişsiz ya da süssüz gibi kelimeler olmaktadır.
Basit kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler için "zor" ve "güç" kelimeleri kullanılır. Ancak zor ve güç kelimeleri, Türk Dil Kurumuna göre "kolay" kelimesinin zıt anlamlısı olmakla birlikte basit kelimesinin zıt anlamı olarak herhangi bir kelime vermez.
Eş anlamlı,yazılışları ve okunuşları farklı ancak anlam bakımından aynı olan birbirinin yerini tutabilen kelimelerdir.Basit kelimesinin eş anlamı; Yalın, Kolay, Sıradan, Süssüz, Gösterişsiz, Görgüsüz.
Türk Dil Kurumu serüven kelimesinin anlamını macera olarak değerlendirmiştir. Bu nedenle de serüven kelimesinin eş anlamlısı macera kelimesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Günlük hayatta çok sık kullanılan kolay kelimesinin anlamdaşı veya eş anlamlısı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde açıklanmıştır. Kolay kelimesinin anlamdaşı ise basit kelimesidir.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Dilimizde özellikle zıt anlamlı kelimeler bilindiğinde daha rahat anlaşmak ve anlatmak da mümkündür. Aşağı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük Yukarı sözcüğüdür. Bu nedenle Aşağı kelimesinin karşıtı olarak Yukarı kelimesini kullanmak mümkün olur.
Biniş, çıkış ve yokuş gibi kelimeler iniş kelimesi ile zıt anlamlı olan kelimelerdir. Çünkü bu kelimelerin anlamı iniş ile zıt yöndedir. İniş kelimesinin en yaygın kullanılan zıt anlamlısı çıkış kelimesidir.
Büyük kelimesine eş anlamlı olarak kullanılabilecek sözcükler, kaynaklarda şu şekilde sıralanmıştır; Koca, kocaman, muhteşem, yüce, makro, kodaman, iri, üstün.
Türk Dil Kurumu verileri üzerinden bakıldığı vakit bu sözcüğün eş anlamlı karşılıkları olarak kolay, sıradan ve yalın sözcükleri öne çıkıyor.
Bu anlamlara göre basit kelimesinin zıt anlamlısı "zor" kelimesidir.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Ceza kelimesinin zıt anlamlı olarak bir sözcük bulunmaktadır. Bu sözcük ise günlük yaşamda da yaygın kullanılan 'ödül' kelimesidir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Öğrenci kavramı için aynı zamanda talebe ve okul çocuğu terimleri de kullanılabilmektedir. Türkçede öğrenci teriminin talebe olarak bir tane eş anlamı olduğu görülmektedir.
Gülünç kelimesinin eş anlamlısı olan ifadeler komik, matrak, eğlenceli, kepaze ve rezil ifadeleridir. Bu terimler sorunsuz bir şekilde gülünç kelimesi yerine kullanılabilir. Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler eğlenceli, komik ve matrak kelimeleridir.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri