Asidik özelliği sebebi ile elma sirkesi, ciltte alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor ve istenmeyen lekelere de davetiye çıkarabiliyor. Bu sebeple sana söyleyebileceğimiz ilk ve tek şey, elma sirkesini direk cildin ile temasından kaçınman yönünde.
Yüz temizleyici olarak kullanıldığında cildi ve ciltteki gözenekleri derinlemesine temizlemenin etkili bir yoludur. Yüzü günlük olarak suyla seyreltilmiş elma sirkesiyle yıkamak yağ, kir ve ölü cilt hücrelerine ait kalıntıları giderilmesine yardımcı olur. Elma sirkesi doğal bir cilt toniği olarak da tercih edilebilir.
Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanılabilir.
Ciltte bulunan leke ile sivilcelerin üzerine elma sirkesi bir pamuk yardımı ile uygulanabilir. Bu da 30 dakika bekletilir. Ayrıca elma sirkesi maskesi soğuk su ile iyice durulanmalıdır. Bu şekilde cildin de daha iyi bir görünüme sahip olması sağlanır.
Ancak elma sirkesinin cilde direkt uygulanması tavsiye edilmiyor. Bunun yerine birkaç yemek kaşığı sirkenin su ile seyreltilerek kullanılması daha ideal oluyor. Sirkenin güçlü asidik yapısı böylece hafifletilerek olası cilt problemlerinin önüne geçebiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Elma sirkesi tonik olarak kullanılacaksa bir litre suya, 1-2 yemek kaşığı oranında su ile karıştırılarak cilde uygulanır. Eğer sivilce üzerine kurutucu bir uygulama isteniyorsa yarı yarıya sulandırılarak kullanılmalıdır. Cilt üzerinde bırakılmamalı muhakkak durulanmalıdır.
Yine düzenli kullanımda etkisini gösteren bir başka nokta ise lekeler ve cilt beyazlatma işlemi. Güneş lekelerine iyi geldiği bilinen elma sirkesi, cildi beyazlatmada da gösterdiği üstün performans ile kalpleri fethediyor.
Cilt üzerinde mucizevi etkisi olan elma sirkesinin cilt yenilemesinde birçok ilaç ve kozmetik ürününden daha etkili olduğu uzmanlar tarafından gözlemlenmiştir. Bir çorba kaşığı elma sirkesi ve 2 su bardağı su ile hazırlanan karışımı yüze uygulandığında etkilerine inanamayacaksınız.
Elma sirkesi cilde birçok fayda sağlayabilir. Ciltteki lekeleri yok eder, sivilceleri geçirir, gözenekleri sıkılaştırır, güneş yanığına iyi gelir. Elma sirkesi sitrik, malik ve amino asit içeriği ile gözenekleri sıkılaştırır, cildin pürüzsüz görünmesine yardımcı olur.
Cildinizi hemen bol soğuk suyla yıkayın ki hiçbir kalıntı kalmasın. Dayanabilirseniz biraz buz da sürebilirsiniz. Daha sonra yağlı bir krem veya merhem ile cildinizi yatıştırın. Varsa yoğun nemlendirici bir yüz maskesi de yapabilirsiniz.
NASIL UYGULANABİLİR
Akne ve lekeler için ise yarı yarıya sulandırılmış organik elma sirkesi pamuk yardımıyla yüze sürülür. Cildin yağlanmasını azaltır. Bu uygulamaları hassas ciltlere sahip olanlar 2 günde bir yapmalı ve alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda hemen sonlandırmalıdırlar.
Düzenli bir şekilde kullanıldığında ise ciltte bulunan ölü hücrelerden arındırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Kırışıklık izlerini de geçirici bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda elma sirkesinin cilt rengini açıcı bir etkiye sahip olduğu da söylenebilir.
Doğal tonik olarak da kullanılır. -Elma sirkesi cildin ph dengesini sağlayarak sebum üretimini normal seviyelere getirerek cildinizin yağlanmasını da kurumasını da engeller.
Sirkeli su pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren sirkeli su aynı zamanda cilt ve saç bakımında da kullanılır. Meyve asitlerine dayanan sirke akne oluşumunu önler. Antibakteriyel özelliği bulunan sirkeli su akne ve yara tedavisinde rahat bir şekilde kullanılır.
Elmanın fermente edilmesiyle oluşan bir ürün olan elma sirkesi, sitrik asit gibi organik asit içermektedir. Sirkede bulunan bu organik asit, sivilce izlerini önleyerek iyi bir cilt görünümüne sahip olmanızı sağlar.
Elma sirkesinde bulunan asidik asit, et benleri ve siğilleri yok etmek için en etkili maddelerden biridir. Bu tedaviyle et benlerini tamamen yok etmek birkaç hafta sürer.
Kıyafetlerin üzerindeki lekeleri beyaz sirkeyle çıkarmak için yapmanız gerekense 1 ölçü oda sıcaklığında suya !/4 ölçü beyaz sirke koymak ve lekeli bölgeyi bu karışımda en az 30 dakika boyunca bekletmek. Lekeden arda kalan iz azaldığında ise çamaşır makinesine atmak.
Cilt sağlığına da iyi gelen beyaz sirke, cildin ışıl ışıl gözükmesine destek oluyor. Cildi sivilce, siğil, tırnak mantarı gibi birçok sorundan koruyabiliyor. Güneş lekesi, sivilce lekesi gibi ciltte oluşan lekelerin de görünümünü hafifletiyor. Gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı oluyor.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Beyaz sirkenin içeriğindeki asetik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasına destek olur. Bu nedenle beyaz sirke cilt leke çeşitleri üzerinde etkilidir. Bu madde cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
Gözenekleri Sıkılaştırmak İçin Doğal Yöntemler
Elma sirkesi de cildi sıkılaştırmaya yardımcı olabilir ve gözenekleri küçültür. Gözenekleri temizlemenin bir diğer yolu da düzenli olarak yüz buharı banyosu yapmaktır. Yüz buharı, cildinizi nemlendirir ve gözenekleri açarak ölü cilt hücrelerinin atılmasını kolaylaştırır.
Ciltteki ölü derilerin atılmasını sağlar. Cildi ferahlatır. Fazla sebum üretiminin önüne geçer. Cildin pH seviyesini dengeler.
Elma sirkesi de gençleştirici özelliklere sahiptir ve düzenli olarak uygulandığında, cildinizi toksinlerden ve ölü hücrelerden temizler. Sirkenin, diyabetin neden olabileceği daha fazla sağlık sorununu önleyen insülin aktivitesini artırmaya yardımcı olduğu için diyabetli insanlar için yararlı olduğu söyleniyor.
Üzüm sirkesi antioksidan özelliği sayesinde cilt problemlerini yok edecektir. Cildin temizlenmesini sağlayan üzüm sirkesi ile cilt maskeleri uygulayabilir, kendinize daha iyi bakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri