BASİT KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI Bu anlamlara göre basit kelimesinin zıt anlamlısı "zor" kelimesidir.
Alternatif olarak sıradan, yalın, gösterişsiz ya da süssüz gibi seçenekler değerlendirilmektedir. Fakat TDK ya göre basit kelimesinin gerçek eş anlamı 'kolay' sözcüğü üzerinden ele alınıyor.
Basit kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler için "zor" ve "güç" kelimeleri kullanılır. Ancak zor ve güç kelimeleri, Türk Dil Kurumuna göre "kolay" kelimesinin zıt anlamlısı olmakla birlikte basit kelimesinin zıt anlamı olarak herhangi bir kelime vermez.
Sert zıt anlamlısı kelimeler: Yumuşak.
Türkçede çoğu kelimenin zıt anlamlısı bulunmaktadır. Zıt anlam, cümle içerisinde birbirinin karşıt anlamlısı olarak kullanılabilen kelimelere denmektedir. Bu bağlamda kısa kelimesinin zıt anlamlısı ''uzun'' kelimesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır. Örnek Kelimeler ve Söz Grupları: Acı biber, Acı Kavun, Acı Yavşan Otu. 2- Mecazi anlamda tatlı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcükler itici ve çirkindir.
Bu anlamlara göre üzgün kelimesinin zıt anlamlısı "mutlu" kelimesidir.
Bu kelimeye karşıtlık olarak gelen kelime ise sert kelimesidir. Yumuşağın zıt anlamlısı olarak sert sözcüğü bulunmaktadır.
Cimri kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük, "Cömert, eli açık, bonkör, eli selek" şeklinde gösterilebilir.
Ödü patlamak çok korkmak anlamına gelirken ödlek sözcüğü de korkak demektir. Tabansız ve ürkek kelimeleriyle eş anlamlı olan bu sözcüğün isim hali ''ödleklik'' şeklinde yazılır.
Dilimizde özellikle zıt anlamlı kelimeler bilindiğinde daha rahat anlaşmak ve anlatmak da mümkündür. Aşağı kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük Yukarı sözcüğüdür. Bu nedenle Aşağı kelimesinin karşıtı olarak Yukarı kelimesini kullanmak mümkün olur.
TDK'ya Göre Basit Kelimesinin Eş Anlamları
Türk Dil Kurumu verileri üzerinden bakıldığı vakit bu sözcüğün eş anlamlı karşılıkları olarak kolay, sıradan ve yalın sözcükleri öne çıkıyor.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Zor kelimesinin zıt anlamı kolaydır. Kolay kelimesi zor kelimesi ile zıt anlam taşımaktadır. Zor kelimesinin zıt anlamı olan sözcükler, kolay, basit olarak bilinmektedir.
Dost kelimesine karşılık olarak zıt anlamlı düşman kelimesi kullanılabilir.
Hayır kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimeler Şer ve Kötülük olarak bilinmektedir. Hayırın zıt anlamlısı Kötülük ve Şer kelimeleri olarak tespit edilmiştir ve doğru kabul edilir.
Kuru kelimesinin bilinen zıt anlamları arasında taze ve nemli kelimeleri bulunuyor. Aynı anlama sahip olan taze ve nemli kelimesi, kuru kelimesinin zıt anlam karşılığıdır.
Belki de en keskin tatlardan biri olan acının zıt anlamlısı bu tat duyumunun karşıt kavramıdır. Acı kelimesini zıt anlamlısı '' tatlı'' kelimesidir.
Ağlamak Kelimesi ve Sözcüğünün Zıt Anlamlıları
Ağlamak sözcüğünün anlam bakımından tersi olan kelime, herkesin kullandığı gülmek kelimesidir.
CEVAP ZIT ANLAMLISI NEDİR? Cevap kelimesinin Türk Dil Kurumu (TDK) güncel Türkçe sözlükte yer alan zıt anlamlı kelimeleri; Soru. Sual.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri