Kürtajdan sonra hamilelikle ilgili semptomların devam etmesi nadir değildir. Bunun nedeni bazı kadınlarda hormonal seviyelerin normale dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi şişkinlik, meme hassasiyeti ve hatta mide bulantısından şikâyet edebilir. Bu sıklıkla görülen bir durumdur.
Kürtaj sonrasında eve daöndüğünüzde dinlenin. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir.
Kürtaj İşlemi Sonrası Kürtaj sonrasında 6-7 gün süren adet kanamasından daha az miktarda vajinal kanama olabilir. Birçok cerrah, kürtaj sonrasında ultrasonografi ile rahim içini değerlendirir. Operasyonun başarılı olduğunu, ultrasonografi ile tespitin ardından işlem sonlandırılır.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Kürtaj sonrası vücudun toparlanması birkaç gün ile birkaç haftayı bulabilir. Bu tamamen kadının vücut yapısı ve metabolizması ile alakalıdır. İşlemden hemen sonra kadınlar kramp, kanama ve karın ağrısı yaşayabilir. Bu semptomlar genel olarak birkaç gün içinde azalır.
İlgili 40 soru bulundu
– Enfeksiyondan korunmak için ayrıca antibiyotik kullanımı da faydalı olabilir. En az 3 gün ilacın kullanılmasında fayda var. – Vakum kürtaj sonrası hafif bir kanama olabilir. Kanamanın adetten fazla olması durumunda mutlaka iletişime geçilmeli.
Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.
Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Kürtaj sonrası aksi bir durum olmadığı sürece hasta taburcu olur olmaz sosyal hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Operasyon sonrası tam iyileşme 10-15 gün içinde sağlanmış olur. Önlem olarak 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir.
Kürtaj sonrası bakım nasıl olmalıdır? Kürtaj sonrası genital bölge enfeksiyona karşı zayıf olduğundan deniz ve havuza girilmemeli, küvette banyo yapılmamalıdır. Kürtaj operasyonu sonrasında hastalar mutlaka dinlenmeli, doktor tavsiyelerine ve reçete edilen ilaç varsa düzenli kullanmaya özen göstermelidir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi? Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez. Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.
Yine kürtajdan sonra spor yapmak istiyorsanız ağır sporlardan iyileşene kadar uzak durmalısınız. Bu süreçte kısa molalar vererek yapacağınız alçak tempolu günlük yürüyüşler hem iyileşme sürecinizi hızlandırmaya hem de stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır.
Kürtaj sonrası ne zaman yemek yiyebilirim? Kürtaj esnasında anestezi alındıysa 1 saat sonra hafif yemek yiyebilirsiniz. Tercihen çorba, sıvı gıdalar. 2-3 saat sonra da normal beslenmeye geçebilirsiniz.
11 ) Kürtaj sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim? Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
Kürtaj sonrasında banyo hemen yapılabilir, ancak ilk 15 gün duş şeklinde banyo tercih edilmelidir.
Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gereken hususlar:
Hafif kanama ve kasık ağrısı normal. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
Merkezimizde işlem esnasında koruyucu olarak antibiyotik uygulaması yapmaktayız. Dolayısıyla ek olarak kürtaj sonrasında antibiyotik kullanmanıza (özel bir sebep söz konusu değilse) gerek yoktur. İşlem sonrası 3-4 gün kadar lekelenme tarzında kanamanız olacaktır.
Enfeksiyon kapmamak için yaklaşık bir hafta cinsel ilişkiye girilmemeli. Kürtaj sonrası vajinal duş yapılmamalı ve tampon kullanılmamalı. Doktorun verdiği antibiyotikleri düzenli olarak kullanmak enfeksiyonu önlemek açısından önemlidir.
Kürtaj sonrası, alt batında hafif bir ağrı görülebilir. Bu ağrı, hem işlem sırasında yaptığımız hem de daha sonra önerdiğimiz basit ağrı kesicilerin kullanımıyla rahatlıkla azaltılabilir ve giderilebilir. Kürtaj sonrası ilk bir hafta kanama olması son derece normaldir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Kürtaj; D&C
Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri