İÇTİHAT YORUMU : Tanık delili "eklenecek belge" niteliğinde bir delil olmadığından, basit yargılama usulünde ve ayrıca yazılı yargılama usulünde, dilekçelerin teatisi aşamasında, tanık deliline dayanılması durumunda, en erken ön inceleme aşamasında bu delile dayanan tarafa tanık listesi vermesi için süre verilmelidir.
Tanık beyanının delil olarak kabul edileceği durumlarda tanığın duruşma açılarak dinlenmesi, CMK m. 201 uyarınca doğrudan soru sorma hakkının sağlanması gerekir. Öyleyse tanık dinlenmesi gereken durumlarda basit yargılama usulünün izlenmemesi, olağan usulde yargılama yapılması gerekir.
Tanık bir takdiri delil olup dilekçelerde eksik delillerin ve bu konudaki bilgilerin en geç ön inceleme duruşması için gönderilen davetiyenin tebliğinden itibaren iki haftalık kesin süre içinde sunulması veya bu sürede tamamlanması gerekir.
Ancak yine söz konusu kanunun m.243 hükmüne göre de, tanığa davetiye gönderilmese ve mahkemeye tanık listesi sunulmasa dahi; duruşmada hazır bulunan tanıkların dinlenilmesi gerekmektedir. 2 Haftalık Kesin Süre İçinde Tanık Bildirmeme hakkındaki karar, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.
konusunda iki yargılama usulü arasında ayrım yapmanın haklı bir sebebi bulunmamaktadır. Bu nedenle basit yargılama usulünde de taraflara delillerini sunabilmeleri amacıyla iki haftalık kesin süre verilebilmelidir8.
İlgili 15 soru bulundu
Basit yargılama
Basit yargılamada, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda 2 yıl sürebilecek yargılamalar, ortalama üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.
Duruşmasız Yargılama: Basit yargılama usulünde duruşma yapılmaz, tüm işlemler evrak üzerinden yürütülür. Basit yargılama usulünün uygulanıp uygulanmayacağı kamu davası açılan mahkeme tarafından takdir edilir.
Tanık listesinin sunulma zamanı kanunda düzenlenmiş değildir. Buna karşın HMK'nın 137. Maddesinde yer alan “dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapılır.
Tanık listesi istemek mahkemenin ön incelemede (HMK m. 137) “delillerin toplanması için yapacağı işlemin” bizatihi kendisidir. Bu mehil, ön incelemede verilmemişse tahkikat duruşmasında verilmek zorundadır. '
Tanıkların dinlenilmesi usulü Hukuk Muhakemeleri Kanununun 240 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 243. maddesinde “tanık davetiye ile çağrılır. Ancak, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenir.
(1) Kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkes gelmek zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı hâlde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.
Tanık listesi sunmadığı için tanık ismi bildirmediği halde tanık deliline dayanmış olan taraf duruşmada tanıklarını hazır bulundurursa bu tanıklar dinlenir.
Şu kadar ki tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği hallerde, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir” hükmü yer almaktadır.
Basit Yargılama Usulünde İtiraz
Mahkeme tarafından verilen hükme karşılık itiraz etme hakkı olup, süresinde itiraz edilmemesi halinde ise karar kesinleşecektir. (CMK madde 252/1). Süresi içerisinde itiraz yapılmış ise duruşma açılacak ve genel hükümlere göre yargılama yapılacaktır.
Basit yargılama usûlünde de, dilekçeler teatisi, ön inceleme, tahkikat, sözlü yargılama ve hüküm aşamaları mevcuttur.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 259
Mahkeme, gerçeğin ortaya çıkması için gerekliyse, tanığın olayın gerçekleştiği veya şeyin bulunduğu yerde dinlenilmesine karar verebilir. Mahkeme, hasta veya engelli olmasından dolayı gelemeyen tanığı bulunduğu yerde dinler.
Tanık gösterme de verilecek alıntı olduğu gibi alınır ve tırnak içinde gösterilir. Yani alıntıya bir görüş bir düşünce ya da bir ek eklenmez. Örneğin; - Atatürk bu konuda "Hayattaki en hakiki mürşit ilimdir" diyor.
MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.
Tanıkların kendilerini güzel ifade edebilen ve hakimin veya karşı taraf vekilinin sorularına cevap verebilecek olan kişilerden seçilmesi öncelikli olmalıdır. Tanığın beyanları, tanığı bildiren tarafın lehine olabileceği gibi aleyhine delil olarak da kabul edilebilir.
Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların olup olmadığını sorgulamak için online hizmetlerden yararlanabilirsiniz. T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sorgulama yapabilir veya UYAP üzerinden telefonla, SMS yardımıyla sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Bir kişinin geçmişte yaşanan bir olayla ilgili beş duyusu ile elde ettiği bilgi ve görgüyü mahkeme huzurunda anlatması tanıklık olarak ifade edilir. Kolluk ya da savcılık önünde tespit edilen beyanlar, ceza hukuku doktrininde tanık beyanı olarak kabul edilmemektedir.
Basit yargılama usulü bir suça ilişkin olarak yürütülen ceza muhakemesi sürecinin kovuşturma aşamasında mahkemece duruşma yapılmaması ve kovuşturmanın evrak üzerinde yürütülmesidir.
Adli tatilde görülemeyen basit yargılama usulüne tâbi olan davalarla ilgili bir süre, adlî tatil süresi içinde sona ererse, adlî tatilden sonra ek bir süreden yararlanacaktır.
Basit yargılama usulünde dava, dava dilekçesiyle açılır ve davalı da iki hafta içinde dilekçeyle cevap verir. Taraflar, cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi veremezler (HMK.m.317, 1-3). Taraflar dilekçelerinde delillerini de göstermek zorundadırlar (HMK.m.318).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri