Ege Bölgesi: Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin bahçelerinin kalbidir. Aydın, İzmir, Muğla ve Balıkesir gibi iller, ülkenin en kaliteli zeytinlerini üreten bölgelerdir. Özellikle Edremit ve Ayvalık zeytinleri, bu bölgede yetişen sofralık zeytinler arasında önemli bir yer tutar.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir.
Ege Bölgesi, Türkiye nin zeytin üretimi konusundaki liderliğini pekiştiren ana bölgelerden biridir. Özellikle Ayvalık, Edremit, İzmir ve Manisa gibi şehirler, kaliteli ve lezzetli zeytinlerin yetiştiği bölgeler olarak öne çıkar.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Ülkemizde zeytin üretimi yapılan en önemli illerimiz Gaziantep, Mersin, Çanakkale, Manisa, Bursa, Balıkesir, Muğla, İzmir ve Aydın illeridir. Bölge olarak ifade edilmek istenirse Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri önemli zeytin üreten bölgelerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
2023 Dubai Zeytinyağı Yarışması'nda Ayvalık'ın tarihi köklü firmalarından Aktepe Zeytinyağları bu yıl altın madalya ile ödüllendirilerek dünyanın en iyi zeytinyağı seçildi.
Sonuçta yeşil zeytinin asitlik derecesi düşük, siyah zeytin formunun ise olgunlaşmanın bir yerde önce hızla tatlanıp sonra kötü bir tad almasından da anlaşılacağı üzere bir bozulma olduğunu çıkarımına ulaşabiliriz. Dolayısıyla yeşil zeytinin daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Siyah olum döneminde hasat edilen meyvelerde siyah sofralık olarak değerlendirilir. Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir'in Kemalpaşa, Bornova, Selçuk, Aydın'ın Söke, Karacasu, ilçelerinde yetiştiriciliği yaygındır.
GEMLİK ZEYTİNİ
Dünyaca ünlü Gemlik türü siyah zeytin, sofralık olarak en kaliteli zeytin türüdür. Gemlik Zeytini'nin özelliği ince kabuklu, küçük çekirdekli ve etli oluşudur. Diğer yörelere nazaran zeytinin lezzeti, bölge ikliminin zeytin ağacı yetişmesine en uygun koşullara sahip olmasından kaynaklı oluşudur.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Lezzet olarak da dünyanın hiçbir yerinde aynı lezzet bulunmamaktadır. Marmara bölgesinde en önemli zeytin Gemlik zeytinidir. Ülkemiz üzerinde yetişmekte olan birçok zeytin arasında en ünlüsü Gemlik zeytinidir. Lezzeti son derece güzeldir ve dayanıklılık açısından da çok kaliteli ve yağlıdır.
Ege Bölgesi`nde Manisa ilinin Akhisar ilçesi 12 milyon adet zeytin ağacı ile Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumundadır.
Çakır kırma zeytin çeşidi İzmir ve çevre bölgelerinde yetiştirilen, genel olarak daha iyi bulunan ve lezzeti ile bilinen kırma zeytin çeşididir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Gemlik zeytini: Çoğunlukla Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen Gemlik zeytini, bölgenin önemli zeytin çeşitleri arasında yer almaktadır. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup 'siyah sofralık zeytin' olarak değerlendirilir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
Kalamata, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük bölgelerinde, Bursa'nın Gemlik bölgesinde ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür. Karamürsel su, Eşek Zeytini veya Su Zeytini gibi isimlerle de bilinmektedir.
Meyve Kalitesi: Ayvalık zeytinleri, lezzetli ve etli meyvelere sahiptir. Meyveler genellikle büyük ve oval şekillidir. Yeşil renkte başlar ve olgunlaştıkça morumsu siyaha döner. Ayvalık zeytinleri, zeytin yağı üretimi için değerli bir çeşittir ve kaliteli yağ elde etmek için tercih edilir.
Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir. 90 çeşitten oluşan Yerli ve 28 yabancı çeşitlerden oluşan “Zeytin Gen Bankası” Zeytincilik Araştırma Enstitüsünün Kemalpaşa Üretim ve Araştırma Sahasında bulunmaktadır.
Zeytin ele alındığında ve hafifçe sıkıldığında elde siyah ya da mor bir renk kalmaması gerekmektedir. Bu zeytinde katkı maddesi olabileceğini işaret eder.
Siyah renkte olan Trilye zeytinleri, küçük ve oval bir yapıya sahiptir. Cilde yakın bir doku ve sert bir et dokusuyla karakterizedir. Hasat Zamanı: Trilye zeytinleri genellikle sonbaharda hasat edilir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Müzayede, koku ve tadım testleri ile başladı, toplam 137 litre yağ, 49 bin 200 lira karşılığında alıcı buldu. Müzayede sonunda ise, 1800 yaşındaki anıt ağaçtan elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, özel şişesinde tek başına satıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri