EFT ve havaleyi birbirinden ayıran temel özellikler işlemin yapılacağı zaman dilimi ve işlem ücretidir. Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır.
Havale işlemi, aynı banka bünyesindeki hesaplar arası bir transfer olduğundan sadece isim, soyisim ve IBAN bilgileri ile yapılabiliyor. EFT yaparken ise bu bilgilerin yanı sıra alıcı kurum, banka şubesi ve hesap numarası da gerekebiliyor.
Aslen farklı bankacılık kurumlarının arasında gerçekleşen para değişimi olan EFT; “Elektronik Fon Transferi (FON)” ifadesinin kısaltması olarak kullanılıyor. Havale işlemi ise aynı bankanın farklı şubeleri arasında ya da aynı şubedeki farklı hesaplar arasında yaptığınız para transferi olarak tanımlanıyor.
EFT işlemleri, alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak ya da alıcının adı, soyadı ve IBAN'ı (International Bank Account Number) belirtilerek yapılır.
Bankalar arası iletişim ağı üzerinden gerçekleştirilen EFT işlemleri aynı gün içinde hatta genellikle 30 dakika içerisinde tamamlanır. Fakat yine bazı durumlarda işlemin gerçekleşme süresi bankalar arasındaki farklara bağlı olarak değişebilir. EFT işlemi MobilDeniz, internet, ATM ve banka şubeleri aracılığıyla yapılır.
İlgili 20 soru bulundu
Havale, aynı bankadaki farklı hesaplar arasında yapılan transfer işlemidir ve işlem ücreti genellikle daha düşüktür. EFT ise iki farklı banka arasında para transferi için kullanılır. Bu yüzden EFT işleminde paranın alıcı hesaba ulaşması daha uzun sürer ve işlem ücreti havaleye göre daha yüksektir.
Ziraat Bankası yolu ile internet veya mobil şube üzerinden yapılan EFT işlemlerinde Bin TL'ye kadar yapılan EFT işlemlerinde 1.14 TL, 50 Bin TL'ye kadar yapılan EFT işlemlerinde ise 2.29 TL ücret alınmaktadır.
Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
IBAN'a para gönderme adet limitin ayda 30'dur, Aynı ay içinde 30 farklı IBAN'a para gönderebilirsin, IBAN'a para gönderme tutar limiti günde 100.000 TL'dir.
Açılımı Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olan FAST, Merkez Bankası tarafından kurulmuştur. Farklı bankalarda yer alan hesaplar arasında, 7 gün 24 saat boyunca para transferini mümkün kılar. FAST limitleri Merkez Bankası tarafından belirlenir ve ödemeler saniyeler içerisinde gerçekleşir.
Yine de IBAN'a para transferi nasıl yapılır sorusunun cevabını senin için paylaşalım. Bir yakınına para göndermek istediğinde, karşı tarafın seninle IBAN bilgisini paylaşması gerekir. Daha sonra para transferi sekmesinden alıcının IBAN ve ad/soyad bilgilerini girerek işlemini tamamlayabilirsin.
Bu işlem için elimizde paranın gönderileceği hesabın IBAN bilgisi olması yeterlidir. Dijital kanallardan veya ATM'den havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır. Para gönderilecek kişinin IBAN numarası girildikten sonra aktarılacak tutar sorulur.
Yani iki farklı banka arasındaki para transferine EFT denir. Havale işleminde aynı banka üzerinden aynı bankaya transfer işlemi olduğu için hızlı transfer oluyor fakat EFT işleminde ise farklı bankalar olduğu için zaman alıyor. EFT'nin açılımı ise Elektronik Fon Transferidir.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Evet, ayda 100.000 TL ve günde 3 adet IBAN'a transfer limiti bulunmaktadır.
Bir havale işlemi için alıcının 26 haneli IBAN'ına (International Bank Account Number) ya da şube ve hesap numarasına ihtiyaç vardır. Dijitalden veya ATM üzerinden havale işlemi, genel olarak 'para transferi' kısmında yer alan 'havale' seçeneği üzerinden yapılır.
EFT işlemlerinde para transferi için bir üst sınır yoktur. FAST işlemlerinde tek seferde 20.000 TL'ye kadar olan miktarlar için para transferi yapılabilir. FAST kullanarak tek seferde 20.000 TL'ye kadar 7/24 hızlı para transferi yapabilirsiniz.
İpucu: Banka parayı bize geri gönderirse size e-posta ile ulaşırız. Ardından yeni ad ile transferinizi yeniden oluşturabilir veya transferinizi iptal edip geri ödeme alabilirsiniz.
Kendi bankanızdan başka bankaya para gönderme işlemi olan EFT, paranızın direkt olarak alıcı hesaba ulaşması için bankaların mesai saatlerinde transfer işlemini yapmanızı gerektirir. Havale işlemlerinde ise böyle bir kısıtlama yoktur. Paranız, kısa bir süre içinde alıcı hesaba ulaşacaktır.
Havalede isim görünür. Eft'de iban nosuna göre transfer yapıldıgından sadece o gözükür.
Hafta içi saat 16.00'dan sonra ve hafta sonu gerçekleştirilen EFT/FAST işlemlerinde bankalar, azami EFT/FAST tarifelerinin yüzde 50 fazlası kadar ücret alabiliyordu. 1 Aralık 2023'te yürürlüğe girecek düzenlemeler ile saat veya gün farkı olmaksızın bütün EFT/FAST işlemlerinde azami ücret tarifesi aynı uygulanacak.
Paranızı dilediğiniz zaman, dilediğiniz yerden gönderin! Saat 09:30-13:30 arasında 600 Bin TL, Saat 13:31-16:30 arasında 250 Bin TL, Saat 16:31 sonrası ileri tarihli verilecek olan eft çıkışları için tutar ertesi gün 13:30'a kadar tekrar 600 Bin TL'dir.
Enpara.com olarak müşterilerimizden hiçbir koşulda EFT ve havale ücreti talep etmiyoruz. Sözleşmemizde de açıkça belirttiğimiz gibi EFT ve havale işlemlerinizi hızlı, kolay, güvenli ve tamamen ücretsiz olarak Enpara.com üzerinden gerçekleştirilebilirsiniz.
Yalnız hesap isminizin değil hesap T.C. kimlik numaralarının da uyuşması gerekli. İddia vs oynanmaması için alınmış bir önlem. Papara'ya IBAN özelliği yeni geldi senin dediğin Papara hesabına para aktarma özelliği için isim aynı olması gerekli fakat IBAN özelliğinde para gönderilecek kişinin ismi olması gerek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri