Örnek: İstanbul'da yaşarken, İzmir'de bir avukatla çalışabilirsiniz. Yurt İçi ve Yurt Dışı Vekalet: Türkiye'de ikamet edenler, Türkiye'deki herhangi bir noterden vekalet çıkarabilirler. Yurt dışında yaşayanlar ise bulundukları ülkedeki konsolosluk aracılığıyla vekaletname çıkarılabilir.
Gerekli belgelerle avukatın notere yapacağı başvuru sonucunda, vekalet veren kişi notere gitmeksizin uzaktan vekalet verme işlemini tamamlayabilir. Uzaktan vekalet vermek isteyen bir kişinin ödeyeceği noter vekalet ücreti 2024 yılı için 890 TL'dir.
Başka İlde Yaşayan Birine Vekalet Verme
Fotokopiyi çıktı alıp notere giderek işlemleri başlatabilirsiniz. Böyle bir durumda kişi notere gelemeyeceği için, noter eve gelir. Bu durum ücret konusunda farklılık oluşmasına neden olabilir. Bu durum noterden notere göre değişiklik gösterir.
Vekalet verme işlemi noter tasdiklidir. Notere gidilmeden vekalet verme yasal olarak gerçekleştirilememektedir. Vekalet işlemleri sırasında uyulması gereken kurallara harfiyen uyulduğu takdirde işlemlerde hiçbir sorun çıkmamakta, tercih edilen kişiler kolaylıkla alıcı veya satıcı olabilmektedirler.
Yurt dışındaki Türk konsolosluklarında vekalet verme işlemi için alınan ücretler değişiklik gösterebilir. Güncel ücret bilgisi için doğrudan ilgili konsolosluğun web sitesine başvurmak veya iletişim kurmak en doğru yöntemdir. E-Devlet Üzerinden Vekalet Verilir mi? Hayır.
İlgili 17 soru bulundu
Bunun için iki yol bulunmaktadır; ilki yabancı ülke vatandaşı kendisine en yakın Türk Konsolosluğuna gidebilir, ikincisi ise Türkiye'de hizmet vermekte olan herhangi bir notere başvurarak vekili olarak tayin etmek istediği avukat adına vekaletname çıkarabilirler.
6 Nisan 2019 tarihinden itibaren konsolosluklarca düzenlenen vekâletnameler Türkiye Noterler Birliği veri tabanına kaydedilmeye başlandığından, vekilin Türkiye'deki herhangi bir noterlikten, yurt dışında düzenlenen vekâletnamenin tasdikli suretini alarak işlem yapması mümkündür.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Vekâlet yüz yüze verilebileceği gibi verirken telefon, faks veya internet vb. iletişim araçları vasıtasıyla da verilebilir.
Gerekenler: Özel kişiler noterde vekaletname düzenlerken nüfus cüzdanı ya da pasaportlarını ibraz etmek zorundadırlar. Boşanma vekaletnamesi için iki adet fotoğraf gerekmektedir. Şirketler adına düzenlenecek vekaletnamelerde imza sirküleri ve yetki belgesinin ibrazı gerekmektedir.
Bir avukata vekaletname verecekler, nüfus cüzdanı pasaport yada sürücü belgesiyle bizzat bir notere giderek, işinin niteliğine uygun vekaletname düzenlettirebilirler.
1 -Bunun için öncelikle elektronik imza kullanılarak UYAP Avukat Bilgi Sistemine giriş yapılır. 2 – Sol taraftaki menüde Vekalet/Cevap Dilekçesi bölümüne tıklanır. 3 – Sağ tarafta açılan bölümden ilgili yargı bölümü seçilir. 4 – Açılan bölümden ilgili Yargı Birimi seçilir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Kimlik belgeleriniz ile size en yakın Türk konsolosluğuna giderek süreci başlatabilirsiniz. Öncelikle noter vasıtasıyla ülkenize ait dil ile vekalet vermelisiniz. Bu dil yaşadığınız ülkenin dili olmalıdır. Sonrasında ise konsoloslukta yeminli tercüman ile çeviri yapılarak vekalet verme işlemi tamamlanacaktır.
E-noter uygulaması, vatandaşlara Türkiye Noterler Birliği (TNB) internet sitesi üzerinden randevu oluşturma imkânı sunan; ihbarname, ihtarname, çeviri gibi işlemlerin ise notere gitmeden e-imza ile gerçekleştirmesini sağlayan bir sistemdir.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2024 yılı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir. Noterler aracılığı ile ikametgah işlemleri de yapılabilmektedir.
Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir.
Bir kimse vekaletname alıp tapuya gidip kendi kendine hem alıcı hem satıcı olamaz. Okuyucumun düşündüğü işlemi yapmak için ortak durumunda olan kardeş birine vekaletname verirse, bu vekil tapuda okuyucumla karşılıklı olarak bu işlemi yapabilir.
Özel yetki gerektiren durumlar ise; dava açmak, sulh olmak, hakeme başvurmak, iflas, iflasın ertelenmesi veya konkordato talep etmek, kambiyo taahhüdünde bulunmak, bağışlama yapmak, kefil olmak, taşınmazı devretmek veya bir hak ile sınırlandırmaktır.
Yurtdışından vekalet vermek isteyen Türk Vatandaşları, en yakın Türk Konsolosluğuna giderek avukata dava vekaletnamesi verebilirler. Yabancı ülkede bulunan vatandaşlarımız Yurtdışında Noter vasıtası ile de Türkiyedeki avukata vekaletname verebilirler ancak bu yol için bazı prosedürler vardır.
E-devlete girip vekalet kısmına tıkladıktan sonra ekranda birçok yazı çıkacaktır. Daha önceden vekalet vermiş olan kişilerin bulunduğu kısımdan "vermiş olduğunuz vekaletnameler" kısmına girerek daha önce verdikleri tüm vekaletnamelere ulaşabilirler.
Noterlik ücretleri sayfa sayısı, vekalet veren sayısı ve konusuna göre çeşitlilik arzetmektedir. Asgari bir vekaletname ücreti 44 Avro tutarındadır. b)Başkonsolosluğumuza gönderilen her belge ve talebin açıkça hangi işlem ile ilgili olduğu belirtilmeli talep edenin adres ve telefon bilgileri yazılmalıdır.
Vekaletname, kişilerin bir avukata veya hukuk bürosuna kendileri adına davalarını takip etmek üzere vekalet verdiği resmi bir evraktır. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları veya yabancı uyruklu kişiler de Türkiye'deki bir avukata vekalet vererek hukuki işlemlerini takip edebilirler.
Adalet Bakanlığı, yurt dışında yaşayanların, 6 Nisan 2019'dan itibaren konsolosluklar aracılığıyla noter işlemlerini, Türkiye'ye gelmeden bin 53 kalemde yapabildiğini duyurdu.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'de bulunan temsilciliklerinde de noterlik hizmeti verilmektedir. Bu hizmet birkaç istisna dışında (Türk ikametgahı ve evlilik), yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılmak üzere yapılan noterlik işlemlerini kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri